Loskaa, pimeyttä ja messuja- lyhyt kommentti kaupungin yleisurheilutiloista

Marraskuu alkaa olla jo loppupuolella ja vasta nyt kelit pakottavat yleisurheilijat pääaosin sisätiloihin harjoittelemaan. Syksy on ollut urheilukeleiltään varsin hyvä, mutta nyt kun loska täyttää pimeät jalkakäytävät ja harjoitusmäärät alkavat nousta kauden korkeimmalle tasolle, urheilijan motivaatiota koetellaan todenteolla.

Samaan aikaan Kuopiohallin varauskalenteri näyttää vähintäänkin mielenkiintoiselta. Seuraavan viikon aikana Kuopiohalli on yleisurheilukäytölle avoimena yhtenä iltana, seuraavallakaan viikolla tilanne ei juuri helpota. Olosuhteet Kuopiossa on kunnossa -kunhan ne ovat urheilijoiden käytössä. Messut, konsertit ja niihin valmistautuminen näyttää vaativan marras-joulukuussa todella paljon arvokasta harjoitusaikaa. Yleisötapahtumat ajavat urheilijat väistötiloihin joissa todellakin on ruuhkaa hallin ollessa kiinni.

Kuopiohallin varaukset messuja varten ovat tietysti taloudellisesti tärkeitä kaupungille. Hallin tilamaksut ovat tästäkin huolimatta nousseet myös urheilijoilta ja lapsilta ja nuorilta vuosittain n. 10%. Outoa, kun samantyyppisen hyvinvointistrategian omaavissa kaupungeissa kyetään tarjoamaan ilmaiset liikuntapaikat alle 18-vuotiaille. Johonkin rahaa menee kaupungilla siis sen verran liikaa, että liikuntapalvelut pitää välillä ottaa pois niihin suunnitellusta käytöstä. Välillä tuntuu että Kuopiossa kentillä ja halleissa halutaan ettei siellä urheiltaisi lainkaan. Mitä vähemmän väkeä urheilee, sitä vähemmän ylläpitäjillä on töitä ja he ovat tyytyväisiä. Lähtökohta pitäisi olla sellainen että työvoima on tekemässä siellä töitä meidän -maksavien asiakkaiden eteen ja on ylpeä siitä että voi olla avuksi omalla panoksellaan urheilijan uralla. Vaikka toisinaan joutuisikin kantamaan pari aitaa pois kentältä, ei niistä kannata erillisiä laskuja enää urheiluseuroille lähetellä!

Olemme kuitenkin onnellisia että meillä on olemassa hyviä väistötiloja joissa harjoitella. Toki siellä on omat vuorovarauksensa ja aikataulujen löytäminen harjoittelulle voi olla vaikeaa. Aamupäivät toimivat tällä meidän porukalla hyvin ja treenit saadaan mm. Kotkankallion väestönsuojassa tehtyä ilman isompia ongelmia. Tilanne ei vain ilta-aikaan treenaavilla ole valitettavasti sama.  Mutta näistä tilaongelmista on selvitty aiempinakin vuosina ja menestystä tulee kuopiolaisessa yleisurheilussa laajalla rintamalla. Sen toivoisi jossain vaiheessa näkyvän myös kaupungin asenteessa lajia ja sen toiveita kohtaan.

-Olli