Biolääketieteen opinnoista

Ajattelin Tutkijoiden yön kunniaksi tehdä pientä alaesittelyä Biolääketieteestä. Tosiaan, Itä-Suomen Yliopistolla on tänään Kuopion kampuksella käynyt lukiolaisia vähän DNA:n eristyshommissa, ja ajattelin, että voisihan samaan syssyyn meidän alaa mainostaakin.

14141934_1163986066998418_880273234197586862_n

Kuopiossa siis on mahdollista opiskella biolääketiedettä lääketieteen alla. Ennen biolääketieteeseen vaihtumista on ala toki meillä ollut, mutta hieman eri nimellä ja hieman eri painotuksilla. Biokemia, biotieteet, terveyden biotieteet; sitä samaa. Nyt on kuitenkin painotuttu enemmän ihmiseen ja tutkijalähtöiseen alaan.

Kursseja meillä käydään laidasta laitaan. Alkuun käydään matematiikan ja fysiikan peruskurssit, kemian peruskurssit, ihmisen fysiologiaa ja anatomiaa, solubiologiaa, mikrobiologiaa, biokemian perusteita, farmakologian ja toksikologian perusteita jne. Kemia on meillä pakollisena sivuaineena, joten sitä tulee väkisinkin opiskeltua. Tämä kemian pohja on kuitenkin hyödyllinen tulevaisuudessa. Laboratorioharjoituksia on paljon. Kemian labroja, biokemiallisia menetelmiä, mikrobiologian ja molekyylibiologian labroja, soluviljelyn laboratorioharjoituksia, proteiinitutkimuksen projektia jne. Käytännön kokemusta siis kertyy paljon, ja perustutkimuksen tärkeimmät menetelmät tulevat tutuiksi.

screen-shot-2016-09-30-at-15-44-39

Sanoisin, että Luonnontieteiden kandidaatin tutkintomme on todella hyvä. Se antaa pohjan mille tahansa luonnontieteelliselle tutkimukselle, josta sitten itse voi erikoistua suuntaan, jonka kokee itselle mielekkäänä. Toki meidän oma maisterivaiheemme on sekin hyvä. Se käydään englanninkielellä, ja vaihtareita meillä on paljon, ja tämä tuo kansainvälistä tuntua muutenkin niin kansainväliselle alalle. Itse ajattelin tosin hakea neurotieteiden maisteriohjelmaan Helsinkiin, sillä olen kovin malttamaton. En jaksaisi odotella sinne tohtorivaiheeseen, että pääsen niitä omia mielenkiinnonkohteita opiskelemaan. Harmi sinänsä, ettei Kuopiossa neuron mahdollisuutta ole, sillä tutkimusta tehdään kyllä sillä puolella paljon. Tohtorivaiheessa on sitten tämäkin mahdollisuus myös Kuopiossa.

screen-shot-2016-09-30-at-15-44-54
Adherentteja (pohjaankiinnittyviä) HEK-293 soluja (Human Embryonic Kidney) soluviljelyn kurssilta.

Kandidaatin tutkintoon siis vaaditaan 180 opintopistettä opintoja ja Luonnontieteiden kandidaatin tutkielma, jonka voi tehdä ihan vaikka kirjallisuuskatsauksena. Toki siihen voi sisällyttää myös käytännön osuuden jossakin tutkimusryhmässä, mikä sekin tuo paljon kokemusta. Itse tein kirjallisuuskatsauksen Cloninger tyypin 1 ja 2 alkoholismista ja tutustuin erääseen tutkimusryhmään farmasian puolelta. Laitan tutkielman myös tänne ja kerron vähän yksityiskohtaisemmin, kunhan se palautuu viimeisestä tarkistuksestaan.

1623219_677133575683672_201475046_n

Siinäpä mitä tuli Biolääketieteestä näin äkkiseltään mieleen. Kysymyksiä saa esittää ja alaan tulla tutustumaan vaikka ihan paikan päälle.

http://www.uef.fi/fi/etusivu
http://www.uef.fi/fi/web/biomedicine/opiskelu
http://www.kultiry.net/wp4/

Kommentit

 • Amanda

  Riittääkö kemian ja biologian pänttääminen pääsykokeisiin? Onko jotain muita aineita hyödyllistä lukea niitä varten?

  • Karoliina Kurkinen

   Moikka Amanda! Lukion kemia ja biologia tosiaan riittää; niistä on omat osionsa molemmista. Tsemppiä hakuun!

 • a

  Moi,
  pakko tulla kysymään näin biolääketieteestä kiinnostuneena, että joudutteko tekemään eläinkokeita opiskelussa tai tiedätkö käytetäänkö niitä paljon biolääketieteen alalla? Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

  • Karoliina Kurkinen

   Moikka,

   kyllä pakollisena kurssina kuuluu eläintenkäsittelykurssi kandivaiheessa ja maisterivaiheessa suunnittelukurssi. Väistämättä jossain vaiheessa uraa joutuu ainakin jossain määrin tekemisiin eläinkokeiden kanssa, mutta tietysti muitakin tutkimusmenetelmiä on, esim. solujen kanssa. Opinnoissa ei nuiden kahden pakollisen kurssin lisäksi tehdä eläinten kanssa mitään.

   Terv. Karoliina

Kommentointi on suljettu.