Musiikkia sisäkorville

Musiikki on niin arkipäiväinen asia, ettei sitä välttämättä aina edes juuri ajattele. Radiosta tulee biisejä, jouluna lauletaan kirkossa, kesällä jammaillaan puiston nurmikolla ja telkkarista kuulee jatkuvasti musiikillisia elementtejä. Olen seurannut Vain elämää tv-sarjaa joka syksy, ulkomailtakin, sillä pidän sarjan ideasta. Toki se on äärimmäisen tehokas mainonnan keino ja nerokas boosti artistien urakehitykselle, mutta on ohjelmalla myös viihdearvoa. Tänä vuonna erityisesti artistit miellyttävät minua paljon – tähän kauteen on saatu kokoon paljon taitoa.

jalokivi-kitara-vasen

Musiikki kuuluu siis homo sapiens lajin edustajien jokapäiväiseen elämään. Toisilla enemmän, ja toisilla vähemmän. On todisteita siitä, että musikaalisuus on biologista. On pohdittu mahdollisuutta, että musiikki olisi kehittynyt jopa ennen puheen kehittymistä. Musiikki menee myös tunteisiin. Uppoaa sinne kuin sormi perseeseen. Musiikki rauhoittaa, tanssittaa ja motivoi.

Kun ääniaallot kulkeutuvat korvakäytävästä sisäkorvaan, lakoavat värekarvoja simpukassa ja saavat hermoimpulssin etenemään aivoihin, mitä sitten tapahtuu? Missä aivojen osissa musiikki lopulta vaikuttaa? On ajateltu, että musiikki yhdistää eri aivojen alueita, jotka ovat osallisina mm. liikkeessä, keskittymisessä, suunnitelmallisuudessa ja muistissa. Musiikin kuunteluun liittyy olennaisesti tietenkin myös kuuloaivokuori. On myöhemmin havaittu, että kuuloaivokuorella sijaitsee neuroneita, jotka muodostavat alueen, joka puolestaan reagoi kaikkeen musiikkiin tyylilajista riippumatta. Tätä voisi kutsua aivojen musiikkihuoneeksi- keskukseksi, joka tunnistaa tärkeät elementit musiikista, niin kuin näköaivokuori näkökentästä.

Kuuntele Yle areenan Aivot- tärkein pääomasi- sarjan osa Musiikki muovaa muusikon aivoja.

Musiikin ja musikaalisuuden biologista alkuperää puoltaa myös musikaalisuuden kulkeminen suvuittain. Musikaalisuus siis periytyy, mutta ihan yhtä tärkeää on myös musiikin oppiminen kulttuurin ja kasvatuksen mukana. AVPR1A-geeni määrittää vahvasti musikaalista luovuutta ja ilmaisua. Se välittää aivoissa kiintymyshormonia, joka vaikuttaa myös sosiaalisuuteen, tunteellisuuteen ja anteliaisuuteen, sekä vahvistaa perhesidettä. Tutkimuksissa on löydetty yhteensä yhdeksän musikaalisuuteen liittyvää geneettistä aluetta. Näistä alueista kromosomi 3 oli hyvin todennäköisesti osallisena musikaalisuuteen, 98%:sti.

Musiikin säännöllisen ja antaumuksellisen harrastamisen yhteyttä akatemiseen menestykseen on myös tutkittu. Voitaisiin puhua eräänlaisesta Mozart-efektistä. Musiikki kehittää aivojen eri alueita ja yhteyksiä, ja parantaa lapsen koulumenestystä. Tämä vaatii kuitenkin innostusta ja sitoutumista musiikin harjoittamiseen. Parhaimpia tuloksia saadaan osallistumalla aktiivisesti.1447222475549

Musiikin on todettu vähentävän ahdistuneisuutta leikkaukseen pääsyä odottavilla potilailla. Musiikin vaikutuksia vertailtiin masennuslääkkeiden tehoon, ja musiikin todettiin vähentävän ahdistuneisuutta lääkkeitä paremmin. Ehkäpä musiikkia voitaisiin käyttää myös hoito- ja terapiakeinona nykyistä enemmän- kovin kallista se ei ainakaan ole. Lisäksi musiikin on todettu parantavan potilaiden tilaa aivoinfarktin jälkihoidossa: säännöllisesti kuunneltu miellyttävä musiikki kehittää kognitiivisia ja kielellisiä toimintoja, sekä muistia näillä potilailla.

Syksyn edetessä ja iltojen pidentyessä on mukava käpertyä sohvalle teemuki kourassa, kynttilät ikkunalaudalla ja vaikkapa sitten se Vain elämää ruudusta pyörien. Jospa se auttaisi tulevan kaamoksen keskellä.

Alla kotona muutama vuosi sitten äänitetty John Mayerin kappaleen I don’t need no doctor coveriversio. Nauttikkee musiikista kaikissa muodoissaan. Ciao!

http://www.cbru.helsinki.fi/music/fi/research/
http://www.nytimes.com/2016/02/09/science/new-ways-into-the-brains-music-room.html?_r=0
http://time.com/3634995/study-kids-engaged-music-class-for-benefits-northwestern/
http://edition.cnn.com/2013/04/15/health/brain-music-research/index.html
http://yle.fi/uutiset/musiikki_parantaa_aivojen_toimintaa/5059452
http://yle.fi/teos/ihmeellisetaivot/artikkeli.php?id=128149&title=musikaalisuus-periytyy
areena.yle.fi/1-3551479