Olen hulluna luonnontieteisiin. Ajatus blogin kirjoittamisesta lähti siitä, että halusin oppia kirjoittamaan. Mikäs sen parempi tapa kuin kirjoittaa siitä mitä rakastaa. Tieteelliset julkaisut ovat melkoisen paksua luettavaa varsinkin, jos lukijalla ei ole akateemista taustaa. Lisäksi julkaisut tehdään pääsääntöisesti englanniksi. Siispä tässä tämä: kanava, jonka kautta löydät referaatteja viimeisimmistä julkaisuista, miksei vähän vanhemmistakin. Opiskelen itse biolääketiedettä, ja olen erityisen kiinnostunut neurotieteistä, mistä varmasti juttua riittää. Kaikkeen ei aikani riitä, mutta pyrin julkaisemaan monipuolisesti suomenkielisiä, mahdollisimman kansantajuisia referaatteja ja juttuja kaikille luonnosta ja tieteestä kiinnostuneille.
Vaikka Dollyn synttärit menivät jo, tarkalleen 5.7. päätin aloittaa blogin ikonisella videolla Dolly lampaasta, maailman ensimmäisestä kloonatusta nisäkkäästä. Dollyn syntymästä onkin tänä vuonna jo 20 vuotta. Bongasin videon Naturen sivuilta.
Jari Holopainen
Terve,
Tiällä on hyvät mahdollisuudet taitojen kehittämiseen. Luin eräältä sivustolta, että Dolly olisi ollut puoleksi suomenlammasperäistä Finn Dorset-rotua. Tunnetko tarinaa tarkemmin – olisi kiinnostavaa tietää, miksi suomenlammas valittiin kloonaukseen? Vai liekö kyseessä ollut puhdas sattuma?
Karoliina Kurkinen
Moikka,
pikaisen googlauksen tuloksena voisin aavistella että olet oikeassa. Finn Dorset on ilmeisesti puoliksi Finnsheep ja puoliksi Dorset, ja Dolly ilmeisesti siis lajin edustaja. Sitä en tosin osaa sanoa, miksi juuri suomalaiseen rotuun ovat päätyneet. Liekkö meijän lampaatkin on niin hyviä että pittää kopioita ottaa.
Jari Holopainen
Juuri tuo tuli mieleeni. On myönnettävä, etten ymmärrä kloonausaiheesta juurikaan. Joskus pohdin enemmän kyborgeja, (ihmis)lihan ja koneen ristisiitoksia – miten käytettävä teknologia muuttaa maailmaa ja luo vähitellen kokonaan uudenlaisia visioita tulevaisuudesta. Jos Dollya tarkastelee kyborgi-näkökulmasta, melkoinen taidonnäyte se oli. Toisaalta kyborgi-näkökulmalla voidaan tutkia rajojen murtumisia ja hämärtymisiä, joita Dollyn kloonaus lienee tuonut mukanaan. Mielenkiintoinen aihe kaiken kaikkiaan.