Hyvää joulua kaikille lukijoille! Nyt kun tentit on tentitty ja päästy vähän huilailemaan, voisin palata hieman aktiivisemmin tämänkin kinkun kimppuun. Tässä joulun lomilla on aikaa lepäillä ja varmasti myöskin aikaa surffailla internetin syövereissä. Tieteellisen tiedon hakuun annan kaksi vinkkiä: Google Scholar ja PubMed. Itse käytän scholaria laajassa haussa, kun pyrin saamaan kokonaiskuvaa lähestyttävästä aiheesta. Sitten, kun ryhdyn hakemaan spesifimpää tietoa, käytän muita tietokantoja, kuten PubMediä ja yliopiston kirjaston tietokantoja.
Ongelmana usein on, että artikkeleista ei ole saatavilla muuta kuin tiivistelmät. Siis usein joudun siirtymään kirjaston tietokantaan sen vuoksi, että pääsen käsiksi kaikkeen tietoon ja kokonaisiin artikkeleihin. Ja sekin tieto on vain murto-osa kaikista julkaisuista. Mikäli tällaista yliopiston opiskelijoilleen ja työntekijöilleen tarjoamaa väylää ei ole, tieto maksaa rahaa. Yksi artikkeli Naturesta maksaa n. 30€. Yksi artikkeli.
Siis mitä? Tämäkö on nyt sitä informaatioaikakautta. Informaatiohan rajoittuu sisäpiirin käyttöön! Kenellä olisi varaa kirjoittaa katsausartikkeli käyttäen 50 artikkelia (900€) ilman yliopiston tarjoamaa väylää? Jaa-a. Julistan täten sisäpiiri-informaatioaikakauden alkaneeksi!
Leikki leikkinä. Onhan paljon avoimia artikkeleita, jotka saa ladattua kokonaisuudessaan internetistä ilmaiseksi. Tämä hyvä, ja sitä arvostan suuresti. Mutta toivon, että edes Suomessa julkaistaisiin kaikki akateeminen tutkimustieto avoimesti kaikkien saataville. Miksi näin toivon? Akateemista tutkimusta rahoitetaan myös veronmaksajien rahoilla. Voisi siis olla toivottavaa, että veronmaksajat saisivat myös nauttia näistä rahojensa hedelmistä. Varsinkin, kun se viimeisin ja pätevin tieto löytyy nimenomaan tieteellisistä julkaisuista.
Toinen juttu, mikä informaation panttailussa itseäni ärsyttää eniten, ovat patentit. Ja näiden mukanaan tuomat yrityssalaisuudet, joita vaalitaan mm. eläinten (turhat eläinkokeet) kustannuksella. Miten paljon tutkimus, tiede ja ihmiskunta voisikaan mennä eteenpäin ilman tutkimustiedon pimitystä rahan varjolla.
Näillä eväillä joulun lomille – lukekaa paljon ja syökää hyvin!
Artikkelikuva: Ilchi Lee Journal – Are You Part of the Information Era?