Superit bakteerit

Antibioottien holtiton käyttö ihmisillä ja tuotantoeläimillä on johtanut superbakteerien syntyyn. Näihin bakteereihin on kertynyt antibioottiresistenttiyttä koodaavia geenejä, ja bakteereilla on erinomainen kyky myös kahdentaa ja jakaa geneettistä materiaalia plasmidien avulla toisille bakteereille. Näin uusi resistenttiys voi levitä räjähdysmäisesti bakteerikannoissa.

On siis huolestuttava ilmiö, että nykyiset antibioottimme eivät enää toimi tällaisia kehittyneempiä bakteereita vastaan. Ihan tavallisesta bakteeri-infektiosta voi tulla kohtalokas, mikäli kanta on kehittynyt antibiooteille vastustuskykyiseksi. Riskejä superbakteerien kehittymiseen ovat liiallinen antibioottikuurien määräys, väärinkäyttö, ja ennen kaikkea kesken jätetyt antibioottikuurit. Mikäli antibioottikuuri jätetään kesken, bakteerit ehtivät altistua antibiootille ja kehittää mutaatioita genomiinsa. Antibiootin sitten poistuessa elimistöstä liian aikaisin nämä kytevät bakteerit jatkavat kasvuaan ja sairaus puhkeaa uudestaan – tällä kertaa tehokkaampana ja vaikeammin taltutettavana.

supebagutuho
Tähtimäinen polypeptidi rikkoo superbakteerin soluseinän.

Uusia antibiootteja kehitellään koko ajan, mutta kehitystyö on jatkuvaa kilpailua bakteerien kanssa. Kannat nimittäin kehittyvät taas vastustuskykyisiksi uusille antibiooteille, ja sama kuvio jatkuu. Malesiasta alun perin kotoisin oleva 25 vuotias Shu Lam teki tohtoriopinnoissaan läpimurron. Hän rakensi nanoteknologian avulla polypeptidin, joka vaikuttaa superbakteerien soluseinään. Soluseinän rikkoutuessa bakteerissa alkaa prosessi, joka johtaa bakteerin kuolemaan. On merkittävää, että tämä polypeptidi ei vaikuta ympäröivään kudokseen, vaan kohdentuu spesifisti vain bakteereihin. Aiemmin testatut polypeptidit ovat olleet tuhoisia myös eliön omalle solukolle.

superpolypeptidi
Lamin nanoteknologian avulla kehittelemän tähtimäisen polypeptidin rakenne.

Eläinkokeissa todettiin, että peptidi tehosi edelleen bakteereihin jopa kuudennen bakteerisukupolven jälkeen. Bakteerit eivät siis sopeutuneet uhkaan kehittämällä resistenttejä kantoja genomin mutaatioiden avulla, vaan superbakteerien edelleen tehokkaammiksi kehittyminen estyi. Tiedeyhteisö pitää Lamin läpimurtoa merkittävänä, ja se tarjoaa uutta näkökulmaa superbakteerikantojen selättämiseen.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/25-vuotias-keksi-ratkaisun-yhteen-maailman-suurimmista-terveysuhista-tehokkaampi-kuin-antibiootit/6092470
http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/beyond-antibiotics-starshaped-protein-kills-feared-superbugs-20160912-grehpx.html