Synkkaavat menkat

Onhan se itsekin koettu; neljän naisen kimppa-asunnossa kävi hyvin selväksi että nyt on menkat ja nyt on muuten kaikilla menkat. Hyvä sinänsä, että epävakaa ilmapiiri oli vain kerran kuussa. Vain.

ednstiles-3-450x313

Mutta löytyykö tälle ilmiölle tieteellistä selitystä? Synkronoituvatko yhdessä asuvien kuukautiset todella? BBC:n uutisessa ruodittiin aihetta monelta kantilta, ja aihetta on ilmeisesti myös tutkittu. Martha McClintock on toteuttanut yliopisto-opiskelijoilla tutkimuksen 70 luvulla. Siis ei ihan viimeistä tietoa. Päätelminä McClintock esitti, että ystävien ja huonekavereiden menkat osuvat useammin samaan aikaan, kuin ventovieraiden kanssa. Hänen mukaansa ilmiö voisi johtua feromoneista. Feromonit ovat siis kemiallisia viestiaineita, joilla esimerkiksi houkutellaan vastakkaista sukupuolta paritteluun. Ajateltiin, että biologinen syy feromonien aiheuttamaan kuukautisten synkonoitumiseen voisi olla, että ne ennaltaehkäisisivät haaremien syntyä. Kun kaikilla naisilla olisi kuukautiset yhtä aikaa, ja näin olisivat siis myös hedelmällisiä yhtä aikaa, miehen olisi vaikeampi pariutua kaikkien kanssa otolliseen aikaan.

Myöhemmissä tutkimuksissa on saatu sekä väitettä puoltavia tuloksia, mutta myös päinvastaisia. Viimeisimmissä tutkimuksissa on todettu, että kuukautiset osuvat ystävyksillä lähinnä sattuman vuoksi samoihin aikoihin, eikä mitään pätevää näyttöä feromoniteorialle ilmeisesti ole. Johan on menkkurat.

http://www.bbc.co.uk/news/amp/magazine-37256161?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook