Tulevaisuus leikepöydällä

Alkusanat: olen urani valinnut, ja tulevaisuuden palkka ei minua huoleta. Tutkijan ura on ennen kaikkea kutsumus. Mikäli tavoitteenani olisi netota rahaa, olisin varmasti valinnut jonkin muun tien.

Hyi. Hallituksen leikkurin alle on joutunut moni vähävarainen ja nyt lähtee opiskelijoilta. Opintotukea kokonaisuudessaan saa tällä hetkellä Kuopiossa asuva opiskelija täydellä asumislisällä 474,78 €/kk. Lainaa tähän päälle saa 400€/kk. Pakollisimmat menot saa varsinaisella tuella kuitattua, mutta jääkaapin sisältö ja muut menot menevät kyllä lainasta. Elämme siis lainarahalla, joka on tulevaisuudesta pois: joko omistusasunnosta, autosta tms. kohtalaisen normaaleista aikuiselämän luksuksista (lainalla siis nekin toki rahoitettuna). Moni ei kuitenkaan halua ottaa uutta lainaa ennen kuin vanha on maksettu pois.

time-or-money

Kaikki eivät tahdo lainaa ottaa lainkaan; ehkä lainan ottaminen pelottaa, koska alan työllisyysnäkymät ovat tulevaisuudessa huonot. On spekuloitu myös, että vähävaraisempien perheiden lapset ottavat harkitummin lainaa. Tämä ajaa väistämättä tilanteeseen, jossa töitä on tehtävä opintojen ohella. Omasta kokemuksesta voin sanoa sen verran, että ei se helppoa ole. Opinnot ja työt on jotenkin sovitettava yhteen ja vapaapäiviä tuskin viikossa on lainkaan. Tein ensimmäisen opiskeluvuoteni labrassa töitä. Välillä tein yövuoroputken ja menin aina aamulla samoilla silmillä luennoille (tai en). En saanut vuoden aikana kasaan edes kaikkia opintotukeen vaadittavia opintopisteitä. Miksi? Koska iso osa energiastani meni töihin. Tämän jälkeen olin niin puhki, että pidin välivuoden. Niin, lisäksi maksoin valtiolle rahaa takaisin siitä, että tein välivuodellani töitä. Tulorajani siis ylittyivät niiden syyskuukausien vuoksi, joilla en edes opiskellut. Ai että söi naista. Sitten jatkoin opintojani, enkä päivääkään ole tehnyt enää opintojeni ohella töitä. Opin tunnistamaan oman jaksamiseni rajat – opinnoissa on ihan tarpeeksi ponnisteluja minulle.

featured_moneywdd2x

Lainaa joutuu siis moni opiskelija ottamaan. Vieläpä tulevaisuudessa enemmän, sillä opintotuen painopistettä siirretään lainan puolelle. Vuoden 2017 elokuusta alkaen astuvat voimaan uudistukset opintotukeen. Opintorahaa pienennetään 337 eurosta 250,28 euroon. Tämä tarkoittaa 86,78 euroa kuukaudessa. Kun visa electronia venytetään jo nyt tarpeeksi, ei ole helppoa keksiä, mistä menoista tämäkin otetaan pois. Onneksi asiat eivät ole niin huonosti miltä näyttää. Onhan meillä lainaa! Mikä ennen oli 400 euroa, on vuoden päästä 650 euroa. Käytännössähän me opiskelijat saadaan kohta yli 160 euroa enemmän rahaa kuukautta kohden. Jipii!

sajhggnjb2whjteyyqvi

Odotan sitä hetkeä, kun saan maisterin paperit käteen, ja pankissa odottaa maksuaan 37 000 euroa lainaa. Kyllä siinä työhakemuksia kirjoitellessa saattaa muutama hikikarpalo valua otsalta. Ja selästä. Ja perseestä. Saattaa muuten olla niin sanotusti soaked wet tyttö ja nestehukka päällä. Luonnontieteiden alalla kun työllisyystilanne onkin niin lupaava. Varsinkin kaikkien yliopistoihin kohdistuneiden leikkausten jälkeen, kun vanhatkaan tekijät eivät ole saaneet pitää pestiään. No sitten kun se kauan odotettu väitöskirjapaikka vihdoin napsahtaa, niin täytyy sanoa ettei niilläkään rahoilla vielä juhlita. Tai makseta lainoja. Tein pikaisen haun Itä-Suomen yliopiston kautta, mitä molekyylitieteiden jatko-opiskelija tohtoriopinnoistaan saisi. Palkkaahan ei yleensä makseta, vaan erikseen haetaan apurahoja erilaisilta säätiöiltä tms. Kurkkasin millaisia rahoja tälle vuodelle olisi ollut jaossa ja ne vaihtelivat 1250 – 2500 €/kk. Veroja näistä tuskin on vielä otettu pois. Eli lainan maksu ei välttämättä ihan vielä noilla rahoilla onnistu seuraavaan neljään vuoteen. Sen jälkeen voisi itseään nimittää jonkinmoiseksi nuoreksi tutkijaksi, ja akateemisena tutkijana yliopistojen listoilla palkka on edelleen vuosia valitettavan pieni. Onneksi valtio on luvannut hyvittää 40% lainasta, mikäli opiskelija valmistuu tavoiteajassa. Muuten varmasti lohduttaisi ja paljon, mutta tämä koskee vain vuoden 2014 jälkeen aloittaneita opiskelijoita. Itse olen aloittanut vuonna 2012 ja opintoja alkaa olla jo 4 vuotta takana ilman kandidaatin papereita, joten sekin taitaa jättää minut pois laskuista. Tiesittekö muuten, että noin 30 prosenttia yliopisto-opiskelijoista valmistuu tavoiteajassaan. Siis kolmasosa. Oi että minua nauratti. Ollaan mekin yhtä luuseriporukkaa. Vai olisiko tavoiteajoissa kuitenkin jotain mätää?

01022013094548-3

Lopputulemana voisin todeta, että leikkaukset ja lainanlisäys opiskelijoiden harteille eivät todellakaan lyhennä opiskeluaikoja; voisin jopa väittää, että opinnot pitkittyvät, kun opiskelijoiden on pakko mennä töihin. Siirrymme hiljalleen kohti eriarvoisempaa Suomea, sillä kynnys korkeakouluopintoihin lainojen pelossa kasvaa koko ajan. Samalla kasvaa kynnys kouluttautua. Kynnys sivistää itseään. Kynnys kasvattaa tietämystämme akateemisen maailman johdattamana. Kynnys kasvattaa Suomen vientiä ja pienentää koko Suomen velkataakkaa. Kynnys kehittää korkealaatuista teknologiaa tieteen eri aloilla. Samalla kasvaa kynnys toteuttaa unelmiaan. Ja kuilu köyhien ja rikkaiden välillä vaan kasvaa. OLEMME KUULKAA TUHON TIELLÄ!!

3m-easy-money

Täten julistan, että lokakuun aikana yritän parhaani mukaan pärjätä tasan 474,78 eurolla kuukaudessa. Päivitän sitten mitä tapahtuu, ja syökö nuudelia minun lisäkseni myös koira ja kissa. Asun avoliitossa, joten pistämme kaikki pakolliset menot tasan puoliksi (yleensä mieheni osallistuu minua enemmän). Katsotaan miten käy.

europaperi

http://www.kela.fi/opintotuki
http://www.hs.fi/politiikka/a1456203703466
http://yle.fi/uutiset/tyy_tuomitsee_opintotuen_leikkauksen/8714513
http://yle.fi/ylex/uutiset/villi_teoria_opintolainaa_voi_pakoilla_maksuhairiomerkinnalla/3-8714317
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001152965.html
http://yle.fi/uutiset/vain_joka_kolmas_valmistui_tavoiteajassa_yliopistosta/6453558