Ohjeiden kuvat saat avautumaan täysikokoisina klikkaamalla niitä.
Blogin säännöt
Savon Sanomien blogikirjoittajana saat määritellä blogisi sisällöt melko vapaasti itse. Toki meillä on muutamia sääntöjä ja reunaehtoja, joiden puitteissa pitää toimia. Ohessa on muutamia perusasioita, jotka blogia kirjoittaessa on syytä muistaa ja tiedostaa.
- Hyväksymme bloggaajat hakemusten perusteella.
- Kirjoita omalla nimellä. Voimme tehdä poikkeuksia, mutta kerro ja perustele hakemuksessasi, jos haluat kirjoittaa nimimerkillä.
- Olet itse vastuussa omista teksteistäsi.
- Pysy aiheessa ja kirjoita tiiviisti ja napakasti ennemmin kuin joka suuntaan rönsyillen. Laita pisteet ja pilkut paikoilleen. Jaa teksti kappaleisiin. Älä kirjoita versaalilla, SIIS NÄIN.
- Kunnioita tekijänoikeuksia. Toisten blogikirjoituksia ei saa kopioida sellaisenaan ilman lähdeviitettä. Muista siis linkata esim. lähteenä käytettyyn blogikirjoitukseen tai verkkosivuun. Myöskään internetistä löytyviä kuvia ei saa käyttää ilman lupaa tai ilman asianmukaista lähdeviitettä.
- Yksityisviestien ja sähköpostiviestien julkaiseminen kirjoituksessa ilman kaikkien osapuolien lupaa on kielletty.
- Noudata lakia. Kansanryhmää vastaan kiihottava ja rasistinen kirjoittelu on kielletty. Väkivaltaan tai muihin rikoksiin kehottavat tai kannustavat viestit ovat ehdottomasti kiellettyjä.
- Blogipalvelun ylläpitäjillä on oikeus puuttua julkaistuun sisältöön, jos on syytä epäillä, että sisältö on lain tai hyvän tavan vastaista tai ristiriidassa blogin sääntöjen kanssa.
- Palstalle kirjoitettuja viestejä voidaan käyttää Savon Sanomien uutisaineistona. Toimitus myös jakaa kirjoituksia Savon Sanomien verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa, esim. Facebookissa ja Twitterissä.
- Älä säikähdä edellä mainittuja reunaehtoja. Luotamme siihen, että olet sujuvasanainen ja –kynäinen kirjoittaja, ja osaat ilmaista asiasi sujuvasti ja luontevasti.
Omien tietojen muokkaus
Kirjautuminen
Pääset kirjautumaan sisään blogisivustolle osoitteesta http://blogit.savonsanomat.fi/kirjaudu. Kirjautumista varten tarvitset salasanan ja käyttäjätunnuksen.
Salasanan vaihtaminen
Kun olet kirjautunut sisään, pääset vaihtamaan salasanasi joko:
a) Valitsemalla vasemmasta sivupalkista kohdan Profiili.
b) Viemällä hiiren osoittimen oikeassa ylänurkassa olevan ”Moi *nimi*” -kohtaan ja klikkaamalla sitten tämän tekstin alle ilmestyvää Muokkaa omaa profiilia -linkkiä.
Profiili-sivulla rullaa alas sivua, kunnes tulet kohtaan ”Kirjautumisen hallinta”. Tässä kohdassa sinun täytyy ensin klikata Luo salasana -painiketta. Sinulle generoidaan automaattisesti varmasti tietoturvallinen salasana, mutta sinun ei tarvitse käyttää tätä salasanaa vaan voit kirjoittaa sen tilalle tekstikenttään oman salasanasi. Käyttöliittymä kertoo sinulle kuinka tietoturvallinen salasanasi on. Emme suosittele heikkoja tai erittäin heikkoja salasanoja käytettäväksi. Jotta uusi salasanasi tulee käyttöön sinun täytyy rullata aivan sivun alalaitaan ja klikata Päivitä käyttäjätiedot -painiketta.
Salasanasi on nyt vaihdettu ja jatkossa kirjaudut sisään tällä uudella salasanallasi.
Some-kanavat
Blogin hallintaliittymässä kohdassa Profiili, voit lisätä useita some –kanavia (FB, Twitter, Instagram, Pinterest, Youtube, Bloglovin, Blogit.fi).
Seuratut blogit
Blogin hallintaliittymässä kohdassa Profiili, voit lisätä seuraamiesi blogien osoitteita. Näin voit myös suositella niitä lukijoillesi.
Profiilikuvan vaihtaminen
Profiilikuvaasi pääset päivittämään omasta profiilistasi. Oman profiilisi tietoja pääset katsomaan joko
a) Valitsemalla vasemmasta sivupalkista kohdan Profiili.
b) Viemällä hiiren osoittimen oikeassa ylänurkassa olevan ”Moi *nimi*” -kohtaan ja klikkaamalla sitten tämän tekstin alle ilmestyvää Muokkaa omaa profiilia -linkkiä.
Profiili-sivulla rullaa aivan sivun loppuun tai kunnes näät nykyisen profiilikuvasi. Kuvan alla olevasta rajaa-painikkeesta voit halutessasi rajata nykyistä kuvaa uudelleen. Vaihtaaksesi nykyisen kuvan uuteen vie ensin hiiri nykyisen kuvan päälle, jolloin kuvan oikeaan ylänurkkaan ilmestyy kaksi kuvaketta. Kynäkuvakkeesta pääsee tarkastelemaan nykyisen profiilikuvan tietoja (tästä ei tarvitse välittää) ja X-painikkeesta pääset poistamaan nykyisen kuvan. Pystyäksesi vaihtamaan uuden profiilikuvan, sinun tulee ensin poistaa vanha.
Klikkaa siis ensin X-painiketta kuvan oikeasta yläreunasta. Tämän jälkeen klikkaa Lisää kuva -painiketta lisätäksesi uuden kuvan. Uudesta ikkunasta klikkaa vasemmasta yläreunasta kohtaa Siirrä tiedostoja. Tässä näkymässä voit joko
a) raahata kuvan tietokoneeltasi drag&drop -tyyliin ja pudottaa sen ”Pudota tiedosto tähän” -alueelle tai
b) klikata valitse tiedostot -painiketta ja etsiä kuvan tietokoneeltasi manuaalisesti.
Kun olet valinnut haluamasi kuvan, klikkaa vasemmalta alhaalta Valitse-painiketta.
Mikäli valitsemasi kuva täyttää kriteerit (yli 300×300 pikselin kokoinen, tiedostokoko alle 8 mb), pääset nyt rajaamaan kuvasi oikean kokoiseksi. Viimeistele rajaus klikkaamalla Rajaa-painiketta. Muista tallentaa profiilisi klikkaamalla Päivitä käyttäjätiedot -painiketta!
HUOM! Jos sinulla ei ole vielä profiilikuvaa, pääset lisäämään sen omista tiedoistasi. Tällöin Käyttäjätunnuksen lisätiedot -otsikon alta pitäisi löytyä kohta Kuva ja siellä lukea teksti ”Ei kuvia valittu”. Tuon tekstin vieressä on painike Lisää kuva, jota klikkaamalla pääset lataamaan kuvan tietokoneeltasi. Huomioithan, että kuva on vähintään 300×300 pikselin kokoinen! Kun olet valinnut haluamasi kuvan koneeltasi, pääset rajaamaan profiilikuvan oikean kokoiseksi.
Blogin kuvauksen päivittäminen
Blogisi kuvausta (lyhyt esittelyteksti, joka näkyy blogissasi ja blogijuttuissasi oman kuvasi alla) pääset muokkaamaan omasta profiilistasi. Oman profiilisi tietoja pääset katsomaan joko
a) Valitsemalla vasemmasta sivupalkista kohdan Profiili.
b) Viemällä hiiren osoittimen oikeassa ylänurkassa olevan ”Moi *nimi*” -kohtaan ja klikkaamalla sitten tämän tekstin alle ilmestyvää Muokkaa omaa profiilia -linkkiä.
Profiili-sivulla rullaile alaspäin kunnes tulet kohtaan Blogin kuvaus. Tähän kirjoitat blogisi kuvauksen (kuka olet, mistä kirjoitat…), voit käyttää kuvauksessa lihavointeja/kursivointeja tai lisätä jopa linkkejä.
Muista tallentaa muutokset klikkaamalla Päivitä käyttäjätiedot -painiketta!
Blogin ulkoasun muokkaaminen
Voit muokata oman blogisi värejä ja ladata blogillesi oman kansi/otsikkokuvan, joka näkyy blogisi yläpuolella. Pääset muokkaamaan blogisi ulkoasua kirjautumalla sisään ja menemällä muokkaamaan omaa profiiliasi / omia tietojasi. Aivan alimmaisena löydät neljä kohtaa:
1. Blogin kansikuva
2. Blogin otsikon väri
3. Blogin korostusväri
4. Värjää kansikuva korostusvärillä
5. Piilota blogin nimi
Kohdat 1-3 on selitetty yllä olevassa kuvassa (klikkaa pikkukuvaa niin se aukeaa isompana). Huomioitahan kansikuvaa ladatessasi, että sinulla on kyseiseen kuvaan tarvittavat tekijänoikeudet (esim. olet itse ottanut kuvan). Kohta 4 eli ”värjää kansikuva korostusvärillä” tarkoittaa sitä, että kansikuvasi päälle tehdään läpinäkyvä taustaväri valitsemallasi korostusvärillä. Alla olevassa kuvassa tätä on havainnollistettu (klikkaa kuva isommaksi):
Viimeinen kohta eli kohta 5 ”Piilota blogin nimi” piilottaa blogisi nimen blogisi kansikuvan päältä. Voit tällöin lisätä blogisi nimen suoraan kansikuvaan kuvanmuokkausohjelmalla.
Muista tallentaa tekemäsi muutokset klikkaamalla ”Päivitä käyttäjätiedot” -painiketta!
Blogin kirjoittaminen
Uuden postauksen julkaiseminen
Kirjaudu ensin sisään blogisivustolle osoitteesta http://blogit.savonsanomat.fi/kirjaudu. Kirjautumisen jälkeen klikkaa vasemmasta sivupalkista linkkiä Artikkelit ja sinut ohjataan sivulle, jossa on lista kaikista julkaisemistasi blogikirjoituksista (ensimmäisellä kirjautumiskerralla tämä sivu on tyhjä). Uuden postauksen (artikkelin) pääset luomaan joko
a) klikkaamalla vasemmasta sivupalkista linkkiä Lisää uusi (Artikkelit-lohko) tai
b) klikkaamalla sivun ylälaidasta löytyvää Lisää uusi -linkkiä (Artikkelit otsikon vieressä)
Blogipostauksen (artikkelin) muokkausnäkymä
1. Otsikko Tähän kirjoitat uuden blogikirjoituksesi otsikon
2. Lisää media -painike Tästä voit lisätä blogitekstisi sekaan kuvia. Tarkemmat ohjeet kuvien lisäykseen löydät alempaa.
3. Sisältö Tähän tulee blogitekstisi sisältö. Voit halutessasi tehdä lihavoitua/kursivoitua tekstiä, numeroituja tai numeroimattomia listoja ja lisätä linkkejä tekstiin sisältöosan yläpuolella olevalta työkaluriviltä. Kuvia lisäät sisällön sekaan Lisää media-painikkeella.
4. Avainsanat Mikäli haluat lisätä blogitekstiisi avainsanoja (tageja) voit listata ne tähän. Muista erotella avainsanat pilkulla (Esim. urheilu, kesä, kuopio). Voit myös valita avainsanoja eniten käytetyistä.
5. Artikkelikuva Tähän lataat blogitekstisi pääkuvan, tätä kuvaa käytetään listauksissa profiilikuvasi sijaan ja se on myös se kuva, joka näkyy blogijutussasi heti ensimmäisenä. Jos et aseta blogijutullesi erillistä artikkelikuvaa, etusivulla (ja muualla sivustolla) blogitekstisi yhteyteen haetaan ensimmäinen kuva, joka postaukseesi on lisätty. Jos postauksessasi ei ole yhtäkään kuvaa niin sen yhteyteen haetaan tällöin profiilikuvasi. Ensisijaisesti käytetään kuitenkin aina artikkelikuvaa, joten jos haluat päättää mikä kuva blogijuttusi yhteyteen nostetaan, niin lataa se aina artikkelikuvaksi.
6. Blogi Tässä laatikossa lukee blogisi nimi eli blogi, jossa kirjoittamasi juttu tullaan julkaisemaan. Mikäli blogin nimi on väärä, ota yhteyttä verkkotoimitukseen (verkkolehti@savonsanomat.fi).
7. Julkaise-painike Tästä klikkaamalla julkaiset blogitekstisi. Varmista ennen julkaisua, että blogitekstilläsi on otsikko ja että Blogi-laatikossa lukee sinun blogisi nimi! Ennen julkaisua voit halutessasi myös tallentaa juttusi luonnoksena tai esikatsella sitä.
(8.) Yoast SEO (Search Engine Optimization) Tässä kohdassa voit tarkastella, miltä blogijuttusi näyttäisi Googlen haussa. Voit halutessasi asettaa artikkelille pääavainsanan/kohdeavainsanan ja muokata muita SEO-laatikon kenttiä, jotta juttusi sijoittuisi Googlen haussa paremmin. Tämä on täysin vapaaehtoista, voit jättää SEO-laatikon myös kokonaan huomioimatta.
Kuvien lisääminen
Huomioi, että suosimme sivuillamme vaakakuvia, tällöin myös mobiilisivuilla käyttäjät jaksavat selata tekstin alkuun. Voit muokata kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa ennen siirtoa blogialustalle tai sitten blogialustan omalla kuvan käsittelyohjelmalla, jossa voi kääntää kuvaa ja tehdä rajauksia. Löytyy kuvaa klikattaessa mediakirjastossa oikean puoleisesta sarakkeesta.
Kuvia lisätään blogipostaukseen joko
a) Lisää media -painikkeella tai
b) lisäämällä kuva jutun artikkelikuvaksi oikealta alhaalta klikkaamalla linkkiä Aseta artikkelikuva.
Kun klikkaat lisää media -painiketta, eteesi ilmestyy uusi ikkuna. Varmista, että olet Siirrä tiedostoja -välilehdellä (voit vaihtaa välilehteä klikkaamalla sen nimeä, esim. ”Siirrä tiedostoja”) Voit lisätä kuvan joko klikkaamalla Valitse tiedostot -painiketta ja etsiä haluamasi kuvan tietokoneeltasi tai vaihtoehtoisesti voit raahata ja pudottaa kuvan drag&drop-tyyliin Pudota tiedostot tähän -alueelle. Kun olet valinnut kuvan, pääset asettamaan sille kuvatekstin ja määrittämään muita asetuksia (asettelu, linkin kohde ja koko).
1. Kuvateksti on vapaaehtoinen, mutta suositeltava. Muista kentistä (URL, otsikko, vapaaehtoinen teksti ja kuvaus) ei tarvitse välittää. Kuvateksti-kenttään kirjoitettu kuvaus näkyy blogijutussasi kuvan alla. Myös artikkelikuville voi asettaa kuvatekstejä!
2. Liitteen esitystapa -kohtaan kuuluvat kuvan asettelu, linkin kohde ja koko.
Asettelu on oletuksena ei mitään, mutta kuvan voi asemoida tekstin viereen vasemmalle tai oikealle tai sen voi keskittää. Mikäli käytät kuvan asemointeja, sinun kannattaa esikatsella artikkeli ennen sen julkaisua, jotta näet miten kuvat asettuvat tekstin sekaan.
Linkin kohde -kohta on oletuksena mediatiedosto (alkuperäinen kuvatiedosto) eli kuvaa klikkaamalla se aukeaa suurempana. Jos et halua, että kuvasi aukeavat suurempina niitä klikkaamalla voit valita linkin kohteeksi ei mitään. HUOM! Älä käytä linkin kohteena liitteen sivua! Jos haluat kuvan aukeamaan isompana, valitse aina mediatiedosto. Voit linkittää kuvan halutessasi myös ulkopuoliseen osoitteeseen, valitse tällöin muu URL ja kirjoita osoite alle aukeavaan kenttään (muista http://-alku).
Koko-kohtaan voit määrittää kuvan koon. Tähän kannattaa yleensä valita iso, jolloin kuvasi näkyy koko tekstialueen levyisenä. Jos kuitenkin haluat laittaa juttuusi pikkukuvan ja linkittää sen isompaan kuvaan, voit valita kooksi pienoiskuvan tai keskikokoisen.
3. Lisää tekstiin. Lisää kuva juttuusi klikkaamalla tästä.
Kuvagallerian luominen
Kuvagalleria lisätään blogitekstisi sekaan samaan tapaan kuin kuvatkin Lisää media -painikkeella. Kun olet klikannut Lisää media -painiketta, valitse vasemmalta kohta Luo galleria. Kuvia galleriaan pääset valitsemaan Siirrä tiedostoja -välilehdeltä klikkaamalla Valitse tiedostot -painiketta tai raahaamalla kuvat Pudota tiedostot tähän -alueelle. Jos valitset kuvia Valitse tiedostot -painikkeella, voit valita useamman kuvan ctrl-näppäimellä (paina ctrl-näppäin pohjaan näppäimistöstä ja klikkaa valituiksi kuvat, jotka haluat lisätä galleriaasi). Kun olet valinnut kuvat klikkaa alhaalta oikealta Luo uusi galleria -painiketta.
Seuraavassa näkymässä pääset määrittämään asetuksia galleriallesi. Voit halutessasi lisätä galleriakuville kuvatekstejä, valita kuinka monta saraketta galleriassa on (oletus on kolme ja tämä on sopiva määrä sarakkeita, jos galleriakuvien koko on pienoiskuva), asettaa galleriakuvien koon (oletuksena pienoiskuva). Linkin kohde -kohtaan ei ole väliä mitä asetat, sillä kuvat tullaan automaattisesti linkittämään mediatiedostoon eli kuvaan itseensä. Näin ollen galleriakuvaa klikkaamalla kuva aukeaa isompana. Lopuksi tallenna ja lisää galleria juttuusi klikkaamalla Lisää galleria -painiketta. Gallerioita lisätessä voi olla ainakin alkuun hyvä esikatsella blogijuttuasi ennen sen julkaisemista, jotta näet miltä galleriasi tulee näyttämään.
Huom! Lisää kuvagalleria aina blogijuttusi loppuun (tai vaihtoehtoisesti tekstisisällön keskelle) ennemmin kuin alkuun
Videon upottaminen YouTubesta tai Vimeosta
Kuvien lisäksi voit elävöittää blogitekstiäsi upottamalla siihen videoita YouTubesta tai Vimeosta. Upottaaksesi videon juttuusi sinun täytyy vain kopioida haluamasi videon url (http://videonurleliosoite.fi) ja liittää se siihen kohtaa blogitekstiäsi, mihin haluat videon ilmestyvän. Videon upotusruutu luodaan tällöin automaattisesti (ks. alta löytyvä kuva). Varmistathan, että olet ennen videon urlin liittämistä ”Graafinen”-välilehdellä (ks. alla oleva kuva oikea ylänurkka). Teksti-muokkausnäkymässä videon upotus ei toimi.
Miten löydän videon urlin?
Avaa selaimessasi (esim. Internet Explorer tai Mozilla Firefox) haluamasi YouTube- tai Vimeo-video. Videon url löytyy selaimesi osoiteriviltä (ks. vasemmalla oleva kuva). Maalaa url ja kopioi se, sen jälkeen liitä kopioitu url blogijuttusi sisältöosaan. YouTube-videoissa voit käyttää myös lyhytosoitetta (http://youtu.be/videonkoodi), joka löytyy videon alta klikkaamalla ensin Jaa-painiketta.
Blogikirjoitusten ajastaminen
Halutessasi voit kirjoittaa blogiasi niinsanotusti ”ennakkoon” ja asettaa jutut julkaistaviksi tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan. Voit ajastaa juttujasi esim. silloin, kun sinulla on monta hyvää asiaa, josta kirjoittaa, mutta et halua julkaista kaikkia kirjoituksia samana päivänä. Voit siis kirjoittaa kaikki jutut yhdeltä istumalta, mutta asettaa ne julkaistaviksi eri päivinä. Ajastus voi olla näppärä myös silloin, jos tiedät olevasi lähdössä reissuun ja et pysty päivittämään blogiasi, niin voit kirjoittaa jutun tai pari ennakkoon ja asettaa ne julkaistaviksi ajastuksella.
Ajastaminen tapahtuu seuraavasti: Kirjoita valmiiksi blogijuttusi, jonka haluat ajastaa (voit tallentaa sen ensin luonnoksena). Tämän jälkeen (1.) klikkaa Muokkaa-linkkiä ”Julkaise heti” -tekstin vierestä. Aseta sitten päivä ja kellonaika, jolloin haluat juttusi julkaista (2.) ja klikkaa niiden alta OK-painiketta (3.). Tämän jälkeen ”Julkaise”-painikkeen tilalle on tullut ”Ajasta”-painike. Klikkaa sitä (4.). Nyt juttusi on ajastettu! Vasemmalla olevasta kuvasta näet kaikki ajastamisen eri vaiheet (1-4).
Rivinvaihto vai kappaleenvaihto?
Shif+Enter pohjassa rivinvaihto
Enter Kappaleenvaihto
Esim. erilaisissa listoissa, listauksissa tai resepteissä kannattaa käyttää rivinvaihtoa ennemmin kuin kappaleenvaihtoa.