Äiti, lapsesi haluaisi olla älykännykkäsi

Maailma on muuttunut kovasti minunkin elämäni aikana. Aineellista hyvää ja hyvinvointia ovat ihmiset rakentaneet. Kuitenkin ihmiset näyttävät samannäköisiltä kuin lapsuudessani, tosin pituus ja etenkin leveyssuuntaan kasvu näkyy.

Ikäpolveni vanhemmat olivat sodan runtelemia ihmisiä, joista toiset sota tappoi fyysisesti ja toiset henkisesti.

Monen, myös minun kohtaloksi tuli sodan jälkeen alkanut kylmä sota, jota myös perhe-elämäksi sanotaan. Leipä oli niin tiukassa, että tunteiluille ei ollut aikaa eikä sijaa.

Kylmään korpeen viskatut isänmaamme puolustajat saivat selvitä niine hyvineen.

Nyt kun katson nuoria, niin oudoltahan se tuntuu kun he seurustelevat koneen kanssa jollainen on jokaisen kädessä. Äiti seurustelee koneen kanssa ja lapsi/vauva joka tätä seuraa haluaisi olla tuo kone joka saa äidin huomion. Äidin emootioiden puute, joka minuakin on vaivannut koko elämäni, näyttää nyt siirtyvän tuleville sukupolville. Ihminen ei ainakaan vielä voi muuttua koneeksi. Vieläkin tarvitaan inhimillistä kontaktia.

Kommentit

 • plokkariukki

  Näiden härpäkkeiden orjia ollaan yksi ja toinen, voi teitä – lapset

 • Veikko Kastinen

  Kiitos kommentistasi. Kenelläkään ei liene todellista tarvetta muutaman sekunnin välein katsoa puhelintaan.
  Vauvalla on tarve äidin tai isän katsekontaktiin. Jospa se tämäkin ”härpäkkeiden palvominen” asettuu ajan myötä oikeaan tarpeeseen.

 • seija sanaleikkimökistään

  Kiitos Veikko! Otsikko, joka on niin totta ja kirjoitus, joka iskee ihmisyyden ytimeen. Tärkein, mitä täällä on vuosien varrella nähty.
  On aivan käsittämätön tämä nopeus, millä ihmiset on saatu kytkettyä koneiden jatkeeksi niin, että he unohtavat lapsensa ja myös vanhukset. Vanhusten luona vierailut korvataan puhelulla, joka tehdään ajomatkan aikana tai muulloin, kun ei ole tärkeämpää tekemistä. Samalla ihmiset unohtavat itsensä.

 • Veikko Kastinen

  Kiitos Seija kommentistasi. Eipä taida vanhainkodissa mummoa paljon multimedia viestitkään ilahduttaa.
  Mitä ihmiskunta tekee kaikella viisaudella ja älykkyydellä jos tunteettomuus kehityksen myötä lisääntyy. Meitä sodan jälkeen syntyneitä tunnevammaisia on/oli ihan riittämiin.
  Totta, ihminen unohtaa itsensä.

 • seija sanaleikkimökistään

  Suomalaiset ovat tunnejäyhää kansaa. Niin kuin sanot, ei olla vielä edes sodan jättämistä tunnevammoista päästy, niin uusi tunteensyöjä on jo tilalla.
  Sodan aikainen ja jälkeinen yhteisöllisyyskin on jo kuopattu. Ihmiset ovat erillään toisista enemmän kuin koskaan. Kosketusnäyttö koskettaa vain konetta, ei ihmistä.

 • Veikko Kastinen

  Jospa se älykäsihminen, keksii laitteen jonka välityksellä voi hyväillä ja helliä, silitellä halata ja suukotella. Eiköhän semmoinen jo virtuaalisesti jo toimine . Mainoslause voisi olla” heleppoa helepotusta hellyyden odottajille”.

Kommentointi on suljettu.