Ajatuksia terveydenhuoltoon

Kaikille terveydenhuollon ihmisille annettava koulutusta siitä mitä ihmiselle merkitsee luonnonmukainen ravinto, mitä luontoelämykset ja mitä kultturinautinnot.

Ihmisille opetetaan ja ohjeistetaan itsevastuuta, ettei ole hyviä ihmisä, eikä ole huonoja ihmisiä, on vaan ihmisiä joilla on vastuu omasta elämästään, vastuu myös kuolemastaan.

Apuhoitajaopiskelijana ihmettelin sairaalakäytäntöjä. Ihmisille jotka tulivat omasta kodistaan sairaalaan odottamaan leikkaukseen pääsyä kannettiin ruoka vuoteen viereen, täysin toimintakykyisille ihmisille.

Terveydenhuollon ihmiset väsyvät ja alkavat vaihtaa alaa. Työn pitäisi olla mielekästä ja innostavaa. Onko se sitä?

Tottakai lääkärin on kerrottava sairauksiin liityvät asiat ja hoitoonohjaukset. Tottakai minäkin fysioterapeutin työssän kerroin esim. olkaluun murtuman jälkikuntoutuksessa että olkapään liikeradat on saatava toimimaan ja se aiheuttaa kipua. Vanhalle ihmiselle riitti käden toiminnaksi että hän pystyy perunoita kuorimaan ja tekemään niistä ruokaa. Kerroin hänelle että verhojen ripustaminen ei todennäköisesti onnistu jos nyt liikeratojen aukaiseminen lopetetaan. Hänen päätöksensä oli että perunoiden kuorimisen onnistuminen riittää hänelle, se sai riittää minullekin.

Fysioterapiaopiskelijana harjoittelusairaalassa oli potilaana keihäänheittäjämestari.

Yleensä potilaat lääkärinkiroksella makasivat peiton alla niin että nenä vain näkyi. Keihäänheittäjämestari oli pakannut urheilukassinsa ja lähtenyt oman päätöksensä mukaan, eikä jäänyt lääkärinkierroksia odottelemaaan. Minua ohjaava fysioterapeutti ole tuohtunut ja niin kuului olla minunkin, mutta minua hävytöntä salaa hymyilytti.

Olin tietenkin silloin ja olen vieläkin sitä mieltä että urheiluvammatkin on syytä hoitaa ja kunttouttaa hyvin, mutta

minäpä en ole heittänyt keihästä yli 90-metrin, se nimittäin vaatii luonnetta, enkä ole maailmanmestari.

Kun vastuu on ihmisellä, eikä jossakin muualla, syntyy säästöjä.

Syntyvät säästöt voisi kohdistaa elämän ehtoopuolen hoivaan ja elämän viimeisien vuosien elävöittämiseen.