Asuminen taloyhtiössä

Kun en malta olla kirjoittamatta, niin kirjoitan epäkohdasta joka on varmasti tuttu kaikille taloyhtiöissä asuville tai ainakin yhtiön hallitusten jäsenille.

SIJOITUSASUNNOT JA VUOKRAUSTOIMINTA

Osakkeenomistajallahan on oikeus osallistua yhtiökokouksiin ja päätöksentekoon. Mutta kun velvollisuutta osallistumiseen ei ole niin sijoitusasuntojen omistajia kokouksissa ei juurikaan näy.

Vuokralaiset jotka eivät noudata minkäänlaisia järjestyssääntöjä ja vuokranantajat joita ei kiinnosta mikään muu kuin tuotot, tuovat ongelmia. Järjestyssäännöthän ovat osakkaiden keskeinen säännöstö, että kaikilla olisi asumisrauha.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan rooli ei ole kadehdittava. Itse olen käynyt useita kymmeniä neuvotteluja, kuinka täysin vastuuton vuokralainen saadaan ymmärtämään että talossa on tietyt säännöt, jotka koskevat kaikkia. Kun yhden kanssa on päästy niin pitkälle että hän alkaa ymmärtämään, niin vuokralainen vaihtuu ja taas on aloitettava alusta. Sijoitusasunnon omistajat ovat kuitanneet tuotot. Onko ratkaisuehdotuksia? Lakia kaikkien osallisuudesta yhteisen omaisuuden hoitoon? Tuskin toimisi, ja erilaisia säännöksiähän nyt pyritään purkamaan. Mutta mitä?

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Veikko, toivoisin todella että esille tuomaasi kysymykseen löytyisi järkevä ratkaisu, koska kohta on kunnon takia muutettava ”kolhoosiasuntoon”. Muutamassa taloyhtiössä kertyneistä kokemuksista ennen rintamamiestaloon muuttamista, uskaltaisin sanoa, että ostamalla koko yhtiö ja asumalla siinä yksin taitaa olla ainut keino inhimilliseen asumiseen sekä itselle että toisille ellei ole kuuro-sokea. Vanhemmiten taitaa tulla vielä herkemmiksi kaiken sortin häiriöille. En itsekään ehkä ole niitä helpoimpia naapureita! Muunmuassa moottoripyörän korjaaminen ja koekäyttäminen sekä haulikkoammunta voivat olla kuulemma kiellettyjä kerrostalo-osakkeessa, ei kai? Ihmettelen, että miten suurperheet pärjäsivät kotikylällä tehtaan vuokra-asunnoissa lapsuusaikana, väliseininä oli pelkkä lauta ja pinkopahvi? Siihen aikaan jos kävi hankalaksi naapuriksi, saattoi tulla lähtö ilman valitusoikeutta viimeistään kolmannella varoituksella. Se muuten toimi tehokkaana pelokkeena ja samalla lensi työmaaltakin.

    • Veikko Kastinen

      Kiitos kommentista Ari. Varmasti sellainen taloyhtiö olisi suosittu jossa yhtiösäännöissä kiellettäisiin vuokraustoiminta. Se ei liene laillista. Vuokra-asuntoja tarvitaan sekin on selvä. Jos kaikki osallistuisivat ja kantaisivat vastuunsa ei mitään ongelmaa olisi, mutta se on valitettavasti toiveajattelua. Elämänkokemus on sen osoittanut. Asun nykyään omakotitalossa. Kuulun yhden kerrostalon hallitukseen, minulla ei ole osaketta siinä. Koko yhtiön ostamisella voi jonkinlainen ratkaisu tulla. Kuitenkin peräisin sijoitusasuntojen omistajia osallistumaan taloyhtiön toimintaan ja ottamaan oman vastuunsa omaisuutensa hoitamisesta.

Kommentointi on suljettu.