Automaatio- ihmisen- pelastus?

Automaatio tuntuu helpolta ja hienolta, kaikki on raivattu esteettömäksi ihmisen mennä ja kävellä asvaltilla. Joitakin vuosia sitten olin nuorien hyväkuntoisten ihmisten kanssa umpimetsässä vaeltamassa. Minulla oli huoli, mitenkä pysyn heidän mukanaan. Hämmästys oli kun he alkoivat muksahdella nurin. Siinä vaiheessa vasta huomasin että hehän eivät osaa ollenkaan kävellä risukossa, käsien ja jalkojen koordinaatio oli hullunkurisen näköistä. Ei mikään ihme, selvisi etteivät olleet koskaan metsässä kävelleet, korkeintaan pururadalla. Samoin näiden nuorten kädessä ei tahtonut kirves pysyä. Polttopuiden pilkkominen oli vaikeaa. Tietokoneen käytössä ei käden puristusvoimaa tarvita, ja istumista tulee n. 1300 tuntia vuodessa 3,5 tunnin päivitttäisellä tietokoneen ja television käytöllä.

Jos aiot puita kirveellä tehdä, sitä voi harjoitella kirveellä puita tehdessä. Muuta keinoa en minä ainakaan tiedä. Mihinkään muuhun harjoitusohjelmaan en usko. Samoin raskaan oven aukaisua , avaamalla sitä. Metsässä kävelyssä tarvittavaa tasapainoa-kävelemällä metsässä.

Polttopuita voidaan tehdä koneilla helposti.

Metsässä ei kenenkään tarvitse kävellä (ainakaan huvikseen).

Raskaita ovia ei tarvitse riuhtoa auki kun menee tavarataloon ovet aukenevat itsestään.

Mutta ennenkuin meidät pystytään ohjelmoimaan ja koodaamaan niinkuin robotit, fysiologinen tosiasia on: Mitä lihasta tai elintä ei käytetä, sen toiminta häiriintyy tai se menetetään kokonaan.

ps. Äläkä missään nimessä ryhdy yllä esitettyihin puuhiin minkään fysioterapeutin kehoituksesta tai kenenkään lääkärin määräyksestä, mutta jos siltä tuntuu niin omaksi iloksi.

 

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Taitaa nykyihmisellä (nuorella) olla sekin ongelma, että jos metsään joutuu ilman navigaattoria tai kännykkää, sinne eksyy. Erämiehelläkin, siis nykyrambolla on oltava sen seitsemän kojetta taskussa, että kotiinsa osaa. Liekö jääneet meiltä vanhemmilta nykynuoret opettamatta työhön ja metsäänmenoon?

  • Veikko Kastinen

    Kiitos Ari kommentista. Kyllä me kaikki saamme mennä itsemme jos ja kun nuorilta elämäntaitoja puuttuu. Nykyään kun tuota teknologiaa on joka paikkaan ja asiaan niin ei enää luoteta päässä oleviin navigaattoreihin- niin taidot häviää. Metsässä ei esim. ole koskaan säkkipimeää, ei tähänkään vuodenaikaan. Ihmisen silmä kyllä harjaantuu näkemään kun sille annetaan mahdollisuus.

Kommentointi on suljettu.