Eläimiin kohdistuva rasismi

Meillä ihmisillä on lempieläimet joita rakastaa ja ihastella. Sitten on niitä eläimiä joita inhotaan tai vähemmän ihastellaan, joko niiden ulkomuodon tai käyttäytymisen perusteella

Pahinta on kun meillä on pelkoja eläimiä kohtaan. Kuka pelkää mitäkin-hämähäkeistä -susiin ja pelkääjän tarve on saada ne tapettua pois.

Pelko on aito ja sitä ei voi vähätellä. Mutta jos ihminen alkaa pelkojen ja ”söpöjen” tai muuten ihmisten mieleen käyttäytyvien eläinten ranking-listojen mukaan toimimaan, niin siinä karsiutuu varmasti myös eläin nimeltä Homo sapiens

Olemme vaimoni kanssa paljon metsässä vaeltaneet ja yöpyneet esim. Rautavaaran korvissa. Sudet ovat merkanneet meidät ja jättäneet jälkensä teltastamme muutaman sadan metrin päähän. Yhtäkään sutta emme ole itse nähneet. Mikä on luonnollista.

En ole suden kannanhoidollisen metsästyksen asiantuntija. On vaan luotettava että luvista päättävät ja metsästyksestä vastaavat tietävät asian.

Sudelle kuuluu ihmisen pelko. Silti ja siksi se ei ryhdy ihmistä tappamaan.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Eikö Veikko olekin niin, että osa ihmisistä suojelee ja pitää eläimiä paremmin kuin ihmistä? Iso osa meistä on erkaantunut luonnosta ja pelkää sitä. Siellä sudet ja karhut etsimällä etsivät lapsia syödäkseen. On kyllä pakko tunnustaa meidän ihmisten tekemät virheet esimerkiksi suurpeto-asioissa. Olemme saaneet osan ”pedoista” tekemään sellaista, joka ei ole niille luonnollista käyttäytymistä. Mutta eiköhän suurin osa eläinten puremistakin ole juuri sen meidän kiltin Tessun tekemiä. Enempi minä ”pelkään” naapurin susikoiraa, kun pitkillä yksinäisillä Lapin teltta- ja kalareissuillani yhtäkään sutta tai karhua.

  • Veikko Kastinen

   Kiitos Ari kommentista. Monet ihmiset kohdistavat suojelunsa enemmän eläimiin kuin lajitovereihimme. Se varmaan kertoo jotakin meistä ihmisistä. Samoin se kertoo jotakin eläimistä. Voisiko se kertoa että ettei kovin kaukaisia olla. Tunnemme toisemme.

 • plokkariukki

  Ollaankohan myö Veikko sammoo mieltä, että mittee se sivistys on kun semmosesta viisaammat puhhuu ja kehen sitä on tartunna? Onko se sitä että pelekee luontoo ja samalla aenae puhheissaan suojeloo petoloeta?

  • Veikko Kastinen

   Oppiahan aina voi kirjoista. Oppia voi omista mokista. Oppia voi kuuntelemalla elämänkokemusta omaavia vanhuksia. Oppia voi menemällä luontoon, kokemalla olevansa pieni osanen sitä,ei yhtään sen enempää. En osaa yhtään sanoa onko se sivistystä. Pelot ovat monimutkainen asia, mutta enpä tuota muuta keksi kuin rohkeasti kokea pelottava asia, ja todeta ettei tässä ole mitään pelättävää.

Kommentointi on suljettu.