Elämä Urheilu Terveys

Nyt kun sote toteutunee, niin heitän ajatuksia ”uuteen” ihmisen elämän tarkasteluun. Ihminen syntyy opettelemaan erilaisia ihmiselle ominaisia asioita esim. pystyasennossa liikkumista ja aivoillaan ajattelemista. Pystyasennosta joudumme jossakin elämänvaiheessa luopumaan jos hyvin vanhaksi elämme, mutta ajattelu jatkuu kuolemaan saakka. Siinä välissä touhuamme kuka mitäkin, paljon teemme virheitä, erheitä ja syntiäkin teemme ja niitä kadumme, joskus sisimpämme on vereslihalla.

Mitäpä jos jätämme uudessa sotessa vähemmälle kaikenlaiset arvojen mittaukset, kolesteroli,verensokeri jne. ja keskitytään ihmiseen kokonaisuutena: Mitä sinulle kuuluu, miten sinä voit, mitä sinä pelkäät, mikä sinun mieltäsi painaa, mitä sinulle on tapahtunut lapsuudessasi, nuoruudessassi, avioliitossasi, voisitko sinä luopua vihastasi, katkeruudestasi, voisitko antaa anteeksi vaikka kukaan ei ole sitä sinulta pyytänyt.

Lievästi kohonneet kolesteroliarvot, verensokerit, verenpaineet ovat vain oireita jostakin, eivät tauteja joita täytyisi lääkkeillä loppuelämän hoitaa.

Ihminen voi myös oppia: Olin lapsena ja nuorena hyvin vahva, jäntevä ja nopea, olisin ollut hyvä urheilussa, mutta elämäni olosuhteet estivät sellaiset ajatukset ja se aiheutti minussa katkeruutta. Ihailin urheijoita ja olin ns. urheiluhullu. Nyt ajattelen urheilusta aivan toisin: Minkälaista stressiä he joutuvat kokemaan ollessaan rahan ja maineen ”pelinappuloina”, on riskeerattava elämä ja terveys urheiluviihteen alttarille ja poistuttava vähin äänin kun sinua ei enää tarvita. En tunne mitään katkeruutta, vaan myötätuntoa kaikkensa antaneille meidän ”sankareillemme”, joita ei enää lehtien etusivuilla näy.

Kuntoliikunta, varsinkin luonnossa liikkuminen on ihmiselle hyväksi.

Kommentit

 • Arja Hakala

  Kuulemani mukaan näin toimitaan.
  Vastaanotolle tullut ”ei kiireisen” ajan varannut asiakas saa puheenvuoron heti alkuunsa. On mahdollisuus kertoa ittestään sen mitä katsoo tärkeiksi. Ja mihin haluaa vastauksia.

  Kiire (akuutti) asiakas hän saa hoidon sillä hetkellä olevaan sairauteen.
  Esim. Virtsarakon katetrointi.

 • Veikko Kastinen

  Hyvä jos asiakas, potilas saa puhua. Mutta kun se puhuminenkin on vaikeaa, eikä haluaisi olla hankala ihminen.

  Minullekin on hyvää tarkoittava lääkäri ”määrännyt” kolesteroli lääkityksen, vaikka en viitearvoista välitä yhtään enkä niitä ymmärrä kuka ne on arvotaulukot on tehnyt. Mihin vanhempani ovat kuolleet, olen vastannut että ei ainakaan kolesteroliin. olisi pitänyt vastata suoraan että viinaan.

  Kun ei ole tutkinut ja saanut siitä oppiarvon ei ole ollut rohkeutta sanoa että minä en ymmärrä ollenkaan mitä ihmeen pahaa siinä on jos verenkierrossani virtaa myös kolesterolia kun verisuoneni ja sydämeni toimivat hyvin. plakkeja syntyy suoniin esim. kovan stressin aihettamana.
  En halua olla hankala, enkä missään tapauksessa kaikki tietävä, mutta itse päätän syönkö lääkkeitä vai en.
  Kukaan meistä ei ole kuolematon, eletään kun sen aika on.
  Kiitos Arja kommentistasi.

 • Arja Hakala

  Niinhän ite kukin päättää käyttääkö reseptoituja lääkkeitään.

  Ennen lääkärille mänöä voipi kirjoittaa paperille asiansa mitä aikoo kysyä ja keskustella.
  Tälleesti ei ainakaan mikkään asia unohu sitten.

  Jos ei voi puhua niin voi sen paperin antoo lääkärille ja siitähän asijat lähtöö seleviämmään.

  Lienee lääkärikohtainen toimintatapa missä tilanteessa napsahtaa kolesterolilääke käyttöön.
  On ilmeisesti tietyt viitearvot, joita syynätään, asettuuko koetulos sille alueelle.
  Mutta näin asiakkaan näkökulmasta kahtoen ois varmaan hyvä syynätä muitakin veriarvoja.

  Teille sopivaa asioiden selvittelyä lääkärin pakeilla.

Kommentointi on suljettu.