Kallavetemme

Kallavesi on meidän savolaisten ja koko Suomen kansallinen ylpeytemme. Mitäs me viisaat sanomme sitten jos/kun vesistö rehevöityy ja virtaukset heikkenevät ja vesistö kuolee. Korvaako vaurastuminen kaiken? Nyt tarvitaan rohkeita ihmisiä ja rohkeita järkeviä päätöksiä.

Yksikään tieteenala tai tämänpäivän viisaus ei ole kuin tämänpäivän viisaus ja käsitys, joka tulevaisuudessa voi osoittautua todelliseksi tyhmyydeksi.

Pilaantumattomia vesiä on maailmassa todella vähän ja ihmisen aihettama luonnon rasitus on äärirajoilla. Hyvä on muistaa että ihminen on osa luontoa ja tuhoutuu sen mukana.

Jos/kun tehdas käynnistyy: Ainakin vesistön kuormituksen mittaamiset  täytyy olla täysin selkeitä ja aukottomia. Päästöjen rajoitukset tai sulkemiset täytyy olla selkeitä ja aukottomia. Korvausvelvollisuudet samoin aukottomat. Kallavesi on yhteistä omaisuuttamme.

 

Kommentit

 • Mustamies

  Näin se käy koko ihmiskunnalle, kuten Veikko sanailee.
  Myös Puhtaalle Kallaveelle mikäli Finnpulpin rakentajille ja ennen kaikkee sen käyttäjille ”järki ei tule ajoissa mukaan”.
  Finnpulpin käyttöä on viranomaisten seurattava tarkasti ja
  tehas on pysäytettävä välittömästi, mikäli Puhas Kallavesi näyttää ruppeevan pillaantummaan !
  Nykyään on kaikenlaiset Mittarit ja Vempaipet jo olemassa,
  luulis AVIn:kin olevan heleppo pittää Finnpulpin päästötkin kurissa.

 • Matti

  Sitähän ne Finnpulpin tehtaan puuhamiehet jo mielestäni pelkäävät, että Kallavesi tehtaan alapuolella saastuu niin paljon, että alkavat jo turvautua Siilinjärven kanssa yhteiseen vesihuoltoon. Ja epäilempä, että huoli ei ole aiheeton. Mitä ovat ilmoittaneet päästö-arvoista, jotka ovat muka maailman tiukimmat, mutta mielestäni ilmoitetut päästöluvut ovat mielestäni kaikkea muuta kuin tiukat. Ja melko varmaan päästöt tulevat ylittymään ilmoituksen sallimista rajoista joissakin vaiheessa jonkin ”teknillisen” vian sattuessa. Tuleeko Kallavedestä ”Talvivaara, vai Lievestuore” tapaus.

 • Veikko Kastinen

  Kiitos kommenteista. Soisin mitä riemumielin työtä ja vaurautta maakuntaamme. Mutta näkisin mitä riemumielin Suomen maailman puhtaimpana ja turvallisimpana maana jonka brändi (maine) myy puhdasta teknologiaa ja elintarvikkeita maailmalle sen minkä pienenä maana pystymme tuottamaan.
  Tulevaisuus on turvallisuudessa ja luonnonmukaisuudessa, puhtaudessa.
  Toissakesänä olin risteilyllä Kallavedellä. Oli kaunis tyyni iltapäivä, laiva turisteja täynnä monenlaista murretta kuului, japanin-norjan-amerikan-turunmurretta.Kaikki ihasteltiin Kallaveden kauneutta. Sitten paikallista murretta puhuva rouva heitti roska (eväs) pussinsa järveen, pieni viaton? teko. Voi vaan kuvitella seurauksia. Tuli nolo olo.
  Kyllä se sellutehdas on vaan todellinen ongelma ja imgotappio niinkauan kuin päästöjä vesistöön lasketaan, vaikaa se olisi biotehtaan nimellä.

 • Mustamies

  Olisiko AVIn:kin syytä jalakautua, sieltä heijjän konttuurinsa ikkunasta kahtomalla Kallaves ei pysy puhtaana !

  • Veikko Kastinen

   Kyllä, kaikki asiat on syytä tutkia myös ruohonjuuritasolta.
   Haistaa, maistaa,koskea ja tuntea.

Kommentointi on suljettu.