Lääketieteen rooli

Jokaisella ihmisellä, ainakin Suomessa on vapaus uskoa ja etsiä tarpeellisia ”totuuksia”, niin teen minäkin, epäileväinen. Luonto ja luonnonlait ovat minun ”totuuksiani”, ainakin ne ovat suunnattomasti vahvempia kuin minä.

Lääketiede, jota minäkin edustan on pienen pieni osa ihmisen elämässä ja terveydessä, näin sen ainakin kuuluisi olla.

Lääketieteellä on merkittävä rooli sairauksien parantamisessa, mutta sairauksien ennaltaehkäisevässä toiminassa viisautta ja ymmärrystä löytyy monilta eri tahoilta.

Elämme maailmassa jossa ihminen on viisaudessaan? kehitänyt montakymmentä miljoonaa kemiallista yhdistettä. Miten ne vaikuttavat luontoon ja ihmiseen, joka on osa luontoa, tuskin tietää kukaan. Niillä taistellaan milloin mitäkin vastaan, microbeja, bakteereita, sieniä vastaan joita jokaisessa terveessä ihmisessä on valtavia määriä, ja niin kuuluu ollakin. Samoin luontoon kuuluu kaikki mitä siellä on. Siellä ei ole ihmiselle tarkoitettuja ”vitsauksia”, vaan ystäviämme.

Hyvä lukija, en vähättele lääketieteellisiä saavutuksia, ne ovat kiistattomia, mutta kehittämistä on sielläkin. esim. että lääkärit kysyisivät rohkeasti potilaalta: Mikä sinun mielestäsi aiheuttaa sinun sairautesi, vaivasi. Potilaalta saattaisi tulla arvokasta tietoa joka auttaisi parantumisprosessissa. Samoin potilaalta kysyy rohkeutta kertoa miksi se selkä/käsi/jalka jne. ei anna tehdä jotakin mitä se ennen antoi tehdä.

Minä ainakin olisin tiennyt jo lapsena, miksi lapsuudessani sairastin niin paljon kuin sairastin, jos olisi ollut ymmärtäväinen lääkäri joka olisi sitä kysynyt. En tosin osaa sanoa olisinko rohjennut kertoa.

 

Kommentit

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos hyvästä jutusta!
  Jos oppisin kuuntelemaan ja arvostamaan itseäni, tarpeitani, toiveitani ja ottaisin vastuun.
  ”Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi” järjestys on, että ensin on rakastettava itseäni. Kun voin hyvin, olen myös parempi lähimmäinen.

  • Veikko Kastinen

   Kiitos kommentistasi, juuri niin itsestä se kaikki oppiminen ja ymmärtäminen lähtee.

Kommentointi on suljettu.