Leimautumista ja samaistumista

Lapsena elelin paljon metsässä, kuvittelin olevani milloin mikäkin eläin. Leimauduin siis eläimiin. Samaa leimautumista on kaikkialla, ollaan suomalaisia, savolaisia, pohjalaisia, suomenruotsalaisia.

Leppävirralla ei olla leppävirtalaisia, vaan moninmäkeläisiä, sorsakoskelaisia, soininsalmelaisia jne.

Eläin leimautuu siihen joukkoon johon syntyy, jos joutsen syntyy ankkojen joukkoon se tuntee olevansa ruma ankanpoikanen, koska ei ole samanlainen kuin muut. Niinpä ihminenkin haluaa olla samanlainen kuin lajitoverinsa.

Lapsena yritin päästä kulkukoirien joukkoon, jouduin syrjityksi, eivät minua huolineet.

Samaa ainetta olemme kasvit, eläimet kuin ihmisetkin. Samanlaista kompostimultaa syntyy kaikista. Mutta ehkä elämämme on jotakin muutakin kuin kompostimultaa, jotain lohdullisempaa, mutta näkymättömämpää.

Sanotaan että ihminen olisi ainut ajattelemaan kykenevä eläin. Enpä olisi tuosta ollenkaan varma.

Ihminen leimautuu ensin pieneen ympärillä olevaan joukkoon ja vaikka myöhemmin kasvaisikin maailmankansalaiseksi tuskin unohtaa samaistumisen, leimautumisen. Siksi minä juttelen koirien ja lintujen kanssa. Juttelen mielelläni myös lajitovereitteni kanssa. Koneitten kanssa seurusteluun en ole leimautunut.

Mihin nykypäivän vauvat leimautuvat, kun äidit ja isät ympärillä seurustelevat älylaitteiden kanssa.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Mihin nykylapset samaistuvat, tarhan tätiin, Teletappiin, johonkin pelien Ninjaan ja mitä niitä onkaan? Työssä ollessani seurasin joskus sivusta tiettyjen lapsien käyttäytymistä päiväkerhossa ja ajattelin, voi lapsiparkoja. Mistä mallit tuollaiseen käyttäytymiseen? Olivatko minun samaistumiskohteeni parempia? Duunarit Haapakosken tehtaalla, kuten isäni ja hänen mallilla minusta tuli työmies. Vapaa-ajalla isän mukana minusta tuli erämies, kalamies. Ehkä minun nuoruusaikana ei ollut vaihtoehtoa ottaa mallia työttömästä, pelihahmoista tai elää tukien ja työttömyysturvan varassa kuten joillakin on nykyään tapana.

  • Veikko Kastinen

   Niin, mihin varsinkin vauvat samaistuvat, en tiedä.
   Outojen olentojen raajoja heiluu, ja ne hyväilevät joitakin häkkyröitä,(älylaitteet) arvelen heidän miettivän.

Kommentointi on suljettu.