Luomakunnan kruunujako?

Olen lapsuuteni metsässä kasvanut. Lapsena kuvittelin olevani eläinten kuningas, siis kaikkien eläinten yläpuolella. Olen pilkkiessä repäissyt surutta ahvenelta silmän koukkuun syötiksi ja tehnyt paljon muutakin vääryyttä eläimiä kohtaan, koska ne ovat mielestäni olleet alempiarvoisia hyväksikäytettäviä.

Mitä vanhemmaksi olen elänyt, olen alkanut näkemään ihmisetkin eläiminä, ihmiseläiminä. Kuka meidät on ylentänyt kaikkien muiden yläpuolelle, Jumalako. Mitä erinomaisuutta meissä on muihin maapallolla eläviin.

Eihän me olla lampaita kummempia. Politikot kuljettavat lammaslaumaansa, ottavat villansa (äänemme) aina ajoittain vaaleissa. Jotkut tosin, ainakin joissakin maissa unohtavat lampaansa ja alkavat protestoida vääryyksiä vastaan, heistä tulee taisteluhärkiä, silloin valtaapitävätkin säikähtävät ja alkavat tyynnytellä härkiä. Antavat jopa parempia jauhoja.

Ehkä meillä ihmisillä on vaan monimutkaisempia käyttäytymiskoodeja. Eläimet ovat suorempia. Ei kannata mennä sonnille uhoamaan ja potkimaan sitä kiveksille, vastaus tulee välittömästi.

Niin, että jos meillä on ihmisarvomme, eläimet kuuluvat samaan ”kastiin”.

Jätä kommentti

*