Missä Jumala asuu

Käyn liian harvoin kirkossa, enkä tunne, enkä tiedä uskonnoista juuri mitään. Silti olen alkanut ajatella että joku tarve meillä ihmisillä on uskoa johonkin suurempaan kuin me ihmiset olemme.

Niinä kertoina kun olen kirkossa käynyt olen ”höpissyt” uskontunnustuksen muun kirkkoväen kanssa ja ajatellut että ajattelinko minä mitään ja ajatteliko muut ihmiset, muista en tiedä, mutta minä en ajatellut mitä lausuin.

Lapsena kuulin sanonnan, lienenkö jotakin joltakin kysynyt, että kysy hiljaa itseltäsi.

Tuli mieleeni kysyä hiljaa itseltäni, kun tuli Jumala asiat mieleeni, että missäkähän se Jumala asustaa, taivaasssa, mutta missä se taivas on, pilvissä vai avaruudessa.

Ei liene Jumalan pilkkaa jos minulle vastaukseksi tuli että Jumala asuu sinun ja minun sydämessä, mutta käsityksiä ja mielipiteitä on varmasti monenlaisia, se on hyvä.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Tiedä lisätä tuohon mitään, mutta hyvän asian puolesta pari riviä:

  Jatkuvasti keksitään tai pikemminkin löydetään uusia totuuksia luonnon toiminnasta. Alkuun uskotaan ja asioita pohdittaessa tiedetään totuuksia yhä enemmän. Tekniikan ja tiedon kehittyessä saatuja totuuksia kyetään testaamaan. Luin hiljattain kirjan maailmamme tunnetuimman kaavan keksimisestä 1900-luvun alkupuolella. Kaavaa edelsi satojen vuosien havainnointi ja päättely, kunnes Albert Einstein puki ajatuksensa kaavan muotoon. Siitä urkeni kokonaan uusi tieteenala ja uudet keksinnöt tai kaavan sovellukset. Ydin- ja atomienergia. Ehkä joskus tuo matkantekokin onnistuu, mutta että massa sitä vauhtia hidastaa. Tarkkailu on kuitenkin sidottu havainnoitsijan aikaan ja paikkaan.

  Saattaa olla, jos ei jo ole jutussasi kerrottu, että joku vielä hoksaa sen, missä luonnossa ja millainen oikeasti Jumalamme on, kun ajattelumme ja tietojen käsittelykapasiteettimme entisestään kehittyy. Tienviittoja on historian saatossa julistettu runsaasti.
  Liitän tämän mainitsemani tunnetuimman kaavan loppuun. Luettavaa meille on jo kertynyt niin ettei ihminen sitä ikänään ennätä kahlata läpi. On pitäydyttävä tunnetuimmissa ja kuuluisimmissa teoksissa, jotta kaikkina aikoina eri elämänvaiheissa pysyy oikealla tiellä ja tekee oikeita valintoja.
  E=mc2

 • Eino J. (maallikkona)

  niinpä, tuo eksponenttiesitys on tietenkin tekstimuodossa E = mcc. Energiamäärä on huikeampi kun m (massa) kerrotaan kahdesti valon nopeudella.

 • Veikko Kastinen

  Kiitos Eino kommenteistasi.

Kommentointi on suljettu.