Mitäpä jos lääkäri kysyisi

Meillä Suomessa on korkea lääketieteellinen taso hoitaa erilaisia sairauksia, hyvä niin. Jokainen joka sairastuu vakavasti haluaa parasta mahdollista hoitoa, niin minäkin.

Onnettomuuteen jouduttuaan avuton ihminen osaa arvostaa ammattitaitoista ensiapua ja hengen pelastavaa tehohoitoa.

Sitten on näitä ”selittämättömiä” elämän onnettomuuksia vaikkapa esim. Alzheimerin tauti, Parkkinsonin tauti, Osteoporoosi jne. Minulle ainakin ovat ”selittämättömiä” onnettomuuksia.

Mitäpä jos lääkäri kysyisi Alzheimerin potilaalta: Miksi sinä et enää muista? Parkkinson potilaalta: Miksi sinun kätesi vapisevat? Osteoporoosi potilaalta: Miksi sinun luusi ovat rappeutuneet?

Ihminen ehkä hämmentyisi lääkärin kysymyksestä, saattaisipa jopa suuttua, mutta joutuisi tai saisi tilaisuuden miettiä itse. Saattaisi tulla monia hyviä oivalluksia, jotka auttaisivat hoidoissa ja parantumisprosessissa.

Jos lääkäri kertoo että sinulla on parkkinsonin tauti ja dopamiinin puute, tai että sinulla on osteoporoosi eli luukato, potilas tuskin hämmentyy, tyytyy vaan lääkärin sanomaan, koska lääketieteellä ei ole muuta tarjota. Potilaan ajatukset ja oivallukset jäävät käyttämättä.