Nyt on särjen syöjä trendin huipulla

Maa-ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu Kallio: “Ennen roskakalana pidetty särki on trendikäs”. ( Savon Sanomat 16.8.)  Hyvä! Olen kuullut häneltä hyvinkin erikoisia lausuntoja luonnonmukaisesta ravinnosta.

Syö särkee se kasvattaa järkee on ikivanha sanonta, ajalta jolloin ei tiedetty rasvahapoista mitään. Sären kutupyyntiä harrastettiin ahkerasti.

Sitten tuli kasvatettu lohi ja omega-3 rasvahapot, ei kelvannut särjet enää kenellekään.

Norjalainen lohi jota markkinoidaan puhtaana, terveellisenä ja onnellisena kalana tuli  joka ruokapöytään.

“Onnellista” kalaa viljellään teollisesti verkkokasseissa. Minun lohen osto loppui kun ostin ihan tuoreen ja moitteettoman näköisen norjalaisen lohen. Sitä ei perata tarvinnut, oli niin lötky että olis voinut lusikalla syödä. Se hajosi perkauspöydälle. Oli onnettomalta liikunta estynyt verkkokassissa väenpaljoudessa tyystin. Sydänkin oli rasvoittunut.

Pellettiruoka, kalatautilääkitys ja liikuntakyvyn menetys oli sydämen sairastuttanut. Lohi meni kompostiin.

On tervettä nostaa suomalainen järvikala pöytiin, jos se myös samalla lisää kiinnostusta järviemme puhtauteen.

Jätä kommentti

*