Pieni ötökkä ei ole teknologian tuote

Katsoin yle areenasta poliitikoiden ilmastokeskustelua. Oli hyvin fiksuja ja viisaita nuoria politikkoja jotka ymmärsivät ilmastonmuutoksen ja ovat sitoutuneita myös käytännön toimiin. Hyvä nuoret!

Sitten vanhan, ehkä jopa vanhoillisen ukon ajatuksia. Yksi asia minua eniten ajatteluttaa, se että kaikki puhuvat teknologian ratkaisevan ongelmat ja pelastavan maapallon.

Haluan muistuttaa että DDT:n keksijä sai lääketieteen Nobelin palkinnon. Muovin kehittäjät olivat ihmiskunnan pelastajia ja sankareita. Tupakkaa mainostettiin minun lapsuudessani terveystuotteena.

Mielestäni nyt pitäisi ymmärtää ettei teknologia ole se ”Jumala” joka meidät pelastaa. Paljon tietenkin teknologian avulla pystytään tekemään, ei niin vanhoillinen auta olla että kieltäytyisi liikkumasta eteenpäin, mutta silti minun on vaikea uskoa että laboratoriossa kehitetty ruoka (liha) olisi ihmiselle hyväksi.

Mitä vanhemmaksi olen elänyt, sitä enemmän olen alkanut uskoa Jumalaan, joka minulle tarkoittaa kaiken luojaa. Minä löydän Jumalan luonnosta.

En ole ollut uskovainen, enemmänkin eppäileväinen ja sitä taidan olla vieläkin, mutta nyt rohkenen sanoa että on uskottava ettei ihminen voi ryhtyä ”Jumalaksi”. On nöyrästi käännyttävä Jumalan puoleeen eli luonnon puoleen ja lähdettävä elämään osana Jumalaa eli osana luontoa, ei yhtään enempää.

Politikkojen on uskallettava sanoa ääneen että tarvitaan kulutuksen ja elintasomme lasku kestävälle tasolle.

Kyllä se valitettavasti on niin että mitä enemmän ihminen on luontoa muuttanut omien halujensa mukaan, niistä on katastrofeja seurannut.