Placebo parantaa

Placebo on suomennettuna lumevaikutus. Huono suomennos, mielestäni placebo on paljon enemmän kuin lumevaikutus.

Placebo vaikuttaa, se on tutkimuksissakin todettu että iso punainen pilleri vaikuttaa paremmin parantavasti kuin pieni valkoinen pilleri, vaikkka molemmissa on yhtäpaljon lääkeainetta.

Kun lääkefirman myyntiedustaja osaa vakuuttaa että meidän uusi punainen pilleri parantaa ylivoimaisesti paremmin kuin kilpailevan tehtaan valkoinen pilleri, niin uskottavahan se on ja onhan se kaksi kertaa kalliimpikin vaikka on lääkekoostumukseltaan sama kuin valkoinen pilleri.

Ja toden totta, potilaat näyttävät paremmin parantuvan punaisella pillerillä. Lääkäri oli vakuuttunut ja innoissaan punaisesta pilleristä ja potilas ”tiesi” parantuvansa koska lääkäri oli niin vakuuttava asiantuntija.

Mikä oli placeboa ja kehen se vaikutti?

Esim. Vaikka lääkärit ovat aina valmiina tekemään kaikkensa ja taistelemaan uuden elämän puolesta niin vastasyntyneen paras hoitaja on oma äiti, onhan hän ruokkinut ja hengittänyt lapsen puolesta yhdeksän kuukautta. Äidin rakkaus parantaa ja pelastaa, siitä plcebosta on minullakin omakohtaista kokemusta.

Kommentit

 • plokkariukki

  Ehdottomasti Veikon kanssa samaa mieltä, mahdollisimman suuri sen pillerin pitää olla ja mielellään vaikka punainen! Muistan elävästi kerran ensiapuun kuskaamani tutun asiakkaan toteamuksen, hänen uhattuaan tehdä itselleen jotakin. Lääkäri määräsi puhelinmääräyksellä potilaalle hyvin pienen valkoisen pillerin, en tiedä minkä nimisen. Käski toimittaa potilaan takaisin kotiin. Kaverini totesi pillerin hoitajalta käteen saatuaan: noin pieni, olis nyt antanut edes kunnon pillerin, niin olis se jotakin auttanut. Kai siinä pienessäkin jotakin tehoa oli, kun löysin hänet seuraavana päivänä hengissä kotoaan vai oliko pikaparanemisen syynä minun pieni hoivani ja hänen kuskaamiseni ensiapuun?

 • Veikko Kastinen

  Jos tämä ihminen on vieläkin elossa, hän muistaa varmasti sinut. Olipa hänen hätänsä ollut millainen hyvänsä niin emme koskaan voi tietää ihmisen ajatuksia.
  Toisia auttaa pilleri, toisia toinen ihminen.

 • plokkariukki

  Veikko, onneksi hän on hengissä ja voi olosuhteisiin nähden ihan kohtalaisesti. Välittäminen ja pieni toisen huomioiminen, auttaa joskus paremman alkuun ja turvallisuuden kokemukseen. Omakohtainen lähes pohjalla käynti, olipa syy moiseen tapahtumaan sitten mikä tahansa, ehkä tällainen ihminen helpommin haistaa lähimmäisen hädän. Eilinen uusinta Tastulan ohjelma TV-1:llä pani taas kerran miettimään esim. poliittisen päätöksenteon arvostukset vanhusten- ja vammaistenhoidon alueella. Lääke on apukeino, mutta turva on ihmisessä, olipa hän sitten läheinen tai hoitaja.

Kommentointi on suljettu.