Sauna suomalaisen sairaala

Sairaskertomukseni jatkuu (2 edellistä blogia)

Mihinkä suomalainen mies menee vammojaan parantelemaan, olipa vamma sielussa tai ruumiissa, kehossa, runnakossa.

Poikasena oli kunnia päästä perehtymään yleisen saunan ”hoitavaan” ilmapiiriin, joka kyllä joskus suoraansanottuna pelotti ja hirvitti. Ukkoja tippui joskus lauteilta alas. Isänikin putosi alhaalla peseytymässä olevan Villen niskaan, sillälailla välttyi ruhjeilta ja Villekin lyyhistyi niin että humalaisten miesten saunominen jatkui.

Miehet tulivat saunaan vihaisina. Istuivat totisina ja tuppisuina. Heittivät hulluina vettä kiukaalle ja hakkasivat vastoilla vihat ulos kehosta. Puhkuivat ja ähkyivät, mutta eivät kiroilleet. Sitten kasvojen ilmeet pehmenivät ja minunkin pelkoni väheni.

Olen varma että monta perhetragediaa on vältetty sillä että saunan lämmössä ovat miehet vastoilla hakanneet itseään ja vihat ovat virranneet hikenä ulos.

Kun oman tyhmyyteni takia olen nyt ”kärsinyt” että en ole kyennyt tekemään sitä mikä kovasti polttelee sieluani: Isot kalat odottavat pyytäjäänsä, polttopuut odottavat hakkaajaansa, kasvimaa odottaa laittajaansa jne. Vihaiseksihan siinä tahtoo tulla. Koko ajan paleltaa vaikka laittaisi miten paljon hyvänsä vaatetta päällensä, verenkierto ei toimi, kun ropassa ei tapahdu mitään mikä antaisi verenkierrolle vauhtia.

Olette varmaan tehneet saman havainnon, että kylmässä ruokahalu kasvaa. Minäkin syön nyt huomattavasti enemmän, kuin kesäkuumalla vaeltaessani, jolloin kehon lämpötila nousee ja se kaipaa vaan nestettä ja yllättävän vähän muuta syötävää. Keho polttaa silloin rasvavarastojaan, niitähän meillä kaikilla riittää vaikka kuinka pitkälle vaellukselle.

Nykypäivän moderni-ihminen on kiireessään unohtanut suomalaisen saunakulttuurin. Minunkin on nyt pitänyt uudelleen perehtyä sielun, kehon ja vihan hoitoon. Vanha karjalaismummoni puhui luuvalosta, jota hän saunan jälkeen hoiteli ja voiteli jaloviinalla sekä sisäisesti että ulkoisesti. Minäkin olen nyt hartaudella hoitanut luuvaloa ja muita ruhjeita.

Vanha kansa varmaan tietää että luuvalolla ei tarkoiteta valaistumista, vaan yleistä jäsenien kolotusta. Voihan se kova jatkuva kipu johtaa valaistumiseen, mutta kova tie se on.