Sote-hyvinvointia

Sote ja hyvinvointi, siinäpä sitä soppaa riittää hämmentää vielä pitkään. Asiantuntijoilla ja politikoilla riittää pähkäiltävää, mistä rahat ja miten palvelut.

Kun en ole asiantuntija, enkä politikko voin kirjoitella mitä päähän pälkähtää ja ainahan sinne jotakin pälkähtää.

Kovin on hatarat tiedot minulla mitä ihmiselämää sote sisältää. Hoito ja hoiva ilmeisesti, siis sairaalat kuuluu soteen. Entä päiväkodit, lastenkodit, sijaiskodit, vanhainkodit, vankilat. Fyysistä hoitoa, hoivaa, kasvatusta ja henkistä hoitoa näissäkin tietääkseni tarjotaan.

Syntymä ja kuolema ovat ihmiselämän ääripäitä, molemmat hyvin luonnollisia tapahtumia, silti kovasti pelättyjä ja asiantuntijoita tarvitsevia tapahtumia. Minäkin olin joskus nuori ”kuolematon” mies.

Sitähän se sote on, hyvinvointia. Mitekähän ihmiset ovat ennenmuinoon osanneet elää ja ovatkohan he olleet pahoinvoivia.

Onnea ja menestystä Sote-savottaan, jossain vaiheessa me tyhmemmätkin alamme ymmärtämään mitä se tarkoittaa. Mitä tekevät kunnat, mitä hyvinvointialueet, mitä valtio ja mitä ihminen itse.

”Rakkauspölyä” voisivat hyvinvointi alueet kylvää ilmaan, jospa se sekoittaisi nuorison päät siten että heikko ikärakenne oikenisi.