Tapahtui ihme

Varmaan jokainen ihminen joka on elänyt, eikä nuorena kuollut, on tehnyt paljon virheitä ja syntejäkin on tullut tehneeksi. Sitä varmaan moni rupeaa miettimään elettyä elämäänsä, mitä on tullut tehtyä ja mitä tässä vielä tehdä.

Aikaa omille ajatuksille eläkeläisellä on, nuorena sitä ei ollut, oli niin paljon muuta ettei joutanut edes ajattelemaan.

Olin nuorena apuhoitajana työssä eräässä sairaalassa, kun minulle vanha kuolemaa tekevä mies esitti toivomuksensa saada ripittäytyä. Minä pyysin pappia tulemaan. En tiedä mitä mies ripittäytyi papille ja mitä pappi sanoi hänelle, mutta pappi ei vanhaa miestä tuominnut vaan hän sai kaikki syntinsä anteeksi.

Miksikä ajattelen näin nyt, silloin en ajatellut juuri mitään, no kuolemaa tekevä mies eli vielä ainakin vuoden jonka minä siellä sairaalassa olin apuhoitajana. Papin on täytynyt olla todella empaattinen ja taitava ja miehen on täytynyt saada kaikki syntinsä anteeksi kun elonpäiviä tuli hänelle lisää. Tapahtui siis ihme, tai oliko se ihme, miehen mieli ja sielu keveni niin että kuoleman aika ei vielä tullutkaan.

Kommentit

 • Matti

  Nii, mitä ne synnit ovat ja pahat teot, joita jotkut ihmiset ” tekevät” Mielestäni papit voisiva paremmin antaa siihen vastaukset. Joskus sivusin sitäkin aihetta ja samalla kyselin, että mitä se synti on. Mutta eipä kukaan osannut sanoa. Juolahti mieleen kotimainen elokuva, jossa joku vanhus oli tulossa matkan päähä ja halusi selvitellä vähän tekemisiään matkan varrella. Siinä pappi kyseli vanhukselta, että onko tullut tehtyä pahoja tekoja. Siihen pappi sai vastausena, että pahin mitä minä olen tehnyt, oli laipion maalaaminen. Tästä voi sitten jokainen kertoa omat pahat tekonsa.

 • Veikko Kastinen

  Mitä synti on, osaako sitä kukaan perinpohjin selittää.

  Mitä rakkaus on, osaako sitäkään kukaan tarkasti selittää, mutta jokainen tietää silti molemmat.

  Olisiko se syntiä ettei anna anteeksi toiselle ja ennenkaikkea ei anna anteeksi itselleen. Ainakin ne ovat ihmistä tuhoavia tunteita.

  Paha hommahan se laipion maalaaminen on, muttta sen voi kyllä antaa anteeksi kuolinvuoteellaan ja kaikki muutkin pahat teot.

  Kiitos Matti kommentistasi.

 • Matti

  Mielestäni uskonto on pahin ” synnin pesä” Ei tietenkään kaikki ole pahimmasta päästä, mutta siellä pesii alkulähde. Ihmisiä pelotellaan vaikka millaisilla hirveillä tulevilla tuonpuoleisilla tapahtumilla. Ja kyllähän moni uskoo niihin, kun jatkuvasti päähän taotaan. Mutta mitä ovat nämä saarnaajat itse, eivät varmaa tiedä itsekkään, mitä on tulossa. He ovat tavallisia kansalaisia, jotka toistavat lukemaansa ja siihempä heidänkin tietonsa loppuu. Mutta tuskimpa kukaan saarnaaja on Jumalaa nähnyt ja vielä vähemmän kuullut hänen sanovan henkilökohtaisesti kenellekkään mitään.

 • Arja Hakala

  Asioiden vatvominen ja kaunan sekä kateuden ylläpito lyhentää elinvuosia.

  Anteeksianto ja suvaitsevaisuus sekä yhdenvertaisuus jatkaa hyvää elämää.

 • Veikko Kastinen

  Matille. Ihmisiä ovat saarnaajat ja meitä ihmisiä on monenlaisia, eikä meistä kukaan ole Jumalaa nähnyt. Minäkin olen kaikkein ikävimmät asiat kokenut lapsena ”uskovaisten” taholta, joilta Rakkaus on puuttunut kokonaan.

 • Veikko Kastinen

  Arja, sinun mainitsemasi asiat jos osaisimme, meidän olisi hyvä elää. Mutta toivoahan meillä on, elämähän on oppimista.

 • Matti

  Näkyy olevan uskonto arka aihe, mutta jokainen saa valita sen, joko uskoo tai ei. Itse erosin kirkosta heti, kun opin kävelemään ja ikääkin on kohta lähemmäksi sataa vuotta, joten siihen katsoen uskottomuus ei ole vähentänyt luultavasti paljon ikävuosia. Mielestäni paras tapa elää pitempään on, että elää maassa olevan lainsäädännön mukisesti, ilman huolia minne olemme menossa. Tietysti eteenpäin. Mutta eri maiden uskontoja ei voi verrata Suomalaiseen Kristinuskoon, joka aivan eri luokkaa, eikä aiheuta hengen ahdistusta. Mennään vain kaikki yhdessä, uskovaiset ja pakanat, sinne jonnekkin kun matkamittari on täynnä.

 • Veikko Kastinen

  Mitenkä sitä kauniisti sanotaan että ihminen kypsyy vanhaksi, tai voihan sitä sanoa että ihminen kuluu vanhaksi,
  tai että henki kypsyy vanhaksi ja keho kuluu vanhaksi.

  Uskon- ja sananvapaus toteutuuko?

Kommentointi on suljettu.