Terveyskeskus/Sotet

Sote, vote, veto, ympäri, ympäri, hyte, ryte,………….. ei, eivät ole uusia Sote järjestöjä, vaan erään aivovamma potilaan komentoja naapurille, halvauspotilaalle. Olin käynyt halvauspotilaan luona useita kertoja jumppaamassa, potilaiden sänkyjen välissä oli kevytverho. Luulin aivovammapotilaan tilan niin ettei hän pysty puhumaan. Olin hämmästynyt kun hän alkoi puhumaan, oliko nuo minun komentosanoja halvauspotilaalle. Ehkä ei sentään.

Tuli tuollainenkin mieleen noista Sote kuvioista, että yhtä vähän mitä ymmärsin aivovamma potilaan puheesta, niin nyt yhtä vähän sote,sotesta. Yhtä sekavalta saattaa kuulostaa aivovammapotilaasta fysioterapeutin puhe.

Sitten asiaan

Terveyskeskuksissa hoidetaan kehon ilmiöitä eli sairauksia ja yleisin hoito on lääkehoito, johon taas apteekit kovasti pyrkivät potilaita sitouttamaan. Kaikkein paras ”hoito” eli ennaltaehkäisy on mielestäni retuperällä, siihen pitäisi sotessa satsata aivan uudella tavalla, jotta syntyisi todellisia terveyttä mahdollistavia keskuksia.

Mielestäni pitäisi:

– Nähdä ihminen kokonaisuutena, ei jaoteltuna lääketieteellisiin palasiin.

  • Liika ja turha lääketieteellinen välineistö ja kemialliset lääkkeet jättää vähemmälle.
  • Joka terveyskeskukseen palkata kokeneita ihmisen kokonaisuudesta ymmärtäviä lääkäreitä (sielu, henki, keho), opastamaan potilaita ja nuoria lääkäreitä. Nuori lääkäri on aloittaessaan työnsä luonnollisesti epävarma ja pelokas, siksi esim. kokenut vaihtoehto hoitojen osaaja joka ymmärtää ihmistä syvällisemmin voisi hyvin toimia nuoren lääkärin työparina, molemmat hyötyisivät, potilaat hyötyisivät.
  • Lääketieteen opiskelijat ovat varmaan älykkäitä ihmisiä, mutta viisaita ihmisiä on myös vaihtoehto ”lääketieteen” edustajissa ja nyt jos potilas oivaltaa älyn ja viisauden silloin alkaa tapahtua hyvää sairauksista parantumisissa ja ennenkaikkea niiden ennaltaehkäisyssä. Ihminen oivaltaa ottaa vastuun omasta elämästään.

Ajatteletko ettei tällainen ole mahdollista. Miksi ei? Ainakin kannattaisi jossakin terveyskeskuksessa kokeilla.