Vanhanajan keinot

Kun tulee kuumetauti, sisäinen tuli lämmittää kehoa onko silloin hyväksi  ottaa heti kuumetta alentavaa lääkettä. Lämpötilan kohotessa ihmisen oma puolustusjärjestelmä aktivoituu=magrofagit aktivoituvat ja ne alkavat siivota ihmisen kehoa ja siivoaminen tekee keholle hyvää.

Toinen tapahtuma joka lämmön noustessa tapahtuu on että apuun rientävät bakteeriystävät joita on koko kehossa ja nämä bakteeriystävät auttavat ihmistä.

Mitä tekee aika moni ihminen, menee lääkäriin ja vaatii antibiootti kuurin ja hyvä lääkäri sen kirjoittaa. Antibiootit tappavat kaikki bakteerit. Onko sitten kaikki hyvin, no ei tietenkään bakteereita ja microbeja ihmisessä on oltava voidakseen hyvin.

Olen apuhoitaja ja lääkintävoimistelija eläkeläinen nykytermin lähihoitaja ja fysioterapeutti. Olen jossakin elämänvaiheessa sairastanut paljon ja syönyt antibiootteja enemmän kuin muuta ruokaa.

Äitini oli sodan ajan lääkintälottana rintamalla, en tiedä mitä koulutusta lie saanutkaan, mutta hän osasi hoitaa meitä lapsena ilman mitään lääkkeitä kun sairastimme vuoron perään Honkongilaisen. Peitteli meidät välillä täkkien sisään ja välillä viilensi meitä pyyhkeillä ja niin meni kuumeet ohi.

Minultakin äidin opit unohtuivat ja tulivat nyt vanhana miehenä mieleen. Vanhan ajan keinot selviytyä olisi hyvä varmaan johonkin muistiin laittaa, kun  esim. kaikki yhteiskunnat sähköistyy. Miten selvisivät talvisodan miehet kovissa pakkasissa.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Totta Veikko haastat. Oppikoulun eka luokalla iski kolmannen kerran joku aasialainen, mikä lie flunssa tai infu peräkkäin ja menin kunnanlääkäriin. Määräsi muistaakseni jotakin penisilliiniä. Söin yhden kapselin ja kuume hävisi heti, siihen loppui lääkkeen syönti sillä kertaa, tais olla tehokas lääke? Harvoin olen noita kulkutauteja sairastanut. Silloisia lääkkeitä oli Kuume ja Hota-pulverit, niitä muistan aikuisten suuhunsa kaataneen.

 • Veikko Kastinen

  Plasebo eli lumelääke on hyvä lääke ilman sivuvaikutuksia. Hota-pulvereilla moni sotaveteraani lyhensi elämäänsä. Sinulle Ari on sattunut tehokas ”lääke”.

 • Arja Hakala

  vanhanajan keinot
  3. kappaleessa ihminen menee lääkäriin ja vaatii antibioottikuurin…
  Näinkö täytyy käyttäytyä?

  kyllähän sitä voi kuulostella mitä mieltä lääkäri on kulloisessakin sairaudessa ja sitten kysyä miten toimimalla sairaus hoituu, aikako häätää vaiko tarviiko ihan antibioottia.

  Niin ne oli vanhanajan kotilääkitykset parraita, saloseuvulla kun asui, niin eipä sieltä joka hättään lähetty liäkärille.
  Malttia ihtesä hoitoon sekä kanssaolijoiden.

  jalakapöytään tipahti terävä veihti terä alaspäin, verenmäärä oli jottain suurta. Veriaukko peroksiitilla puhistettiin. Isä sitoi sitteen ja laittoi metallirahan sitteen piälle ja uutta siekerrosta piälle. siihen tyrehty veren tulo.

  Pervitiniä oli kipuliäkkeenä etennii hammaskippuun. Pervitin oli resettiliäke.
  Hotapulveri pienempään särkyyn itsehoitotuotteena sekä Asperiini.
  Mikstuura ja Kamferitippa.

  Näillä pärjättiin pitkälle.

 • Veikko Kastinen

  Kun antibiootit markkinoitiin ihmeitätekevänä lääkkeenä minäkin vaadin niitä kun vähänkin oli keuhkoputken tulehduksen oireita.
  Tultuani järkiini en ole suostunut ainakaan 40-vuoteen ottamaan yhtäkään kuuria. Vammauduin niin pahasti etten terveellisiä marjojakaan kyennyt syömään suolistoni oli niin steriili jota se ei missään tapauksessa pidä olla, vaan bakteereja täynnä.

  Elämä opettaa.
  Kiitos Arja kommentistasi, sinuakin on elämä opettanut.

Kommentointi on suljettu.