Vanhusten kontaktit katkaistu digiloikissa

Aika rientää, elämä menee eteenpäin ja vauhti senkun kasvaa. Kaikkien pitäisi rimpuilla vauhdissa mukana. Entäs kun ei kiinnosta, ei nää mielekkääksi alistua esim. koneiden orjiksi, joka piippauksen ja hälytyksen perään säntäilemään.

Tämän päivän ”viisaat vanhukset” ovat kuin vaaralliset vangit, kaikki kontaktit yhteiskuntaan on katkaistu. He eivät osaa hakea tietoa eivätkä apua pulmiinsa mistään. Katso netistä neuvoo viisaat, he eivät vielä tiedä millaista on elää 80-90-vuotiaana. Puhelinta he osaisivat käyttää mutta palvelunumeroluetteloita ei enää ole. Sitten he soittavat kansanradion ilmaiseen numeroon, sieltä he saavat sympaattista kuuntelua, helpottaahan sekin.

Vanhaan tuttuun ja turvalliseen elämään takertuminen varmaan kuuluu ihmisluontoon.

Mutta monet asiat jotka nuorena tuntui kovasti tärkeiltä, menettää vanhempana merkityksensä. Minäkin olin nuorena urheiluhullu, muistan kun jalkapallon MM-loppuottelu jäi  TV-kaapelivian vuoksi  näkemättä, se tuntui kuin olisi maailmanloppu tullut. Nyt ei kiinnosta yhtään mitään urheilua katsoa, ei tosin ole televisiotakaan.

Yhdeksänkymppisten ihmisten oletetaan olevan elämäntaidoiltaan kolmekymppisten tasolla.

Jos sattuisin elämään yhdekänkymppiseksi ja olisin silloin kolmekymppisen Veikon (mulkun) tasolla niin olisipa elämäni mennyt hukkaan.

Kommentit

 • plokkariukki

  Kiire-sanan merkitys on iän myötä muuttunut. Ennen lisättiin ”kaasua” jos oli ns. kiire. Jos nyt olisi jonnekin kiire, mietin ensin, millä ja miten kykenen ns. kiireeni hoitamaan vai annanko toisten hommaksi. Sen jälkeen huomaan, ehtii sen myöhemminkin; ensin keitän kahvit tai otan vaikka päivätirsat.

 • Eino J. (maallikkona)

  hyvin olet pohtinut,

  ns. tietoyhteiskunta näyttää entistä kiireisemmältä, olisi pysyttävä tietokoneitten vauhdissa ja mediankin … vaikka kohta, kiirettä valiteltiin jo 2000 vuotta sitten kirjoituksissa, joten jokainen aika on edeltäjäänsä ”kiireisempi” ja tärkeämpi

  plokkariukki; vanhoillakin on kiireitä, mutta kaiketi eri asioissa kuin työssä käyvillä, esimerkiksi vessaan, mihin nokoset eivät auta. Moni eläkkeelle jäänyt tuttavani on tullut entistä kiireisemmäksi, kun eläkepäiville on jäänyt paljon haaveita toteutettaviksi.

 • Veikko Kastinen

  Kiitokset kommenteistanne. Onhan se kiire suhteellinen käsite. Vanha sanonta jonka lapsena kuulin kertoo paljon: Kiire on vain kirppuja tappaessa

Kommentointi on suljettu.