Vanhusten ravitsemus

Kirjoitan tuon Pohjois-Savon hyvinvointialueen tekemästä päätöksestä että vanhuksilta otetaan pois voi, täysmaito ja tilalle tulee kurri ja keinotekoiset rasvat, levitteeet. En ole ravitsemustieteilijä mutta maalaisjärkikin sanoo että mennään huonoon suuntaan. Vanhukset heikkenee eikä säästöjä synny.

Minä pelottelin 80-90-luvuilla kananmunista, silloin se oli hirvitys jos söi kananmunan. Ihan hulluahan se oli, mutta olin fysioterapeutti jonka tehtävänä oli valistaa kolesterolista. Kuulijoina oli esim. sotavankeudesta selvinneet miehet. Ikäni muistan heidän katseensa kun kehotin heitä katsomaan kananmunaa, minua hävetti ja hävettää vieläkin.

Olen sitä mieltä että täysmaito,voi ja kananmunat kuuluvat terveelliseen ravitsemukseen ja jos nyt tilalle tulee sokerimehut, leivät ja vellit, heikoksi menevät vanhukset.

Voisiko tuota päätöstä vielä vähän miettiä. Mitäpä mieltä olet.

 

Kommentit

  • seija.hamalainen

    Toisaalta taas ravitsemusasiantuntijat sanovat, että vanhuksille päinvastoin pitäisi antaa kaloripitoisia ruokia varsinkin silloin, kun ruokahalu vähenee. Ja vielä enemmän se vähenee mauttomien litkujen kanssa. Mikään ei maistu miltään.
    Täysmaitoa ei ole varmaan ollut muuten kuin kahvin kanssa. Että sehän se nyt vanhukset pelastaa, kun sekin otetaan pois.

  • Veikko Kastinen

    Olen sitä mieltä että luonnolliset rasvat ovat ihmiselle tarkoitettuja rasvoja esim. voi, maitorasvat, oliivioljyt, kookosrasvat ja ne myös ihmiselle maistuu.

    Kiitos Seija kommentistasi.

Kommentointi on suljettu.