Vedet kipsillä puhtaaksi

Me ihmisethän olemme paskanneet lähes kaikki maailman vedet.

Itämeri on ollut ja on vieläkin saastasta sakea. Meri on joutunut nielemään kaiken paskan jonka me olemme sinne työntäneet.

Toivoa toki on paljonkin kun politikotkin jo uskaltavat rohkeasti puhua ei suojelusta vaan paskaamisen lopettamisesta.

Valitettavasti vaan ne kultakolikot ovat ratkaisevia, ei kulutuksen ja elintasomme lasku kestävälle tasolle.

Eppäilen ihmisen hokkuspokkus toimia esim. nyt pelloille kipsin levitystä vaikka erinomaisia tuloksia tutkimukset näyttävät fosforikuormituksen vähenemisen kannalta. Mites muu egosysteemi reagoi?

Kaikki maailman meret, järvet ja vedet on meidän saatava siihen kuntoon että niiden oma egosysteeminsä puhdistaa itse itsensä. Siinäpä sitä on tehtävää usealle sukupolvelle.

Hyvää on se että esim. kaikki itämeren rannikkovaltiot ymmärtävät tehtävänsä.

Kommentit

 • Kokonaisuus peliin

  Kipsin aiheuttama fosforin sitoutuminen on varmasti hyvä asia kun ajatellaan pelkää vesistöjen kuormitusta. Tämä tutkimus on täysin irrallinen kaikesta muusta tärkeästä mitä fosforin sitominen viljelyksiin aiheuttaa. Pellothan tuottavat meille ravintoa ja ravintoon maaperän fosforipitoisuuden nousu nostaa viljan ja kaiken muunkin sadon fosforipituisuuta. Lääketieteelliset tutkimukset kertovat mm. tehty väitöskirja, fosforin haittavaikutuksista ihmiseen. Naisten fosforin saanti on nyt kolme kertaa suurempaa kuin ohjearvot kertoo tutkimus. Fosforia lisätään elintarvikkeisiin muutenkin joten emme kaipaa lisää fosforia ruokaamme. Ei pidä innostua yhdestä edusta vaan takoin harkita ihmistä vai merta pelastamme !

 • Veikko Kastinen

  Oikein hyvä havanto. Ihmisen mestarointi tahtoo aina mennä näin kuin Konaisuus peliin kommentoit. Nurmen koostumus muuttuu, eläimen joka syö sen nurmen maidon tai lihan koostumus muuttuu ja lopulta ihmisen kehon egosysteemi muuttuu (sairaudet).

 • plokkariukki

  Sanokaas nyt viisaammat tästä järvien saastuttamisesta, kun tällainen eturauhasvaivainen ukko kysyy. Aamu-uistelun aikana tulee aina se pienempi hätä ja tähän asti ole pisaissut äyskäriin ja tirauttanut tipat veneen laidan yli järveen. Onko jatkossa otettava pullo mukaan ja kuljetettava aamukahvista kehkeytynyt läpivirtaustuote takaisin mökin nurkalle ja imeytettävä maahan? Muuttuuko kahvi minun läpi mennessäni jotenkin myrkylliseksi? Nimimerk. neuvosta kiitollinen

 • Veikko Kastinen

  Viisaudesta en tiiä, sitähän on vaikka mitä lajia ja tämänpäivän viisaus on jo huomispäivänä jotakin muuta.
  Kalojen pissimisestä en tiiä, mutta ulostaa ne ainakin.
  Niin että voinet nauttia kahvit ja lähteä sitten uistelemaan ja lorauttaa pissit veteen, eiköhän se järven egosysteemi ne hoitele.
  Toistahan se oli Ari meidän nuoruudessa jolloin kaikki jätevedet johdettiin suoraan järviin, sai uidessä väistellä ihan sitä ihteään.

 • plokkariukki

  Kokemusta Veikko on näistä putkista suoraan järveen ja jokeen. Kotikylällä Haapakoskella meidän uimapaikka oli tehtaan alapuolella Haapajoessa. Siellä väisteltiin Pieksämäeltä ja Vaalijalan laitoksilta asti tulleet ”tavarat” ja tehtaalta tuli öljyä joki sinisenä. Onneksi ajat ovat muuttuneet, nyt vesi on melko puhdasta jo Markkasen mutkassakin. Mutta kovin on vähentyneet joen varren ihmiset ja uimaritkin.

Kommentointi on suljettu.