Lumikuningatar, orkideoitten aatelia

bdr

Orkidea Lumikunigatar (Coelogyne cristata) on todella nimensä veroinen. Orkideassa on aivan upeat suuret ja puhtaanvalkoiset kukat. Pari kertaa olen ostanut tämän orkidean kukkimattomana, enkä ole niitä onnistunut kukittamaan. Tällä kertaa ostin orkidean kukkivana ja nähtäväksi jää kukkiiko se hoidossani enää tulevaisuudessa. Oli pakko ottaa tästä orkideoitten kuningattaresta vähän taiteellinen kokonaiskuva, on tämä sen verran upea ilmestys.

bmd

Lumikuningatar on vähän konstikas kasvateltava. Se tarvitsee pitkän ja mieluummin hieman viileän lepokauden kukkiakseen taas tammi – helmikuun tietämillä. Kesän orkidea viettää ulkona ja sille annetaan runsaasti kasteluja miedolla lannoitevedellä. Myöhäissyksyllä kylmien säiden tultua (kuitenkin ennen halloja) orkidea otetaan sisälle ja kasvupaikka sisällä saisi olla viileä. Sisälle tuotua orkidean kastelu ja lannoitus lopetetaan. Orkidealle annetaan kylmänä kautena (lokakuu – tammikuu)  vain pienesti sumutusta silloin tällöin lehdille ja bulbeille.  Orkidealle voi laittaa talven aikana joskus myös lunta bulbien tyvelle ruukkuun.

bty

Lumikunigattaren kukkien kasvutapa on rento ja samaan kukkavanaan kehittyy parhaimmillaan runsaasti kukkia. Orkidean kasvualustaa ei pitäisi vaihtaa vasta kuin tarvittaessa, sillä kasvualustan vaihto häiritsee orkidean kukintaintoa. Toiveissani on nähdä tämä nyt ostamani upea orkidea joskus tulevaisuudessakin vielä  kukkivana, ostohetken kukkarunsauteen en kumminkaan ehkä yllä.

Lisäksi, näin upealle orkidealle oli pakko ostaa myös pramea ‘kristallinen’ sumutuspullo. Pulloa ei laiteta välillä piiloon (taitaa ollakin enemmän sisustuselementti), vaan se saa olla näkyvillä salin orkideoitten lomassa.

 

Jätä kommentti

*