100 000 köyhää lasta!

”Lapsilisä ei kuulu köyhille” SS 26.1.2011  Vesa Kärkkäinen. SS

Tämä jo usean vuoden vanha artikkeli on noussut uudelleen esiin ja syystäkin.
Helsingin sanomat uutisoi heinäkuussa että Suomessa on tällä hetkellä 126 000 vähävaraista lasta.
” Suomessa vähävaraiseksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta”
Vuodesta 2012 alkaen vähävaraisten lapsiperheiden määrä on ollut nousussa.
Vähävaraisuus johtuu osaltaan työttömyydestä.
HS oli uutisoinnissaan kysynyt alan ammattilaisilta mitä konkreettisia ratkaisuja asian osalta olisi tehtävissä?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Sakari Karvonen sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitosta Esa Iivonen mainitsee esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä lapsiperheiden köyhyyden ehkäisemiseksi:
– Perhe-etuuksien tasoa parannettava
– Varhaiskasvatukseen ja koulutukseen investoitava
– Perheen ja työn yhteensopivuutta parannettava
– Lapsiperheiden asumiskustannuksia alennettava

Näin ollen tulonsiirtojen, koulutuksen ja varhaiskasvatuksen leikkaukset ja maksunkorotukset pitäisi lopettaa. Iivonen muistuttaa, että historiallisesti tulonsiirroilla oli suuri vaikutus lapsiköyhyyden vähentämisessä.”

Yksi keskeisin tuki lapsiperheille on tietysti juuri lapsilisä. Tämä suora taloudellinen tuki on selkein ja helpoin osoitettava tuki lapsiperheille. Lapsilisää on leikattu edellisenä vuonna 8 % ja tänä vuonna indeksikorotukset on jäädytetty.
Puhuttaessa lapsiperheistä ja suurenevasta vähävaraisuudesta jolla on mittaamattomat vaikutukset lasten kehitykseen tulevaisuudessa on helppo äimistellä miksi asiaan ei saada selkeää parannusta vaikka sen lapsilisän kautta?

Lapsilisän selkeä korotus juuri vähävaraisten perheiden kohdalla olisi enemmän kuin tarpeen.
Osa tähän vaadittavaan korotukseen olisi mahdollista ottaa sieltä missä lapsilisälle ei varsinaisesti ole tarvetta. Suurituloisten perheiden lapsilisä ei mene elämiseen.
Muistan omastakin lapsuudesta esimerkkejä perheistä joissa lapsilisä oli todellakin sitä ”ylimääräistä” tuloa.
Samaan aikaan toisaalla, yksinhuoltajaäiti kamppaili jokapäiväisen leivän saamiseksi lapsilleen.

Suoran taloudellisen tuen nostamisen lisäksi koulutusmahdollisuuksien huomioiminen ja kohdentaminen erityisesti vähävaraisten perheiden kohdalla on erityisen tärkeää.
Peruskoulun suorittamiseen ja toisen asteen koulutusmahdollisuuksiin on annettava täysi tuki.
Vähävaraisissa perheissä lasten peruskoulun suorittaminen ja toisen asteen koulutukseen pääseminen ja sen suorittaminen ennaltaehkäisee merkittävästi lapsen ja nuoren vähäosaisuutta.

Perusporvarihallituksen ummistaessa silmänsä tältä vakavalta asialta, on kuntatason päättäjien huomioitava päätöksenteossa lapsiperheiden eriarvoistumisen pysäyttäminen.

 

 

 

 

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Liekö olleet alaluokkalaiset eka koulupäivänä tuhlaamassa lapsilisiään Suonenjoen Sokkarilla vai peräti kesätienestejään mansikkapelloilta? Monta pullaa, energiajuoma-tölkkiä ja muuta makkeeta ainakin yksi luokallinen poikia osti kaupasta. Ihan eläkeläistä kävi katteeksi poikain rahan ja huom. kortin käyttö. Ei olleet kuulemma köyhiä eikä kippeitä.

    • Timo Suhonen

      Kulutus turvaa työpaikkoja ☺

Kommentointi on suljettu.