100 päivää ilman viinaa!

Tänään sunnuntaina tulee tasan 100 päivää täyteen ilman pisaraakaan alkoholia.
Huhtikuussa erään tuttava saunaillan jälkeen, istuessani wc:ssä lauantaiaamuna päätin että nyt ei enää tippaakaan.
Saunailta oli edellisenä iltana varsin mukava. Alkoholia tuli otettua siten, että saunalonkeroita meni useita ja baarissa myöhemmin yöllä tuli muutamia jäykempiä nautittua. Humallettua tuli, mutta muisti ja jalat toimi. Myöhäisen kotiinpaluun ja niiden useiden alkoholiannosten myötä olo oli kuitenkin varsin väsynyt ja tukkoinen aamulla.

Vuodessa käytin alkoholia siten että ns. humaloituminen tapahtui 2-3 kertaa vuodessa ja lauantaisin oli tapana saunalonkero ja siideri ottaa. Keskimäärin siis lauantaisin 2 alkoholiannosta. Oletan että en kuulunut tuollakaan käytöllä alkoholin suurkuluttajiin, puhumattakaan vakavammasta tilasta, eli alkoholismista.

”Alkoholin käyttö luokitellaan suurkulutukseksi miehillä, jos vuorokaudessa käyttää yli seitsemän tai viikossa yli 24 ravintola-annosta alkoholia. Naisilla raja kulkee vuorokaudessa viidessä ja viikossa yli 16:ssa ravintola-annoksessa. Yksi ravintola-annos sisältää 12 grammaa alkoholia.” Lähde

Henkilökohtaisesti olen elämäni aikana nähnyt erittäin läheltä alkoholin suurkulutuksen ja alkoholismin vaikutukset ihmiseen ja lähiympäristöön.
Pahimmillaan alkoholi tuhoaa perheen, työpaikan ja lopulta voi viedä uhriltaan hengen. Alkoholin kansanterveydelliset vaikutukset tiedetään.
Omat kokemukset alkoholismista ovat tulleet varsinkin lapsena oman perheen kautta. Äiti oli eläessään ja isä on edelleen alkoholisti. Samoin yhdellä sisaruksista on aikanaan ollut varsin vahvoja kokemuksia runsaan alkoholin käytöstä.
Olen varma että minulla on suku- geenirasite alkoholismiin. Minussa siis pahimmillaan virtaa alkoholistin veri.

”Yleisväestön juomatapoja tutkittiin alkoholia tavalliseen tapaan käyttävillä itäsuomalaisilla miehillä. Dopamiinijärjestelmää säätelevien COMT- ja TaqI A -geenien havaittiin vaikuttavan alkoholinkäyttöön. Kulutus oli suurinta niillä, joiden perimä viittasi tehokkaampaan dopamiinivaikutukseen eli suurempaan alkoholin tuottamaan mielihyvään. Alkoholismin perinnöllisyydestä huolimatta vain riski sairastua riippuvuuteen periytyy.” Lainaus Terveys.fi sivulta osiosta : Alkoholismi ja perinnöllisyys.

Tiedostaen geenien tuoman riskin itselläni alkoholismin syntyyn, olen siitä huolimatta varsin luottavainen siihen että minua ei alkoholi vie mennessään. En ole koskaan kokenut pakonomaista tarvetta alkoholin juomisen osalta. Toki eri elämäntilanteet nuorempana ovat kohdallani vaikuttaneet siihen miten usein tuli oltua ”menoloissa”.
Reilun kymmenen vuoden ajan on itselläni perhe ollut se keskeinen tekijä siinä että mielihalut alkoholia kohtaan on olleet suhteellisen vaisuja.
Huolimatta geeneistä merkittävä asia kuitenkin alkoholismin synnyssä on ympäristö ja olosuhteet. Geenikään ei nosta sitä ensimmäistä pulloa huulilleen.

Puhuttaessa alkoholin vaikutuksista esimerkiksi kansanterveyteen, keskustelussa on vahvasti mukana alkoholin hinta, ravintoloiden aukioloajat, alkoholin saatavuus ruokakaupoista sekä alkoholin mainostaminen yms.

Mielestäni alkoholin kulutukseen ei vaikuta alkoholiveron nosto. Veroa nostamalla ei saada alkoholin kulutusta laskemaan. Korkeiden hintojen myötä suomalaiset kärräävät viinaa ja olutta esimerkiksi Virosta.
Jos alkoholi olisi halvempaa ostettaisiinko se olutlaatikko siitä koti Prismasta? Väitän että kyllä. Ja kun sieltä Virosta asti haetaan, määrät ovat huikeita. Tämä taas voi mielestäni aiheuttaa alkoholikulutuksen nousua.

Alkoholin kulutuksen laskuun vaikuttaa hintoja sekä holhous – mentaliteettia paremmin ennaltaehkäisy.
Varhainen puuttuminen sekä apu mahdollisimman alkuvaiheessa on erittäin tärkeää. Ammattilaisten kattava tarjonta avun suhteen alkoholin suurkuluttajien sekä mahdollisten alkoholistien kohdalla pelastaisi monta henkilöä ja tällä on myös merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Kohdallani siis täyttyi sata päivää ilman alkoholia. Miten jatko?
Uskon vahvasti että kohdallani täysin alkoholiton elämä jatkuu pitkälle ensivuoteen saakka. Tuntuu tämä niin hyvälle! :)

En siis tee Matti Nykäsen tavoin.
Hän vietti ilman alkoholia 100 päivää ja totesi sen jälkeen että ”Tempaisin heti pään täyteen”

 

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  JHyvä päätös. Matkustin päivällä bussilla – mukaan nousi naisimmeinen joka kertoi miesystävänsä olleen humalassa 40 vuoden ajan joka päivä. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: tosin tuhat pulloa ei riitä alkuunkaan. Jos ottaisi kuvan pullon päivässä, reilu 14600 pulloa siitä kertyisi 40 vuodessa.

 • Timo Suhonen

  Kyllä Jari. Hyvä päätös ☺

 • Marja

  Arvostan!
  Itselleni ei ole alkoholi koskaan maistunut, mutta lähipiirissä on useampi alkoholisti, joten tiedän jotakin alkoholin väärinkäytön aiheuttamista ongelmista. Ehkä paras oli toi loppu: ”Uskon vahvasti että kohdallani täysin alkoholiton elämä jatkuu pitkälle ensivuoteen saakka. Tuntuu tämä niin hyvälle! :)” Niin tuntuu,yli 50v jälkeenkin :D

  • Timo Suhonen

   Kiitos Marja! Hyvää kesänjatkoa ☺

 • Eino J.

  Laitan peukun, jos teemakuva olisi ollut jokin toinen – eihän jutun tarkoitus ole piilomainostaa alkoholia tässä nytkään, mutta silti kuvassa on pulloja. tunne tarkemmin, ovatko aitoja, mutta silti. Olet varmaan tarkistanut, että asia on Ok?

  Kirjoitus ainakin on hyvän tavan tyylinen – ONNEA SAAVUTUKSESTASI.

  Linkin saa poistaa, jos yleensäkään tätä kannattaa julkaista: http://www.valvira.fi/alkoholi/mainonta

  ”Alkoholimainontaa on lainsäädännössä rajoitettu alkoholista aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

  Laki kieltää väkevien alkoholijuomien mainonnan

  Yli 22 tilavuusprosenttisten väkevien alkoholijuomien mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta on alkoholilain mukaan kielletty. Sallittua se on vain erikseen säädetyissä poikkeustapauksissa, kuten väkevien alkoholijuomien anniskelu- ja vähittäismyyntipaikoissa.

  Mietoja alkoholijuomia saa mainostaa rajoitetusti

  Enintään 22 tilavuusprosenttisten mietojen alkoholijuomien mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta on sallittu alkoholilaissa säädetyin rajoituksin. Mainontaa ei saa esimerkiksi toteuttaa yleisellä paikalla eikä se saa kohdistua alaikäisiin tai olla hyvän tavan vastaista.”

  • Timo

   En koe mainostavani kuvallakaan alkoholia. Kiitos Eino kommentistasi. Hyvää kesänjatkoa :)

Kommentointi on suljettu.