Ammattiliitoille kanneoikeus, valtiolle verotuloja

Reilut kaksi kuukautta on takana kansanedustajan tehtävää. Uudessa työympäristössä on opeteltu perusasioita, puheiden pitämistä ja kohdallani toteutuu ensimmäinen lakialoite. Lakialoite koskee järjestökannetta, työsuhteisiin liittyvissä riita-asioissa. Kyseessä on siis lakialoite ammattiliittojen kanneoikeudesta.
Omassa vaalikampanjassa keskeisimpiä vaaliteemoja oli juuri palkansaajia ja työelämää koskevat parannukset. Tältä osin koen tärkeäksi, että kansanedustajana toimin sen mukaan mitä ennen vaaleja olen tuonut asioina esiin.

Ammattiliittojen kanneoikeus ei ole pelkästään ”vaaliteema” eikä tarkoitettu julkisuustempuksi. Kyseessä on mitä suuremmin vaikuttava keskeinen työelämää koskeva asia. Tiedämme että maassamme on työmarkkinoilla huutava pula työntekijöistä sosiaali- ja terveysalalla, palvelualalla sekä myös teollisuudessa. Tämä tarkoittaa vääjäämättä painetta ulkomaisen työvoiman lisäämiseen. Ulkomaisen työvoiman lisääntyessä on selvää, että riskit heihin koskeviin väärinkäytöksiin sekä suorastaan rikoksiin tulee kasvamaan entisestään.

Puhuttaessa ammattiliittojen kanneoikeudesta ei kyseessä ole pelkästään riskit ulkomaiseen työvoimaan kohdistuvista väärinkäytöksistä. Tiedän kokemuksesta, että valitettavasti myös ihan kotimaisen työvoiman osalta on riskit olemassa ja tähän ammattiliittojen kanneoikeus on merkittävä työkalu. Työpaikoilla, jossa työntekijät suorastaan pelkäävät työsuhteensa puolesta, heidän edunvalvontansa ei välttämättä toimi kuten kuuluisi.

Kaikkein heikommassa asemassa olevien työntekijöiden asema paranee, kun ammattiliitto voi toimia matalalla kynnyksellä. Uudistus kanneoikeudesta ammattiliitoille ei myöskään maksa mitään, koska se ei vaadi uusia viranomaisia vaan ammattiliitot itse asiassa kustantavat tätä toimintaa jäsentensä etuja ajaessaan entistä tehokkaammin ja tuomioistuimeen saakka. Koko oikeudenhallintajärjestelmä säästää, kun ennakollinen sanktiovaikutus paranee ja yksittäisiä juttuja voidaan hoitaa tehokkaasti kerralla säästäen oikeudenkäyntikuluissa yksityisten henkilöiden, ammattiliittojen ja valtion puolelta.

Tässä lakimuutoksessa ei olisi kuin voittajia, koska yritysten tasaveroiset kilpailuedellytykset pysyvät paremmin hallinnassa ja valtio saa lisää verotuloja palkkakeinottelun vähetessä.

 

Timo Suhonen
Kansanedustaja
Varkaus
Savo-Karjala