Avoin kirje Jaajo Linnonmaalle.

Radiotoimittaja Jaajo Linnonmaa

Kuuntelin tallenteelta juontamaasi Aamulypsy – ohjelmaa, joka lähetettiin 28.1.
Viihdeohjelmassasi oli osio, jossa kävitte läpi päivän uutisotsikoita.
Tuona päivänä uutisoitiin mm. Teollisuusliiton ja Paperiliiton jatkuvista lakoista.
Lakkotoimenpiteethän ovat seurausta pitkään jumissa olevista työehtosopimusneuvotteluista.

Työehtosopimusneuvotteluissa on esiin noussut merkittäviä, työntekijöitä koskevia heikennysesityksiä.
Tällaisessa neuvottelutilanteessa jossa työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa, on liitoilla laillinen oikeus vauhdittaa jumissa olevia neuvotteluita lakkotoimenpiteillä.

”Lakko-oikeus on Suomessa vahvasti lailla turvattu. Perustuslain suojaamiin perusoikeuksiin kuuluu ammatillinen yhdistymisvapaus (PerL13§), johon sisältyy myös työtaisteluoikeus. Suomi on myös ratifioinut YK:n alaisen ILO:n määrittelemät työntekijöiden perusoikeudet, joista yksi on työtaisteluoikeus. Työtaisteluja koskevat määräyksiä on myös muun muassa työehtosopimuslaissa ja laissa työriitojen sovittelusta.”

Radiotoimittaja Linnonmaa

28.1 lähetyksessä sanoitte sanasta sanaan mm. näin :
” Teollisuusliiton paperimiehet…”
” Kannattaako 2020 kuulua johonkin Teollisuusliittoon..”

Suorassa lähetyksessä, valtakunnallisessa ohjelmassa tuotte esiin vahvasti sen, että mielestäsi työntekijän ei kannata kuulua liittoon vuonna 2020. Oletan, että teillä ei ole tietoa siitä mitä työehtoihin liittyviä rajuja leikkauksia työnantajan edustajat ovat esittäneet. Mainitsen tässä muutaman esimerkin :

– Palkattomat 24 työtunnit – Kiky
– Sairausajan palkan leikkaus 15 %:lla
– Työajanlyhennyskorvauksen leikkaus 7%:lla
– Palvelusvuosilisän poistaminen
– Arkipyhäkorvauksen leikkaaminen
– Sunnuntailisän pienentäminen

Radiotoimittaja Linnonmaa

Toivon, että ymmärryksesi työmarkkinoista sekä työntekijöiden laillisista oikeuksista pitää kiinni aiemmin sovituista, ei ole  ohjelmastasi saamani käsityksen mukainen?
Ei tämän päivän työntekijöiden ja tulevaisuuden sukupolvien, työmarkkinoille tulevien työntekijöiden oikeuksista ja mahdollisista työelämän parannuksista huolehdi mikään muu taho kuin ammattiliitot joihin kuuluu järjestäytyneet työntekijät.
Ei työmarkkinoilla olevia ja tulevia työntekijöitä voi jättää oman onnensa varaan.

Toivon todella, että näkemyksesi näistä asioista ei ole Aku Ankassa olevan hahmon – Kaapo Hillonmaa – mukainen.
Toivon myös tarkkuutta ohjelmassasi tuomiin ”faktoihin”.
Mainitsemasi ”Teollisuusliiton paperimiehet”- työnsankareita ei ole olemassakaan.
Paperimiesten työehdoista neuvottelee ja sopii Paperiliitto, ei Teollisuusliitto.

Timo Suhonen
Varakansanedustaja
Varkaus

Kommentit

 • Aamunolo

  Ei kannata ottaa vakavasti. Kultalusikka suussa syntynyt tyhjännauraja on näyttänyt jo ajat sitten, että on täysin vieraantunut tavallisten oikeiden töiden tekijöiden elämästä.
  Todennäköisesti, jos tämäkin kirjoitus hänet saavuttaa, niin sille porukassa radiossa nauretaan. Mutta sellainen elämäntehtävä hänellä.

 • Porvari

  Itku ja vinku. Tämänkin lakon takia tulee uusia työttömiä Suomeen. Timo ei ymmärrä (70K€/vuosi) että 85% suomalaisista tienaa vähemmän kuin hän. Mieluiten antaisin palkankorotuksen sairaanhoitajille kuin näille kitisijöille. Tämä on täyttä 70-luvun uhoamista.

  Timokin ymmärtää että SDPn aika on ohi.

 • Timo

  Porvari, kiitos palautteesta. Sairaanhoitajienkin osalta palkasta neuvottelee liitto. Ja se miten vahva liitto on, riippuu paljon järjestäytymisestä. Hyvä kuulla että oletkin sen kannalla että sairaanhoitajien liitto saisi neuvotella kunnon palkankorotukset heille.
  Hyvää talvenjatkoa Porvarillekkin.

 • Jaajo

  Arvoisa Varakansanedustaja, kiitos avoimesta kirjeestä. Se tavoitte minut ohjelman Facebook sivujen kautta, jonne se oli linkitetty muutamankin ystäväsi toimesta. Vinkiksi, että ensi kerralla saat minut nopeammin kiinni vaikka suoralla sähköpostilla. Tosin sitten varmaan huomio jäisi vähemmälle. Mutta itse viestiisi. Kuuntelin äsken koko pätkän uudestaan ja ihan oikeassa olet. Olen täysin ulapalla koko lakosta. Ilmoitan tämän myös ensimmäisessä lauseessa. Avasin lehden ja luin, että liitto on kehoittanut jäseniään 3 viikon lakkoon. Sanoin, että tuntuu aika pitkältä. Varsinkin jos asiaa miettii yrittäjän kannalta kenen liikevaihdosta 80-90% tulee ulkomaankaupasta. Tämän faktan poimin suoraan lehdestä. Kuten myös sen, että ilmeisesti samassa firmassa ihmiset olivat liiton oheistuksesta huolimatta menneet töihin. Sanoin että ymmärrän tämänkin. Epäilin sen liittyvän siihen, että heidän työnantajansa on ilmeisesti maksanut ylityöt ja hoitanut reilusti työnantajan roolin, kun porukka on noin lojaalia. Toisaalta epäilin, että syy voi myös olla se, että porukka ymmärtää firman menevän konkkaan ja tällöin lakon lopputuloksella ei ole merkitystä, kun kenelläkään ei ole töitä. Tässä samassa sanoin, että vuonna 2020 jokainen saa onneksi itse päättää kuuluuko liittoon. Jutussa myös kerrottiin, että liitosta oli eronnut jo kymmeniä lakon myötä, joten sekin taitaa olla ihan totta. Olemme Aamulypsyssä aina olleet lakoissa työntekijöiden puolella. Viimeksi kannustimme avoimesti postilaisia useita kuukausia. Vilpittömästi toivon, että saatte asiat ratkaistua ja sovituista eduista pidettäisiin kiinni. Onnellinen työntekijä on koko firman etu. Tulen Savon suunnalle huhtikuussa, kun järjestämme Tahkolla seitsemännen Extremerunin. Ota vaikka muutama kollega mukaan ja nauttimaan liikunnan riemusta. Otetaan vaikka yhet oluet juoksun jälkeen ja jutellaan aiheesta lisää!

 • Timo

  Kiitokset Jaajo vastauksestasi.
  Hyvää talvenjatkoa

  -Timo-

 • Jalmari

  Pesonen ja Wahlroos kun kyllästyvät, ei tarvitse paperimiesten lakkoilla, ei ole Suomessa mitä vastaan lakkoillaan.
  Kun katsoo Elorannan työhistoriaa, alkaa ihan puistattaa 0 – kokemus oikeista töistä.
  Toivotaan kuitenkin, että joku jatkaa liiton jäsenenä, ettei tule lisää työttömiä liittojen porukoista.

 • Nikita työnsankari

  Timo peräänkuuluttaa asioiden ymmärtämistä.

  Kolikolla on aina kaksi puolta, jota tulisi molemmat ymmärtää, ei vain itselle mieluista.

  Tämä asia konkretisoitui hyvin edellisen hallituksen työministerin (ps) toimesta, kun entinen paperityöläinen sai ymmärrystä kolikon molemmista puolista.

Kommentointi on suljettu.