Ay-liike uudistuu ja vahvistuu!

Eläkkeellä oleva Ek:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ennakoi blogissaan ay-liikkeen armeijakunnan järjestelevänsä rivejänsä uudelleen. Laatunen tuo esiin sitä, mikä on ammattiyhdistysliikkeen vaikutus ja vahvuus todennäköisten yhdistymisten jälkeen.
Keskusjärjestötasolla yhdistyminen on tapahtumassa SAK:n ja STTK:n sekä kahden AKAVA:ssa olevan liiton kesken. Uusi keskusjärjestö kantaa työnimeä UK. Tässä mahtijärjestössä olisi kaikiaan 49 ammattiliittoa.
”Strategian mukaan siitä tulisi vahva yhteiskunnallinen neuvottelija ja vaikuttaja, ja tarvittaessa painostusjärjestö. Se on katsottu tarpeelliseksi jo aiemmin, mutta olisi ollut aika paljon helpompaa nykyisissä neuvotteluissa, jos meillä olisi ollut yksi yhteinen pumppu. Nyt sovitellaan eri järjestöjen kantoja ja tulokulmia. Kun meillä on näin vaikea tilanne sekä suhteessa työnantajiin että hallitukseen, jäsenet odottavat yhtä yhteistä ääntä, joka puhuu koko palkansaajajoukon puolesta. Haemme vastavoimaa EK:lle. En tarkoita vastakkainasettelua, vaan sitä, että on vahvat järjestöt molemmin puolin.” Näin arvioi palvelualan ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin haastattelussaan Kauppalehdessä.

Keskusjärjestöjen yhdistymisen lisäksi keskeiset teollisen alan ammattiliitot ovat yhdistymisvalmisteluissaan jo pitkällä. Aiesopimuksen yhdistymisestä ovat allekirjoittaneet Paperiliitto, Metalliliitto, Team-teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto. Tämä uusi teollisuuden työntekijöiden liitto syntyessään tulisi olemaan suomen suurin, 270 000 jäsenellään.
Uuden SAK:laisen teollisuuden suurliiton perustamisen tavoite on mm.jäsenten edunvalvonnan tehostaminen sekä teollisuusliittojen painoarvon vahvistaminen sopimustoiminnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Teollisuuden työntekijöiden liitto olisi tulevaisuudessa kiistatta se liitto, joka näyttäisi suuntaa neuvotteluissa EK:n kanssa. Yhteiset tavoitteet ja painotukset työntekijöiden edunvalvonnan osalta olisivat painoarvoltaan varmasti eri luokkaa kuin esimerkiksi nyt, hallituksen ja EK:n yhteispuristuksessa.

Keskusjärjestöjen sekä liittojen yhdistymisten jälkeen on mahdollista yhteisvoimin vaikuttaa voimakkaasti työntekijöitä koskeviin epäkohtiin esimerkiksi työsuhdekysymyksissä.
Olenkin sitä mieltä, että pelkästään palkankorotusten sijaan painoarvoa tulee ehdottomasti olla juuri työsuhdeturvakysymyksissä.
Pätkätyöt, työsuhteiden ketjuttamiset, nollatuntityösopimukset sekä pienipalkkaisten työsopimusepäkohdat tulee olla keskiössä kun uudet työntekijöiden edunvalvojat keskusjärjestö- ja liittotasolla näkevät päivänvalon. Edunvalvonnan tärkeys ja brändäys juuri tällä kärjellä tuo varmasti lisää jäseniä ammattiliittoon. Hallituksen pakko-kuristamislait ovat osaltaan vauhdittaneet jäsenistön kasvua, mutta oman toiminnan tehostaminen ja voiman kasvaminen ovat pitkällä matkalla niitä keskeisiä ay-liikkeen olemassaolon edellytyksiä.

 

 

Kommentit

 • Eino J.

  Kiitos! Mukavaa seurata asian etenemistä. Olin mukana parikmmentä vuotta järjestötoiminnassa. Uusien liittojen yksityiskohtiin perehdyn lähiaikoina.

  Ilmeisiä yhdistymisen voimaetuja on mahdollista saada, mutta myös konsensushakuisuus saattaa kehittyä, kun asiat valmistellaan ”talon sisällä” eikä liittojen pöydissä? Kun paikallinen sopiminen häämöttää, on selkänojaa – sopimiskäytäntöjä, juridiikkaa ja koulutusta oltava paikallistasolle entistä enemmän.

 • Mikkis

  AY liike on viimeisen 9 vuoden aikana saanut 400 000 suomalaista työttömäksi ja nostanut nuorisotyöttömyyden suomessa euroopan korkeimpiin. Käytännössä leikannut tulevaisuuden lapsiltamme ja tehnyt suomesta eriarvoisen yhteiskunnan jakaen suomalaiset työttömiin ja töissäkäyviin. AY liike on vastustanut kaikkea mitä EU kommissio, OEDC, luottoluokitajat ja talous tieteilijät suositelevat. Tämä sokea, ahne, menneisyyden aateista kiihotunut joukko ajaa suomea kreikan kohtaloon.

 • Kim Pihl

  Tervetuloa vaan mutta samoilla verotusehdoilla kuin muillakin Suomessa ja näpit irti politiikasta. Enää ei voi olla sallittua pitää 350.000 työtöntä työttöminä jotta liittoihin kuuluvat saisivat pitää mahdollisimman pitkälle törkeän kohtuuttomat etunsa ! Vaadin solidaarisuutta, muita kansalaisia kohtaan, jotka yhdessä pk-yritysten kanssa maksavat tämän lystin ! Ay-liike on suurin työllistämisen ja taloudellisen kehityksen jarru ! Toistasataa henkilöä työllistäneenä luulen tietäväni missä asiat ”menevät” !

Kommentointi on suljettu.