Duunarit kölin ali, snorkkelit kolisten!

Musta tiistai. Eilen saimme kuulla perusporvarihallitukselta historiallisia uutisia. Aiempien ilmoitettujen leikkausten lisäksi jotka siis kohdistuisivat lapsiperheisiin, eläkeläisiin, työttömiin, opiskelijoihin ja sairaisiin, hallitus ilmoitti nyt puuttuvansa kovalla kädellä työntekijöiden palkkoihin sekä loma-aikoihin. Sairasloman karenssi, vuosilomien lyhentäminen, sunnuntailisät sekä ylityölisien leikkaukset olivat äärimmäsien kovia esityksiä joilla toteutuessaan on erittäin negatiivisia vaikutuksia siihen kuuluisaan ostovoimaan ja tätä kautta luonnollisesti työllisyyteen.
Tuottavuusloikkaa haettiin mutta saadaan kompurointia joka päättyy kaatumiseen.

Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen antaa hallituksen viritykselle surkean arvosanan. Hän toteaa seuraavaa: ” En tiedä kuka on neuvonut hallituksen jäseniä, mutta kyllä tätä hallituksen ratkaisua on hyvin vaikeata käsittää. Jos hallitus ryhtyy nyt suoraan valmistelemaan ja säätämään tällaista lainsäädäntöä, se osoittaa suurta ammattitaidottomuutta.” On erittäin helppo yhtyä tähän kommenttiin. Ay- liike on yhteisesti sopimalla ollut tekemässä suomesta tasa-arvoista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa jo yli sadan vuoden ajan. Väitän, että tällä ajanjaksolla on kehitystä tapahtunut paljon. Pitkän linjan yhteiskuntaa vahvasti ohjaava tekijä on suomessa ollut kolmikantainen neuvottelu – ja sopimisjärjestelmä. Yhteisesti neuvotellen ja sopien osapuolia tyydyttävällä tavalla, maamme tulisi olemaan jatkossakin vahvan ammatillisen osaamisen ja turvallisen työn tekemisen mallimaa. Sivusta heitot tuottavuuden nimissä, työehtosopimusten periaatteelliset heikentämiset, ja jopa yleissitovuuden poistaminen olisivat erittäin lyhytnäköistä ja itsekästä työmarkkinapopulismia. Nyt maamme hallitus on ottanut äärimmäsien askeleen kohti hallitsematonta kaaosta. On odotettavissa epävakautta joka ei todellakaan palvele sitä, mihin meidän yhteisesti olisi pyrittävä, hallituksen tuella.

Hämärissä tehdassaleissa hallituksen leikkauksia syvällisemmin miettiessä, ei ole voinut välttyä ajatukselta että onko hallitus todella tietoinen päätöksiensä vaikutuksista? Epäilen että ei todellakaan ole. Esimerkiksi ylityökorvauksista leikkaaminen voi tuoda odottamattomia ongelmia työpaikoilla, joissa resurssointi on vuosien aikana rakentunut senkin varaan että osa porukoista on sitoutunut säännöllisiin ylitöihin. Tunnolliset työntekijät säännöllistä ylityötä tehdessään eivät tee sitä pelkästään hyvyyttään, vaan kyllä kysymys on varmasti paljon siitä, että palkkapussiin jää enemmän katetta. Nyt siis tällä leikkauksella vaikutukset todennäköisesti ovat sellaiset että työnantajan on arvioitava resurssit toisella tavalla. Onko tämä sitten työnantajan etu, johon nämä hallituksen leikkaustoimet epäilemättä tähtäävät?
Pyhäpäivän työstä leikattaessa, hallituksen koura ottaa paljon juuri niiltä palvelualan ammattilaisilta joilla palkan iso osa määräytyy juuri siitä pyhätyövuorosta. Kaupan alan sekä terveysalan puurtajat tunnetusti eivät nauti kovinkaan suurista palkoista. Nyt tähän ennalta pieneen ansioon ollaan puuttumassa. Ei todellakaan voida edelleenkään puhua tasa-arvoisesta ja kaikkia osapuolia koskevasta ”Suomi – kuntoon” talkoista. Suurituloiset loistavat jälleen poissaolollaan näistä kinkereistä. On hämmentävää seurata aitiopaikalta, milloin duunarin selkäranka napsahtaa ja alkaa tapahtumaan todella hallitsemattomia asioita. Ennenkaikkea me tarvitsisimme näinä aikoina vakautta ja yhteistä tahtoa. Näillä toimenpiteillä hallitus on kuoppaamassa sitä mahdollisuutta, valitettavasti.
Sorvi pyörii vielä. Kuinka kauan ja millä kierroksilla!?