Enemmän, kovemmin, halvemmalla!

”Herranen aika, eihän siellä ollut ketään!”
Björn ”Nalle” Wahlroos hihkui innoissaan käydessään Kuusankoskelaisella paperitehtaalla parisen vuotta sitten.
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/yle-bjorn-wahlroos-meni-paperitehtaalle-ja-yllattyi-herranen-aika-eihan-siella-ollut-ketaan/

Nalle otti käynnin paperitehtaalla esimerkiksi siitä, miten digitalisaatio muokkaa edelleen työmarkkinoita vääjäämättä siihen suuntaan että työntekijät ovat vain ja ainoastaan se kallis kuluerä.
Wahlroosin näkemys oli myös se, että tulevaisuudessa digitalisaatio takaa edelleen pienenevän pakollisen kuluerän, eli resurssin vähenemisen laajentuvan teolliselta alalta palvelualalla.
”Esimerkiksi terveydenhuollon alalla diagnoosien tekeminen menee yhä enemmän digitalisoiduksi. Asianajajat, myös se on alue, jolla tapahtuu paljon digitalisaatiota.” Nalle Wahlroos

Miljardööri siis fantasioi sillä, että tuottavuutta lisätään, resursseja vähennetään ja samaan aikaan ”tuote” digitalisaation myötä entisestään laadultaan paranee.
Nallen katsonta on siis vain ja ainoastaan siinä miten pakollisia kulueriä saadaan pienennettyä.
Käynti paperitehtaalla näyttää sen ja on oiva esimerkki siitä miten teollisuudessa on murrosta tapahtunut. Automatisoinnin myötä on toimintoja voitu muuttaa siten että neuvotellut työehtosopimukset 2005 takasivat työnantajalle mahdollisuuden vähentää työntekijöitä.
Samaan aikaan vielä suurempi murros lakkautti ja lopetti tuottavia tuotantolinjoja Suomessa siitä huolimatta että oli päästy sopimukseen työntekijöiden ja työnantajan kanssa paperiteollisuuden työehtosopimuksista, tuottavuuden nousun nimissäkin.
Wahlroosin vierailu esimerkiksi Summan tehtaalla olisi voinut olla vieläkin hiljaisempi ja huudahdus olisi ollut: ”Herranen aika, eihän täällä ole ketään!”

Miljardöörin hehkuttama murros ja digitalisaatio siitä näkökulmasta miten porukkaa voidaan laittaa pihalle yrityksistä ei liene toteutettavissa mutkattomasti haluista huolimatta, siellä palvelu- ja hoitoaloilla?
Miten kasvava ikääntyvien ja vanhusten hoidon tarve saadaan hillittyä automatisoinnilla? Varmaan siitä hyötyä on ja mahdollisesti automatisointi tuo helpotusta siihen ”käsityöhön.”
Käsipareja kuitenkin tarvitaan, se on varma. Eli esimerkiksi hoitoalallakaan ei voida mennä fantasioissa niin pitkälle että automatiikka hoitaa, työntekijöitä ei tarvita.

Nallen halujen kohteena ei ole yksistään porukan vähentäminen vaan himoa kasvattaa vielä se, miten työntekijöiden palkkatasoa voidaan entisestään laskea.
”Wahlroosin mukaan valtava määrä ihmisten tekemää työtä poistuu ja sitä hoitaa tulevaisuudessa tekoäly. Tämän vuoksi suomalaisten on pankkiirin mukaan hyväksyttävä vääjäämättä myös nykyistä matalammat palkat.”

Wahlroos haluaa porukkaa pihalle ja jäljelle jäävien ahkeroivien ammattilaisten palkkojen pienentyvän ja maahan syntyvän lisää matalapalkka töitä.
Vain tämä pelastaa Suomen ja lopulta suomalaiset työttömyydeltä?
On uskomatonta miten Björn jaksaa pitää työntekijöitä ”pihdeissään” ja vaatia porukoilta joustoa ja sitoutumista.
Samaan aikaan herra Wahlroos on itse uhitellut julkisuudessa maasta muutolla, verotuksellisistakin syistä!
Varakkaan miljardöörin uhittelu julkisuudessa ja samaan aikaan tapahtuva perusporvarihallituksen kyykytys tuo entisestään valtakuntaamme rajua vastakkaianasettelua hyvätuloisten ja pieni- ja keskituloisten välillä.

Sdp:n pitkänlinjan politiikko Erkki Tuomioja esittikin sosiaalisessa mediasssa kysymyksen varsin tyhjentävästi nykytilanteesta:

”Valtiovarainministeri Orpo ja hallitus hehkuttivat eilen miten välttämätöntä on kannustaa yrittäjiä 123 miljoonan verohelpotuksilla. Kyse on ilmeisesti eri ihmislajista kuin työttömistä joita sama hallitus haluaa kannustaaa työttömyysturvaa leikkaamalla ja luomalla matalapalkka töitä.”

Ei lisättävää!

Kommentit

 • Puntta

  Miksi meillä on niin mittava työttömyys ja tuilla elävien
  joukko ?

  Olisiko syy edellisten vasemmistohallitusten ymmärtämättömyys, mistä hyvinvointi, työpaikat ja jaettavaa syntyy ? Oliko tärkeintä vain jakaa jotain mitä ei edes ole ollut olemassakaan.

  Ay vaikuttaja on sen kirjoituksessaan oivallisesti kertonut, jakaa pitäisi vaikka velaksi, mutta mikään ei saa muuttua. Ei ainakaan ay vaikuttajien asema, sehän voisi muuten merkitä lähtöä oikeisiin töihin.

  Siksipä vastustakaamme kaikkea, muodostakaamme luokkaeroja, syyttäkäämme herroja, sosialisoikaamme
  pääomat, vihatkaamme muutosta.

  Niin pieni oot sä ihminen, niin pieni……

  • Timo Suhonen

   Näen että ay-liike on ollut vastuullisesti mukana yhteisissä talkoissa.
   Samaa ei voi sanoa kaikista yrityselämän vaikuttajista.
   Samoin perusporvarihallitus on toteuttanut ideologiaansa ja heikoimmille on jäänyt jo ennestään pieni- ja vähäosaiset!

   • Puntta

    Näetkö myös, miksi Suomi on talkoissa ?

    Tärkeintähän tuossa viestissäsi on pyrkiä syyllistämään,
    silläkö talkoissa saadaan tuloksia.

    Olisiko aika esittää ratkaisuja, miten kilpailukykyä saadaan lisää ja sitä kautta työpaikkoja sekä hyvinvointia

    • Timo Suhonen

     Ay liike on ollut suurimpien liittojen myötä mukana sopimassa kilpailukykysopimuksesta.
     SAK on myös esitellyt toimia tulevaisuuden investointien ja kehityksen osalta.
     Se on edelleen selvää että luomalla esimerkiksi matalapalkka töitä, tämä valtakunta ei sillä pelastu.
     Käy tutustumassa ay liikkeen vastuulliseen toimintaan ja esityksiin esim. http://www.sak.fi sivuilla.

     • Puntta

      Se lienee ay liikkeellekin selvää, että vain työtä
      tekemällä valtakunta voi pitää yllä hyvinvointia, johon
      olemme tottuneet.

      Siis vain työtä tekemällä.

      Se mitenkä jokaisen elintaso kyetään pitämään kohtuullisena, voidaan järjestää monella mallilla, jolloin
      työstä maksettu palkka ei ole ainut ratkaisu.

      Ay liikkeenkin tulisi kuitenkin hyväksyä, että jokaisella tulisi olla velvollisuus osallistua kykyjensä mukaan yhteiskunnan rakentamiseen työtä tekemällä

      Yksilölle on kaikkein pahinta, että hän voi vieraannuttaa
      tai ulkoistaa itsensä hyvinvointi yhteiskunnan ylläpidosta
      ja siirtää vastuunsa itsestään korporaation ”elämänluukulle”

      Miksi ay.liike mittaa onnistumistaan vain palkka euroilla ? Eikö oleellisinta olisi, että jokaisella olisi
      töitä ? Käytettäisi enemmän aikaa, mitenkä jokainen saisi työn lisäksi riittävän hyvinvoinnin ja elintason, keinoja on, jos halua löytyy.

      Tulevaisuudessa raha tulee olemaan häviävä käsite, silloin ei enää puhuta matalapalkasta tai vastaavasta, vastasuorite tehdystä työtä/menetetystä vapaa-ajasta
      korvataan aivan muilla keinoilla/välineillä

 • Timo Suhonen

  Tuo on hyvä näkökulma.
  Itse olen myös sitä hämmästellyt, että aikanaan kun ay liikkeellä oli sitä vaikuttavuutta enemmänkin, miksi tuolloin ei sen rahan sijaan satsattu esimerkiksi työsuhdeturvaan?
  Jälkiviisastelu on turhaa mutta kaikkinaisten palkkojen nostojen sijaan kun olisi vahvistettu työsuhdeturvaa ei suomalainen työntekijä olisi välttämättä nyt siinä asemassa missä se tällä hetkellä on, mitattuna ihan sillä eurooppalaisella tasollakin.

  • Puntta

   Olemme asiasta samaa mieltä.

   Tänä päivänä moni työtätekevä olisi valmis vaihtamaan palkkakeskustelun työsuhdeturva keskusteluun, se olisi kaikkien osapuolten kannalta tuottavin ratkaisu.

   Mikään ei vie tuottavuutta niin paljon, kun jatkuva pelko omasta työpaikasta, se vääristää työn teon perimmäisen tavoitteen, eikä varmuudella luo uusia innovaatioita, tehokkuutta, avoimuutta ja sitoutumista

   • Timo Suhonen

    Juuri noin. Olen sen valitettavan usein nähnyt omin silmin!

 • Mustamies

  AY-liikeiden ajama ”Saavutettu-Etu” on myös purettava, koska se ei edistä työntekoa !
  Mikä puolue lienee tällaisen etuisuudenkin keksinyt, jota veronmaksajat saavat maksaa ajassa ”ikuisuuteen” ?

  • Timo Suhonen

   Kiitos kommentistasi. Hyvää syksyn jatkoa!

Kommentointi on suljettu.