Häpeä, Jussi Pesonen!

UPM- tehtaiden toimitusjohtaja Jussi Pesonen syyttää julkisessa kirjeessään 27.8 valtiota ja ay – liikettä siitä että yhtiö joutuu sulkemaan Kaipolan paperitehtaan vuoden loppuun mennessä.

” Yritys joutuu tekemään johtopäätökset toiminnan pysäyttämisestä tai jatkamisesta, mutta harkintaan vaikuttaa useita ulkoisia seikkoja, joihin yhtiöllä on vain rajalliset vaikutusmahdollisuudet”

Toimitusjohtajan ulostulo ja syyttely on edesvastuutonta. Yhtiö on saanut esimerkiksi valtiolta tukea 43 miljoonaa euroa. Tällä tuella jo pelkästään palkattaisiin 1020 henkilöä, keskimääräisen vuosituloansion mukaan.
Viime vuonna yhtiö teki yli miljardin euron tuloksen, ja osinkoja jaettiin reilu 500 miljoonaa euroa. Ja lisätään tähän vielä se, että herra Pesosen palkka on 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhtiön nokkamiehen kommentit ay – liikkeen syyttämisestä ja korkeista työvoimakustannuksista joutuu outoon valoon kun tiedetään se tosiasia että teollisuuden työvoimakustannukset ovat Suomessa pienemmät kuin esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. (kuva)

Miljonääri Pesosen syytökset valtion tekemättömyyksistä ovat arvioitavissa myös siitä, miten valtio on tullut vastaan yritysten osalta, myös jo sen todetun 43 miljoonan euron lisäksi.

”Kuukausi takaperin teollisuuden sähkövero laskettiin EU:n minimitasolle (65 M €/v.). Kymmenisen vuotta sitten yhteisöveroa laskettiin roimasti (870 M €/v.). Kikyn myötä aiemmin työnantajille kuuluneita sosiaaliturvamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi (800 M €/v.). Palkankorotuksissa mentiin nolla-linjalla vuosikymmen” Palkansaajasäätiön Teemu Hirvonen nosti listan ansiokkaasti esille some- päivityksessään.

Tässä vakavassa tilanteessa, jossa kotimaisilta työmarkkinoilta häviää satoja, jopa tuhansia ammattilaisten työpaikkoja yhtiön tehdessä tosiasiassa miljarditulosta, ei voi kun ihmetellä YT-lain antamaa mahdollisuutta, jälleen kerran.
Paperin kulutuksen raju laskeminen on tosiasia, mutta eikö todella tässä tapauksessa olisi ollut mitään mahdollisuutta UPM:n tehtaan johdon toteuttaa investointi tehtaaseen niin, että paperikoneet muutettaisiin kartonkikoneeksi. Näin on toimittu esimerkiksi Varkaudessa.
Kartongin kulutuksen nousu on faktaa, ja tältä osin investoinnit olisi siihen tuotelajiin erittäin perusteltuja.

On selvää, että tämänkaltaiset yhtiöiden ulostulot kaipaavat selkeästi muutosta niin yt- lakiin kuin valtion tukijärjestelmiin ja yhtiöiden tukemiseen. Mikäli satojen miljoonien eurojen tukemisesta huolimatta yhtiö ajaa teollisuutta Suomesta alas, on yhtiön palautettava tuki valtiolle.
Tässä vakavassa tilanteessa on myös tärkeää, että yhtiön sekä valtion on tuettava työnsä menettävien tulevaisuutta taloudellisesti sekä toiminallisesti uuden työn löytymiseksi.

Kommentit

 • Karvinen

  Kun lukee näitä kommentoijia huomaa miten vähän ymmärretään asiakokonaisuuksia.
  Suomalaiset on kuin pässilauma,jota vedellään narusta sinne tänne.

 • K-pitäjä

  Suhonen väittää tekstissään, että Kaipolan tehdas on tehnyt hyvää tulosta?
  Olisi hyvä laittaa Kaipolan tuloslaskelmat näytille, muuten jää vaikutelma valehtelusta.

 • Timo Suhonen

  Tälläistä tietoa on yleisesti ollut saatavilla. Yhtiöt nykyisin eivät taida julkaista, syystä tai toisesta yksityiskohtaisia toimipisteiden tuloslaskelmia. Ei kuitenkaan ole ennenkään ollut este sulkemisille se että esim yksittäinen tuotantolinja tekee positiivista tulosta ja silti se suljetaan tuta- syistä. Näin se laki mahdollistaa Suomessa, valitettavasti.

 • Konsultti

  Nyt vaan Suhonen lisää kapuloita ja ukaaseja metsäteollisuudelle?
  Kyllä Stora, Sumitomo, Andritz ja alihankkijat ovat kohta kyykyssä ja sinun kyläsi ”loistaa”.

 • Moskova_matka

  Metsäteollisuus näyttää osviittaa työntekijöiden hyödyksi, osaajien palkat nousee.
  Ay änkyrä pulassa, jäseniä katoaa ja Ay aktiivien taskut ei täyty jäsenien rahoilla.

Kommentointi on suljettu.