Häpeä, Jussi Pesonen!

UPM- tehtaiden toimitusjohtaja Jussi Pesonen syyttää julkisessa kirjeessään 27.8 valtiota ja ay – liikettä siitä että yhtiö joutuu sulkemaan Kaipolan paperitehtaan vuoden loppuun mennessä.

” Yritys joutuu tekemään johtopäätökset toiminnan pysäyttämisestä tai jatkamisesta, mutta harkintaan vaikuttaa useita ulkoisia seikkoja, joihin yhtiöllä on vain rajalliset vaikutusmahdollisuudet”

Toimitusjohtajan ulostulo ja syyttely on edesvastuutonta. Yhtiö on saanut esimerkiksi valtiolta tukea 43 miljoonaa euroa. Tällä tuella jo pelkästään palkattaisiin 1020 henkilöä, keskimääräisen vuosituloansion mukaan.
Viime vuonna yhtiö teki yli miljardin euron tuloksen, ja osinkoja jaettiin reilu 500 miljoonaa euroa. Ja lisätään tähän vielä se, että herra Pesosen palkka on 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhtiön nokkamiehen kommentit ay – liikkeen syyttämisestä ja korkeista työvoimakustannuksista joutuu outoon valoon kun tiedetään se tosiasia että teollisuuden työvoimakustannukset ovat Suomessa pienemmät kuin esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. (kuva)

Miljonääri Pesosen syytökset valtion tekemättömyyksistä ovat arvioitavissa myös siitä, miten valtio on tullut vastaan yritysten osalta, myös jo sen todetun 43 miljoonan euron lisäksi.

”Kuukausi takaperin teollisuuden sähkövero laskettiin EU:n minimitasolle (65 M €/v.). Kymmenisen vuotta sitten yhteisöveroa laskettiin roimasti (870 M €/v.). Kikyn myötä aiemmin työnantajille kuuluneita sosiaaliturvamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi (800 M €/v.). Palkankorotuksissa mentiin nolla-linjalla vuosikymmen” Palkansaajasäätiön Teemu Hirvonen nosti listan ansiokkaasti esille some- päivityksessään.

Tässä vakavassa tilanteessa, jossa kotimaisilta työmarkkinoilta häviää satoja, jopa tuhansia ammattilaisten työpaikkoja yhtiön tehdessä tosiasiassa miljarditulosta, ei voi kun ihmetellä YT-lain antamaa mahdollisuutta, jälleen kerran.
Paperin kulutuksen raju laskeminen on tosiasia, mutta eikö todella tässä tapauksessa olisi ollut mitään mahdollisuutta UPM:n tehtaan johdon toteuttaa investointi tehtaaseen niin, että paperikoneet muutettaisiin kartonkikoneeksi. Näin on toimittu esimerkiksi Varkaudessa.
Kartongin kulutuksen nousu on faktaa, ja tältä osin investoinnit olisi siihen tuotelajiin erittäin perusteltuja.

On selvää, että tämänkaltaiset yhtiöiden ulostulot kaipaavat selkeästi muutosta niin yt- lakiin kuin valtion tukijärjestelmiin ja yhtiöiden tukemiseen. Mikäli satojen miljoonien eurojen tukemisesta huolimatta yhtiö ajaa teollisuutta Suomesta alas, on yhtiön palautettava tuki valtiolle.
Tässä vakavassa tilanteessa on myös tärkeää, että yhtiön sekä valtion on tuettava työnsä menettävien tulevaisuutta taloudellisesti sekä toiminallisesti uuden työn löytymiseksi.

Kommentit

 • Asukki

  Kyllä oli asiaton kirjoitus ja monilta osin paikkansa pitämätön. Kyllä Pesonen osaa paremmin asiansa ja pelaa yksityisellä rahalla.
  Ei ole Pesosella rasitteena akkutehtaan velkoja, kuten varkaudella.
  Voisit vaikka katsoa demarien Lindtmanin, vajaa 10 v eduskunnassa, 3 ja puoli sijoitusasuntoa Vantaalla, tuloja eduskunta, Tradeka ym….. jo pelkästään Vantaan kaupunki yli 30 000€ vuodessa.
  Kenen etua demari ajaa, omaa vai, porvari demarin kutsuissa?

 • Juupeli

  UPMn osakkeen arvo pörsseissä ollut jo viime vuodesta laskussa ja oletettavasti tehtaan sulkemisella aiotaan houkutella sijoittajia kiinnostumaan uudestaan jotta saataisiin osakkeen arvo nousemaan.
  UPMn hallituksen puheenjohtaja näyttää olevan entinen pankkiiri Björn Wahlroos jonka isä Bror Wahlroos oli sosiaalidemokraattipuolueen pitkäaikainen kansanedustaja, että onpa siinä ”omena pudonnut kauas puusta” kun poika nyt järjestelee tehdastyöläisiä työttömiksi.

 • Anatoli

  Höpö höpö Bror ei koskaan ollut demari (nalle oli nuoruudessaan vassari, kunnes sai älyä) , Bror oli lukenut älykäs ja rationaalisesti ajatteleva henkilö, eikä mikään SDP hörhö, joka koettelee onneaan ja vaurastumistaan, kädet muiden taskuissa – politiikassa tai järjestöissä.
  Paikoissa joissa on helppo höynäyttää äänestäjiä.

 • Mikkihiiri

  Noniin arvon toimittelija. On täysin järjetöntä verrata keskivertoteollisuuden tuottavuutta paperiteollisuuden kanssa. Paperiteollisuus on Suomessa kaikkein parhaiten palkattu teollisuuden ala, mikä juontaa juurensa ay-liikkeen toimista.

  Suomalainen paperimies tekee vähemmän suuremmalla palkalla, kuin saksalainen tai ruotsalainen. Lisäksi maassa on yrittämiseen negatiivisesti suhtautuva ilmapiiri, mikä lisää kannustimia kaikenlaiseen yrittämistä haittaavaan toimintaan, kuten diesel-veron nostamiseen yms.

  Otsikon mukaisesti ainoan, jonka kuuluisi hävetä on tämän blogin kirjoittajan. Sinun kuuluisi hävetä tarkoituksellisten valheiden levittämisestä. Kaltaisesi ihmiset eivät ikinä luo tai kehitä mitään, te vain yritätte hyötyä toisten työstä.

 • Timo Suhonen

  Kiitos kaikille kommenteista ! On selvää, että paperiteollisuudessa henkilöstökulujen ollessa noin 7 % ja yhtiön tehdessä kovaa tulosta myös lakkautettavan toimipaikan osalta kyse on siitä että Suomessa on helpompi irtisanoa kuin esimerkiksi Saksassa. Täällä tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä voidaan irtisanoa suhteellisen nopeasti ja helposti, kun esimerkkimaissa on paljon kovemmat irtisanomiskorvaukset. Tämän myös pääministeri Marin toi tänään YLE aamussa esille.

 • Akkumies

  No paljonko Kaipolan tehdas teki voittoa?

  Taitaa puheet olla yhtä löysiä kuin akkutehtaan myynti, myyty moneen kertaan ja aina vaan kuntalaisten vastuut ja tuleva verojen korotus uhka kasvaa.

 • Liikemies

  Stora-Enson kannattaa varkauden osalta reagoida tähän varkauden kaupungin hallituksen pj:n ja demarin ideologiaan, kohta voi storalla olla kovat ajat jos nämä demarit jatkaa hallituksessa!
  Pitäkää lompakot piilossa, Kasakka ja demari vie kaiken irti saamansa.

 • Timo Suhonen

  No, hyvää syksyn jatkoa kaikesta huolimatta ☀️

Jätä kommentti

*