Itä-Suomen investoinnit ja työllisyys on turvattava kasvuohjelmalla

Itä-Suomen maakuntien liittojen yhteinen neuvottelukunta linjasi tavoitteitaan tulevaan, eduskuntavaalien jälkeiseen hallitusohjelmaan.
Esille nousi erittäin merkittäviä ja tarvittavia toimenpiteitä valtiontason päätöksiin.
Keskeinen tavoite on jatkuva kehittämistyö, uusien liiketoiminta-avausten kestävän kehityksen kasvun periaatteiden mukaisesti.
Erittäin tärkeää on huomioida tulevalla hallituskaudella se, että väestörakenteen ikääntymisen takia osaavan työvoiman saatavuuteen panostetaan Itä-Suomessa aidosti.
Laajapohjaisella työllisyyden kasvuohjelmalla vastataan jo pitkään aluetta vaivaavaan rakennetyöttömyyteen sekä vaikeaan kohtaanto-ongelmaan ja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Varkaudessa yksistään yritysten liikevaihto sekä vienti kasvoi edellisenä vuonna 5%. Varkaudessa toimii yli 1000 yritystä, joissa liikevaihto on yhteensä reilut 1,4 Mrd. euroa. Liiketoiminnan kasvu on entisestään lisännyt työvoimapulaa alan osaajista.
Tulevaisuuden investoinnit, esimerkiksi mahdollinen Kuopioon nouseva uusi sellutehdas tarvitsee toisen asteen koulutuksen lisäämistä metsäteollisuuden prosessiosaamisen osalta koko maakunnassa. Tarpeellista on esimerkiksi selvittää aiemmin Varkaudessa lakkautettu prosessitekniikan koulutuslinjan uudelleen käynnistäminen tarvittavien osaajien saamiseksi tuleviin työpaikkoihin.

Osaava ja elinvoimainen Itä-Suomi tulevaisuudessa tarvitsee maakuntien yhteistyötä, jossa voidaan voimavaroja kohdentaa tehokkaasti ja kehittää alueen tarpeisiin vaadittavia uusia toimintamalleja.
Tämä edellyttää merkittäviä resurssin lisäyksiä työllisyyden edistämiseen sekä korkeakoulutukseen- ja toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.

Itä-Suomen maakuntien kilpailukyvyn kannalta keskeinen asia on saavutettavuus. Tulevaisuuden investointeihin tulee varautua myös alueen saavutettavuuden parantamisella.
Liikenneväylien korjausvelan purkaminen edellyttää riittävää rahoitusta tulevassa hallitusohjelmassa.
Toimivat maantie- sekä rautatieyhteydet ovat tärkeimpiä edellytyksiä toimivan infran takaamiseksi.
Junayhteyden on oltava kattava ja esimerkiksi Joensuu – Pieksämäki välin junaliikennettä tulee vahvistaa merkittävästi.
Maanteiden kunto ja kattavuus tulee huomioida uusien biotaloushankkeiden osalta. Raaka-aineiden lisääntyvä kuljetus vaatii turvallisuus- ja tuotantosyistä kunnossa olevan tieverkoston myös alemman tieverkon osalta.

Jatkuvan kasvun edellytys vaatii varautumista tulevaisuuteen. Pelkästään Varkaudessa on nyt yli 8400 työpaikkaa ja työpaikkaomavaraisuus on Varkaudessa 112%. Pendelöintiä tapahtuu siis pelkästään jo Varkauden alueella paljon. On tärkeää huomioida työvoiman liikkuvuus, joka tukee työvoiman saatavuutta.
Tulevaisuudessa keskeiseen rooliin tältä osin nousee liikkumisen ja kuljetusten monipuolinen mahdollisuus. Mobiilipalvelut sekä sähköautojen latausverkoston laajentaminen koko Itä-Suomen alueelle on tulevaisuutta.

 

Timo Suhonen
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Eduskuntavaaliehdokas (Sd)
Varkaus

Kommentit

 • Konsultti

  Hyvä, että yritykset kasvavat.

  Kuopion ja Kemijärven sellutehtaiden sellu taitaa kulkeutua suomalaisten yksityisen sektorin maksamilla veroilla Kiinaan.
  Metsät parturoidaan kiinalaisten vaatimuksesta ja hiilinielut kutistuu, no tulevista hiilinielu pörsseistä suomen päättäjät voivat ostaa verovaroin lisää päästöoikeuksia.

  Kinukit kiittää, lähes ilmaisesta sellusta, Finnpulpista sai 36,5% noin 12 miljoonan panostuksella.

  Kohta ollaan kuin Afrikan maat, jotka luottivat kiinan maataloutensa kehittämisessä.

Kommentointi on suljettu.