Kansallinen häpeä

Bernie Sanders, mahdollinen presidentinvaalien ehdokas Yhdysvalloissa toteaa ykköstyypin diabetesta sairastavien ahdinkoa otsikon mukaisesti. ”Kansallinen häpeä”. (Savon Sanomat 17.2)

Yhdysvalloissa on tilanne, jossa diabeteksen hoitoon tarvittavaa insuliinia ei kaikilla diabeetikoilla ole varaa ostaa sen kalleuden vuoksi. Yksi lääkepullo maksaa 345 dollaria. Rajan toisella puolella Kanadassa sama lääke maksaa 25 dollaria. Uutinen kertoo, että insuliinin kalleuden vuoksi ilman insuliinia jääneitä potilaita on kuollut. Osa potilaista on lahjoitusten varassa. Tässä kuva tämän päivän suuresta valtiosta.

Suomessa voitaneen puhua osittain myös kansallisesta häpeästä. Vuodesta 2017 alkaen ns. kakkostyypin diabeteslääkkeet ovat tippuneet alempaan erityiskorvausluokkaan. Tämä on tarkoittanut yli 300 000 ihmisen lääkekorvausten nousua, alkaen 605,13 euroa vuodessa. Tämä on tarkoittanut kakkostyypin diabeetikoilla ”Amerikan tietä”.
Osa sairaista on tietojen mukaan jättänyt lääkkeet ostamatta niiden kalleuden vuoksi.
Diabetesliitto on tehnyt työtä asian korjaamiseksi. 15 000 henkilöä on allekirjoittanut adressin, jossa lääkekorvausten osalta vaadittiin muutosta, jotta sairailla olisi varaa elintärkeisiin lääkkeisiin. Tämä tapahtui jo edellisellä eduskuntakaudella. Muutosta ei kuitenkaan tullut, eikä ole tiedossa parannusta tälläkään eduskuntakaudella.

Haluan todeta sen, että ykköstyypin diabeetikko tyttären isänä olen vielä kiitollinen siitä, että maassamme insuliinin varassa olevat diabeetikot saavat lääkkeen ja hoidon pienellä kustannuksella.
On kuitenkin pidettävä huoli, että jatkossakin tämä oikeus säilyy, terveydellisistä, kustannuksellisista ja inhimillisistä syistä. Huonolla hoidolla oleva diabetes aiheuttaa lisäsairauksia, kustannuksia sekä inhimillisiä kärsimyksiä. Toivon totisesti myös sitä, että muidenkin diabeteslääkkeiden kustannusta sairaille saataisiin korjattua koska on selvää, että siitä muutoksesta hyötyy kaikki, hoidettavat ja yhteiskunta.

 

Timo Suhonen
Varkaus
Varakansanedustaja

 

Kommentit

  • Doktori

    Varkaus voisi korvata, mutta rahat taitaa mennä akkutehtaan velkoihin ja datasenterin hörhöilyyn?

Kommentointi on suljettu.