”Kansanedustaja” reilun vuorokauden

Eduskuntavaalit on käyty. Työntäyteinen vuosi kampanjoinnin osalta on ohi.
Tuohon ajanjaksoon sisältyy valtavasti kilometrejä, jaettua materiaalia, tavattuja ihmisiä sekä taloudellista satsausta.

Gallupit näyttivät vielä joku viikko ennen vaaleja että Sdp edustajia saataisiin eduskuntaan Savo-Karjalasta neljä, mutta kuten loppumetreillä aavisteltiin kolmeen se lopulta jäi.

Vaali-ilta oli vaalivalvojaisissa erittäin tunteikas. Ääntenlaskenta näytti alkuun vääjäämättä sen että kolmen joukkoon demareiden järjestyksessä ei Suhonen mene.

Vaalivalvojaisissa saatiin kuitenkin kaikkien yllätykseksi huomata se että ehdokas Suhonen menisikin lopulta kolmen joukkoon ja siis läpi eduskuntaan.


Tunne oli uskomaton. Tukijoukkojen kanssa tehty kovaakin kovempi vaalityö näyttikin tuottavan hyvän tuloksen. Ääniä oli laskelman mukaan tullut 36 enemmän kuin seuraavaksi tulleelle Sdp- ehdokkaalle.
Tuo määrä tuntui ehdottomasti siltä, että tarkastuslaskenta ei voi muuttaa järjestystä.
Toki muistin Raassinan kohtalon 2011 vaaleissa missä tarkastuslaskenta pudotti hänet eduskunnasta, siinäkään kyse ei kuitenkaan ollut näin isosta äänimäärästä.

Maanantai meni kuin sumussa, hyvä fiilis tuntui ja näkyi kohtaamisissa. Iloisia oltiin erityisesti siitä että Varkaudesta saatiin jälleen Kari Rajamäen jälkeen Sd-edustaja eduskuntaan. Ilo oli myös suuri siitä johtuen että Varkaudesta oli jälleen kaksi edustajaa eduskunnassa, Semin saadessa jatkokauden Arkadianmäelle.
Tämä näkyi ja tuntui positiivisella tavalla, tuli erittäin paljon positiivista ja vilpitöntä palautetta läpimenon johdosta. Eduskunnasta kerettiin myös lähettää minulle ohjeita ja kansanedustajan opas 2019.

Tiistai aamuna kuitenkin kaikki muuttui.
Tuli puhelu, jossa kerrottiin että tarkastuslaskennassa on kuin onkin käynyt niin, että takanani ollut ehdokas oli saanut useita kymmeniä ääniä enemmän ja samalla minulta on vähennetty kymmenittäin ääniä.
Lopputulos se että minun ero edelle menneeseen ehdokkaaseen oli 29 ääntä.

Yhteydenottoja on ollut edelleen paljon, nyt vaan eri syystä.
Olen pyrkinyt suurta harmitusta kääntämään huumorinkin avulla positiiviseksi tunteeksi.
Positiiviseksi siitä että saimme erittäin sitoutuneiden tukijoukkojen kanssa liki 4000 ääntä.

Hyvillä mielin pyritään olemaan. Katse tulevaan.
Haluan tässä yhteydessä vielä kiittää mitä nöyrimmin mukana olleita ja kovaa työtä tehneitä tukijoitani ja äänestäjiäni. Kiitos!
Onnittelen myös läpimenneitä ehdokkaita, epäilemättä myös te teitte kovan vaalityön.
Äänet ratkaisee.

Osaltani asia etenee lakimiehen näkemyksen mukaisesti.
Annetaan hallinto-oikeuden ratkaista oliko ääntenlaskennassa tapahtuneiden suurten virheiden kohdalla asia korjaantunut niin kuin kuuluu?

 

 

Mielestäni myös äänestäjien kuuluu saada lainmukainen arvio äänten laskennan oikeellisuudesta.

Timo Suhonen
Tuleva varakansanedustaja

 

Kommentit

 • Jepulis

  Koko savo-karjalan äänet tulisi käydä läpi yksi kerrallaan, vasemmisto Matti Semillä oli järjestetty kuljetus ”höppänöille” äänestyspaikalle.
  Se on varma, että nämä päätti kyydissä viimeistään äänestää Semiä.

  Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, varkauden kirjastossa vanha rouva sai äänestää
  ilman kuvallista henkilökorttia, tosin pienen huutoäänestyksen jälkeen ”tunnistaako kukaan tätä rouvaa” ja jokuhan siinä jonossa oli tuntevinaan.

  Toivotaan, ettei kuitenkaan jatkossa, kaikki hae muutosta käräjien kautta, vaan että muut sentään luottavat viranomaisiin.

 • mosse

  Niin ja hylättyjen äänien kohtalo kiinnostaa myös. Jos esim. kakkosen pyöräyttää silmukalla, kuten tuo on aikanaan opetettiin. Noita numeroita piirrettiin sivukaupalla ja uudesstaan ja uudestaan. Siis meneekö se sitten hylkyyn? Noita hylättyjä ääniä ei näe kuin vaalilautakunta. Iltalehdessä oli video hylättävistä äänistä ja silmukalla tehty, vanhan opin mukainen kakkkonen menee ylkyy, joka on käsittämätöntä, jos vaalitarkastaja ei osaa sitä erottaa.

 • Timo

  Ääntenlaskennassa on tapahtunut suuria virheitä. Arvioikoon hallinto-oikeus onko uudelleen laskenta tarpeen. Käräjöimään tässä tuskin kukaan on lähdössä.

 • Citizen

  Siis suuria virheitä tapahtunut suomen eduskuntavaalien äänten laskennassa?

  Onko tämä vain Varkaudessa vai koko Suomessa?

  Kuinka luotettava tulos on viimeiset kunnallisvaalit, eikös samat virkailijat pääosin toimineet?

  Eikö vaali demokratia toimi varkaudessa?

  Kummallista?

 • Timo

  Kun ensin laskenta näyttää äänissä eroa 36 kpl. Sen jälkeen tarkastuslaskennassa toiselta ehdokkaalta vähenee 25 ääntä ja toiselle löytyy peräti 40 lisää, on aiheellista todellakin kysyä onko ääntenlaskussa onnistuttu. Ja kyseiset isot muutokset olivat tulleet äänestysalueilla: Kuopio- Siilinjärvi.

Kommentointi on suljettu.