Kesäaika tulisi poistaa, kansanterveydellisistä syistä!

Suomessa kesäaikaan on siirrytty ensimmäistä kertaa vuonna 1942. Kesäaikaan on siirrytty vuosittain suomessa vuodesta 1981. Tarkasteltaessa kesäaika- talviaika – hyötyjä ja haittoja löytyy perusteita seuraavasti:
Hyötyjä: Energiansäästöä. Valoisaa aikaa enemmän käytettävissä. Kesäaika lisää ihmisten aktiivista valoisan aikaa. Kesäajan ansiosta ulkoiluaktiviteettien harrastuskausi, kuten veneily-, mökkeily-, kalastus- ja ulkoliikuntakausi, jatkuu pitkälle lokakuuhun. Kesäajan ansiosta syyskuusta on Suomessa tullut käytännössä neljäs kesäkuukausi päivänvalon riittävyyden suhteen. Keväisin ja syksyisin kesäajan ansiosta työpäivän loppuessa on yhä valoisaa. Lähde

Haittoja : Ihmisten biologinen rytmi voi häiriintyä kesäaikaan ja -ajasta siirryttäessä pitkäksikin aikaa, joka aiheuttaa väsymystä sekä työvireyden laskua. Maatalousalalla kesäaika hankaloittaa eläinten hoitoa, koska eläimet eivät omaksu kesäaikaa ympäröivän yhteiskunnan muuttaessa rytmiään. Kesäaika aiheuttaa suunnittelu ja ylityökustannuksia, esimerkiksi ohjelmistotekniikan alalla on kesäaikaan siirtymisiin käytetty suuria työtuntimääriä. Joka vuosi kesäaikaan ja -ajasta siirryttäessä on jouduttu tekemään runsaasti erikoisjärjestelyjä esimerkiksi kansainvälisessä tieto-, maksu- ja henkilöliikenteessä. Kesäaika ei myöskään ole käytössä kaikkialla maailmassa, mikä sekoittaa maiden välisiä aikaeroja. Lähde

Ss blogi 25.3.2016.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen on jo pitkään puhunut turhien kellonajan siirtämisen poistamisen puolesta. Professori Partonen onkin mukana kansalaisaloitteessa joka esittää että yhteiskunnan rasitteet: Kesä-talviaika pois. Voimaa terveyttä työpäivään ja elämään Keski-Eurooppalaisella aikavyöhykkeellä.
Aloitteessa perustellaan luopumista juuri terveyssyistä : ” Nykyinen kesä-talviaika vaihtelu tutkimusten mukaan tarkoittaa sitä, että ihmisen biologinen vuorokausirytmi häirintyy. Siitä on seurauksena pitkäaikaisia väsymystiloja ja terveysriskejä. Esimerkiksi sydän- verisuoniterveyshaitat ja oppimiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät, sekä vaikutukset elämän, arjen ja työelämän haasteisiin. Myös koneiden käyttö- ja liikenneonnettomuusriskit lisääntyvät. Työelämän ja arjen haasteet asettavat yhä enenevässä määrin paineita oman kehon sisäisen kellon tasapainottamiselle. Tässä talous- ja työllisyystilanteessa olisi suotavaa, että elämänrytmimme olisi tahdistettu oikeaan aikaan jo terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tämän mahdollisen ”aikalisän” avulla meillä olisi parempi mahdollisuus vastata työelämän ja arjen haasteisiin. Samoin kesä- ja talviajan poistamisella säästettäisiin työaikaa ja rahaa.”

Ss blogi 2 25.3.2016.

Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä. Kesäaika pois.
Meidän perheessä ongelmia aikojen puljaamisessa aiheutuu tyttäremme ”keinohaimaan”. Insuliinipumppu syöttää tyttäremme kehoon 24 tuntia vuorokaudessa insuliinia. Pumppuun on säädetty joka tunnille omat arvot. Arvot määritellään luonnollisesti kropan aktiivisuuden mukaan. Esimerkiksi juuri valveillaolo on yksi tekijä. Rytmi muuttuu yhdenkin tunnin vuoksi yllättävän paljon. Ensimmäisiä kertoja emme edes osaneet yhdistää yllättäen muuttuvia sokeritasapainon heittelyjä kesäaika- talviaika, ajankohtaan. Nyt osaamme tähän varautua. Eli joka kerta kun kelloja siirrellään joudumme muokkaamaan insuliinin syöttöaikoja sille sopiviksi.

Kesäaikaan siirtymistä euroopassa on säädellyt Eu-direktiivi. Tämä siis tarkoittaa sitä, että me ei Suomessa voida omalla päätöksellä irtaantua kesäaikaan siirtymisestä. Toki mitä sanktioita tästä meille tulisi, siitä en tietoa löytänyt mistään. Selvittäisiinkö nuhtelulla? Se olisi pieni hinta sille että tämä turha, kansanterveydellinen, kustannuksiltaankin turha byrokratian kukkanen saataisiin poistettua käytännöstä!
Toimeen siis! Olkoon 27.3.2016 klo 03.00 viimeinen kerta kun tämä kummajainen suoritetaan!  :)

Kommentit

  • Mustamies

    EU:n Direktiivarit ei pysty määräämään koska vuoden-ajat vaihtuu. Nykyiset kesä – talvi aikataulut on tuulesta temmattuja.
    Parinpäivän päästä alkaa kesä, katotaan nyt sitten moniko juoksoo uimapuku piällä Kallaveen jiällä, ehtimässä avantoo missä voip uija ?

    • Kari M. Oittinen

      Ei oo nytkään meillä mitään ongelmaa uimaan pääsyssä. Suninsalmella on sauna ja salmessa auki oleva avanto, joka on pimeän aikana valaistu.

      Mielestäni kesäajan hyödyt ovat haittoja suuremmat. Tuossa plokissakin tuotiin esiin erityinen ongelma, joka liittyi insuliinipumppuun. Sekään ei ole mitenkään voittamaton ongelma.

      Minun mielestä ihmiset kokevat vain sen kellojen siirron keväin syksyin lähes ylivoimaiseksi. Saattaahan siinä mennä vähän aikaa ennen kuin kello on oikeassa ajassa. Siitä ei kannata ottaa tressiä. Esimerkiksi tämä mun PC vaihtaa ihan itse ajan ja siitä voi sitten oman kellonsa panna oikeaan aikaan. Ei sitä tarvitse silloin aamuyöstä nousta kelloja siirtelemään.

      Kuopiossa tais olla yökerhoasiakakailla ongelmia, kun poliisi määräsi kapakan suljettavaksi kesäajan mukaan.

      Ensi sunnuntaina ilta jatkuu eli aurinko laskee tuntia myöhemmin kuin lauantaina. Se on pyöräilijän kannalta erinomainen asia. Itse en ole heti aamusta liikkeellä – en ainakaan ennen kello seitsemää, jolloin aurinko täällä meillä nousee.

      • Timo Suhonen

        Karilla hyviä mielipiteitä ja perusteluja. Hyvää kevään jatkoa :)

  • Mustamies

    On meillä täällä Savossa jotakin parempaa, kun teillä siellä Poohjaanmaalla.
    Kuopijossakin Auringo nousee ennenmin, kun teillä.
    Mustamies ei kyllä nouse ennemmin ylös kahvin keittoon, ennen kun herree !

  • Vuorotyöläinen

    ” Esimerkiksi sydän- verisuoniterveyshaitat ja oppimiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät, sekä vaikutukset elämän, arjen ja työelämän haasteisiin. Myös koneiden käyttö- ja liikenneonnettomuusriskit lisääntyvät. Työelämän ja arjen haasteet asettavat yhä enenevässä määrin paineita oman kehon sisäisen kellon tasapainottamiselle. ”

    ”Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä. Kesäaika pois.”

    Henkilökohtaisesti tuo nillitys tunnin heilautuksella vuorokausirytmiin tuntuu lähinnä ”Jeesustelulta”, varsinkin kun asiaa esittää mies joka toimii luottamustehtävissä henkilöstölle, josta suurin osa tekee keskeytymätöntä kolmivuorotyötä.

    Itsekin olen sitä mieltä, että kellojen veivaaminen on ihan turhaa ilman sen suurempaa ”jeesustelua” ;)

    • Timo Suhonen

      Kiitos palautteesta. En täysin sisäistänyt ”jeesustelu” ”nillitystä” mutta sopinee näin Pääsiäiseen! Hyvää kevään jatkoa! ;)

  • *e

    Jos oltais fiksuja, siirryttäisiin jatkuvaan kesäaikaan ja jättäisimme talviajan pois. Tarvitaan sitä valoa iltaisin ympäri vuoden.

Kommentointi on suljettu.