Kiitän Häkämiestä!

Suomalaiseen kulttuuriin tunnetusti kuuluu jäyhyyttä, puhumattomuuta ja jopa kiittämättömyyttä. Nyt tässä blogissani henkilökohtaisesti murran ainakin viimeistä perisyntiä eli kiittämättömyyttä!
Kiitän Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaa Jyri Häkämiestä. Kiitos Jyri!
Perustelen hiukan mikä sai minut innostumaan ja kiittämään toimistusjohtajaa.

***
Suomi on erittäin vakavassa tilanteessa. Tuottavuusloikka tulee tehdä kovia ja kipeitäkin ratkaisuja kaihtamatta. Kaikkien tulee osallistua isänmaamme pelastamiseen. Näin meille vakuutellaan niin perusporvarihallituksesta kuin myös vahvasti oikealla olevasta elinkeinoelämän keskusliitostakin.
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK – ilmoitti viime syksynä olevansa valmis näihin talkoisiin. Palkansaajien keskusjärjestö teki työmarkkinoiden kriisisopimus – esityksen. Keskeisintä tässä sopimuksessa olisi ollut äärimaltillinen palkkaratkaisu vuosille 2017 – 2018.

***
Mikä oli elinkeinoelämän vastaus? EK- ilmoitti hallituksensa puheenjohtaja Matti Alahuhdan suulla, että he irtaantuvat  huhtikuu 2016 jälkeen keskitetyistä tulopoliittisista kokonaisratkaisuista. Tämä tulopoliittinen kikkailu oli todennäköisesti suunnattu täsmäiskuksi palkansaajien edunvalvonnan piiriin. Sen tarkoitus oli horjuttaa näköpiirissä olevaa mahdollista kokonaisratkaisua, eli yhteiskuntasopimusta. Osui ja upposi. AKT – ilmoitti välittömästi EK:n ilmoituksen jälkeen jättäytyvänsä pois yhteiskuntasopimuksesta.  AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kommentoi asiaa ytimekkäästi ja aiheellisesti : ”EK veti yhteiskuntasopimuksen alas wc:n pöntöstä ilmoittamalla, että keskitettyjen aika on ohi”
Näin valmisteilla oleva suuri, maatamme koskeva yhteiskuntasopimus sai kohtaloniskun. Häkämies toki pelimiehenä vieritti laajan yhteiskuntasopimuksen murskaantumisen syyn AKT:n ja Marko Piiraisen niskaan. Häkämieheltä jäi tuossa vaiheessa toteamatta klassisesti ”AKT, AKT, AKT” Viittaan tällä tietysti aikanaan puolustusministerin pestissä ollessaan Häkämiehen pitämään puheeseensa USA:sa jossa silloinen puolustusministeri luetteli kolme suurinta uhkaa suomelle ja ne oli hänen mielestään ”Venäjä, Venäjä, Venäjä”

***
EK:n kikkailu aiemmin takasi sen että palkansaajien etujärjestössä valmistaudutaan jo nyt mahdollisiin lakkoihin. Etujärjestö kouluttaa luottamusmiehiään mahdollisiin työtaistelutoimenpiteisiin. Toivoa sopii että näitä toimenpiteitä ei tarvitse käyttää. Toivon että peli jossa EK näyttää haluavansa jatkoerää uudella ilmoituksellaan lehdessä 19.1.2016 tuo aidosti tulosta.

***
Miksi nyt kuitenkin haluan kiittää Häkämiestä?
Kiitän Häkämiestä siitä että pelaamisellaan hän näyttää tämänhetkisen tilanteen mukaan aiheuttaneen sen, että aiemmin syksyllä SAK:n ilmoittama äärimaltillinen palkkaratkaisu ei ole automaattisesti enää voimassa. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja pelasi siis pelinsä siten että palkansaajien on lupa odottaa mahdollisessa yhteiskuntasopimuksessa muuta kuin nollakorotuksia! Kiitos Jyri!
Ammattiliitot yleensä palkitsevat henkilöitä hyvästä palkansaajien etujen mukaisesta toiminnasta kuten esimerkiksi jäsenhankinnasta. PAM-liitto palkitsi aiemmin pääministerin Jopolla. Esitänkin että nyt esimerkiksi AKT palkitsisi Häkämiehen vaikka Ilo minun puolellani- AKT kirjalla.