Kokeile elää 50 eurolla viikko? Minä kokeilin.

Tänään 3.12.2017 vietetään kansainvälistä vammaisten päivää. Tänä vuonna Invalidiliitto haluaa nostaa esiin sosiaalisen – ja taloudellisen yhdenvertaisuuden.

Invalidiliiton jäsenyhdistykset ovat lähestyneet tahoillaan mm.päättäjiä ja haastaneet henkilöitä elämään 50 eurolla viikon ajan. Minut haasteen vastaanottamaan haastoi Varkauden Invalidit ry.
Haaste perustuu siihen että kaikkein vähävaraisemmille vammaisille jää asumis- ja muiden peruskulujen jälkeen usein käytettäväksi vain 50 euroa viikossa.

”Vähävaraisen vammaisen elämä on joka päivä valintojen tekemistä. Useimmiten valinnoista riippuu koko elämä. Onko minulla rahaa ostaa lääkkeet vai ruokaa? Pystynkö maksamaan puhelinlaskun vai jätänkö väliin matkan pyörätuolin kanssa kauppaan? Entä jos tulee jokin yllättävä meno: joudun sairaalaan tai jääkaappi hajoaa? Miten valita? Summa on keskiarvo, joka on laskettu tuoimeentulotuen perusosansaajan ja takuueläkeläisen tuloista. Eli se summa, joka jää  kaikkein vähavaraisimmalle vammaiselle ihmiselle käteen sen jälkeen, kun hän on maksanut asumisen, sähkön, puhelimen, netin, kotivakuutukset, lääkkeet, kuljetuspalvelut ym. laskut. Vammaisilla ihmisillä toimeentulo koostuu eläkkeestä ja erilaisista tuista, ja viikottainen käteen jäävä summa voi olla jopa pienempikin kuin 50 euroa.” Haasteista lisää https://www.invalidiliitto.fi/jasenyhdistykset-mukana-haasteessa?utm_source=facebook&utm_medium=orgaaninen&utm_campaign=Toimeentulohaaste

Henkilökohtaisesti haaste sattui itselleni hyvään aikaan. Nelihenkisessä perheessä olisi voinut olla muutoin hankalaa arvioida muun perheen ruokaostosten yhteydessä, minkä verran itse siitä rahallisesti päivisin käyttää. Tällä hetkellä olen juuri sopivasti ravinto-ohjelmalla joka liittyy kuntosaliharrastukseeni. Ravinto-ohjelma sisältää tarkan ruoan käytön vuorokausittain. Tämän vuoksi ostamani ruoan hinta on selkeää laskea viikon ajalta. Lista alla:

– Nauta jauhelihaa 800 g
– Broilerin jauhelihaa 1, 6 kg
– Riisiä 2 kg (käytin tästä vain osan)
– Raejuustoa 800 g
– Mansikkakeittoa litra
– Banaania 1,2 kg
– Vichyä 6 x 0,5 l
– Kurkku

Nämä viikon ruokaostokset sekä yksi lounasateria työmaaruokalassa kustansivat yhteensä 42,90 euroa. Listalla ei ole aiemmin ostamaani kaurapuuropakettia. Aamuisin syön ennen töihinlähtöä kaurapuuron.  Mielestäni kun noudatan tarkkaa ruokavaliota tulee tämä minulle edullisemmaksi kuin ns. normaali ruokavalio. Silti siitä 50 eurosta ei jää enää paljoa ”tuhlattavaksi”. Tämä osoittaa hyvin sen, että miten pienellä rahalla vähävarainen vammainen joutuu keskimäärin tulemaan toimeen. Samoin tämän viikon aikana osallistuin pikkujouluihin jossa siis tarjottiin Jouluruoka, eli tuo ruokailu säästi yhden omakustanteisen aterian.

Haasteeseen osallistuminen osoitti selkeästi sen, että 50 eurolla on vaikeaa viikko elää. Esimerkiksi autoilu veisi tuosta summasta ison osan. Itse joudun käyttämään työn ja kokoustamisen takia autoa ja tämä tietysti lisättynä kustannuksiin tuo helposti 20 euroa viikossa lisää kuluja. Samoin harrastukset, esimerkiksi salimaksu kuukausittain 40 euroa on summana jo lähes mahdoton pienituloiselle. Tässä yhteydessä on myös pakko todeta se, että esimerkiksi erityisruokavaliota noudattava joutuu monesti maksamaan ruoasta kalliimman hinnan kuin normaalisti. Itse keliaakikkona olen tämän huomannut. Esimerkiksi aiemmin gluteenitonta leipää syödessäni huomasin että kaupassa gluteenittomilla tuotteilla oli jopa kaksinkertainen hinta verrattuna tavalliseen tuotteeseen. Tätä asiaa vaikeuttaaa vielä se että valtio on lakkauttanut keliaakikoille aiemmin suunnatun reilun 24 euron kuukausikorvauksen.

Invalidiliiton haaste on hyvä herättäjä ajattelemaan maamme pienituloisia ja vähävaraisia. Suomen täyttäessä 100-vuotta, maassamme on vielä valitettavan paljon köyhyysrajan alapuolella eläviä vammaisia, eläkeläisiä ja lapsiperheitä. Tämä haaste tulee viedä valtiotason päättäjille tiedoksi ja osoittamaan se tosiasia että asian eteen pitää tehdä työtä! Toimeentulutukeen ja takuueläkkeeseen pitää saada korotuksia ja pienituloisille lapsiperheille toimeentuloon parannusta! Toivon että Invalidiliiton loistava haaste antaa näille tavoitteille tehoa!

 

Kommentit

 • SusannaL

  Itse kulutaan 50 euroa ruokaostoksiin joka viikko ja joskus jopa allekin joten uutisointi ihmetyttää? Syön monipuolisesti ja mietin aina tarkkaan viikon ruokalistan. Yleensä ihmiset ostavat ns. turhia ruokatarvikkeita.

  • Timo Suhonen

   Kyse ei ole uutisoinnista vaan kansainvälisen vammaispäivän ja Invalidiliiton haasteesta! :)

 • Helka Tukiainen

  Kiitos Timo että kirjoitit myös meistä keliaakikoista ja köyhyys rajoilla olevista ihmisistä! :) Vaikka kuinka tarkkaan miettisi mistä mitäkin ostaa ja tarjoukset käyttää hyväksi ei minulla 50 euroa/kk riitä. Vaikka leivon kaiken itse niin keliaakikon ruokaan menee enempi rahaa kuin normi ruokavaliolla olevalla ihmisellä. Samoin jos meinaa syödä terveellisesti salatteja ym. ruuan lisukkeena 50 euroa ei riitä mitenkään! :)

 • Milla

  Huomioitavaa on, että pienituloinen ostaa sillä 50 eurolla myös kaikki tarvitsemansa vaatteet, ruoanlaittovälineet, petivaatteet, pesuaineet ja wc-paperin. Kun miettii että uudet talvikengät maksavat vähintään 30e eli neljän kuukauden ”ylimääräisen” mitä jutun kirjoittajalta olisi jäänyt pelkistä ruokakuluista, saadaan ehkä vielä parempi kuva miten niukalla osa joutuu elämään.

  • Timo Suhonen

   Kuten blogissa, ei siis jutussa kirjoitin Invalidiliittoa lainaten:
   ”Vähävaraisen vammaisen elämä on joka päivä valintojen tekemistä. Useimmiten valinnoista riippuu koko elämä. Onko minulla rahaa ostaa lääkkeet vai ruokaa? Pystynkö maksamaan puhelinlaskun vai jätänkö väliin matkan pyörätuolin kanssa kauppaan? Entä jos tulee jokin yllättävä meno: joudun sairaalaan tai jääkaappi hajoaa? Miten valita? Summa on keskiarvo, joka on laskettu tuoimeentulotuen perusosansaaajan ja takuueläkeläisen tuloista. Eli se summa, joka jää kaikkein vähavaraisimmalle vammaiselle ihmiselle käteen sen jälkeen, kun hän on maksanut asumisen, sähkön, puhelimen, netin, kotivakuutukset, lääkkeet, kuljetuspalvelut ym. laskut. Vammaisilla ihmisillä toimeentulo koostuu eläkkeestä ja erilaisista tuista, ja viikottainen käteen jäävä summa voi olla jopa pienempikin kuin 50 euroa.”

 • halvalla terveellisesti

  Ostan vanhukselle kerran viikossa ruokakassin, hintaa kassille tulee 30-50 € ja hän syö todella hyvin ja runsaasti. Tosin valikoin edullisten tuotteiden mukaan, kuten oman perheenikin ostoksia tehdessä. En köyhyyttäni, vaan yleensä ottaen, ruokaa saa kalliilla ja halvemmalla, myös valinnaisesti.

 • seija sanaleikkimökistään

  Blogin tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka osaa tehdä ruokahankinnat edullisimmin, vaan kiinnittää huomiota vammaisten tiukkaan tilanteeseen.
  Vaikka 50 eurolla saa ruuan, ihmisen tarvitsee hankkia muutakin. Jos edestakainen bussimatka lohkaisee ison osan 50 eurosta. Milla luettelee näitä muita asioita tekstissään.
  Pitkäaikaistyöttmillä on sama tilanne.

  • Timo Suhonen

   Juuri noin Seija. Siksi laitoin blogin alkuun haasteen ja kuka haastoi eli Invalidiliitto.
   Ja siihen viitaten laitoin juuri sen, että mitä jää elämiseen laskujen jälkeen, esimerkiksi ruokaan.

 • Prepaid

  Joopajoo…kehutaan vaan,kuinka vähällä on mahdollista tulla toimeen,niin kyllä kelan hyssälä ja muut kermavaahdossa kylpijät nostavat toimeentulotukien ja asumistukien rajaa entisestään.
  Suomalaisten toimeentulosta viis veisataan, kunhan maahamme tulleet elintasopakolaiset saavat hotellitason palvelut, joihin suurimmalla osalla matalapalkka-aloilla työskennelleille ei ole koskaan mahdollisuuksia esim. eläkkeelle viimein päästyään.Kauraryynienkin hintaa tullaan taatusti nostamaan,koska eihän köyhien luusereiden tule kokea makuelämyksiä ”halvalla”.
  Kaikki suomen köyhät halutaan lopetettavaksi nälällä ja uusia sisäsiittoisia kulttuurihenkilöitä kansoittamaan maa ;?)

  • Timo

   Ei kehuta vaan otin osaa Invalidiliiton haasteeseen.

 • Maria

  Ihan ns. off-topic: Minkälainen ”kuntosaliharrastukseen liittyvä ravinto-ohjelma” sisältää viikon kasviksiksi ja hedelmiksi yhden kurkun ja 1,2 kg banaania? :-O Ei ainakaan kovin ravitseva…toivottavasti kukaan tietämätön ei ota tästä mallia ruokavalioonsa.

  Hyvä, että vähävaraisten arkiongelmia nostetaan esille! Vaikkakin näinkin suppeasti.

  • Timo

   Maria olet oikeassa siinä että tuon viikon kasvisosio oli vajaa.
   Olin tuossa vaiheessa ollut ruokavalio-ohjelmalla 7 viikkoa ja aiemmat viikot ovat kasvisten osalta olleet monipuolisempia.
   Itse koen että tuo ”kuuri” on ollut terveellinen kun turhat rasvat ja sokerit on ollut pois.
   5 kg on lähtenyt painoa ja vyötäröstä 7 cm.
   Ja tänään kävin verikokeissa, se kertoo missä mennään noiltakin osin :)

 • Hannu Musakka

  Ei tuota mitään ongelmaa, kun joka viikko ei mene edes 20 €. Teen ruokaa aina pidemmäksi aikaa pakastimeen, sämpylät jauhoista itse. Miltähän se tuntuu, jos todella käyttää 50 € pelkkään ruokaan viikossa. En muista, milloin viimeksi olisi niin onnettomasti käynyt. Ja siitä huolimatta pystyy syömään terveellisesti. Puurot jauhoista ja leseistä hauduttamalla, jne. Marjoja on kerättyinä lisukkeiksi. Jos valmiiseen ruokapöytään joutuu aina turvautumaan tai ei itse viitsi laittaa, niin tottahan silloin satanenkin on pikkuraha. Kannattaa vähän vaivautua ja ajatella pidemmällä tähtäimellä. Sieltä se ratkaisu löytyy.

 • Seppojk

  Olen oppinut pienestä pitäen sodanjälkeisen ruokavalion, armeijan kaksiviikkoinen ja laivojen vastaava .Kaikissa on kaloria laskettu ,kun ynnätä kaiken tämän saadaan ns.kiinalainen 10% säästö,laita rahasi ne saatuasi kymmeneen laatikkoon ja viimeinen laatikko lukkoon eläkä avaa kun vasta viimepäivällä ennen uutta tiliä.Aivan huomaamatta säästöni kasvavat jokakerta .Tämän esittävät ruotsalaisen lyxfälla ohjelman tekijät sanerauksissa ja se toimii kuin tupakkalakko minkä tein viime vuosisadalla 40 vuoden polton jälkeen.

Kommentointi on suljettu.