Koulukiusaaminen on rikos!

”Poliisin julkaisemassa viestissä kerrotaan, kuinka 14-vuotiaalla koulukiusatulla nuorella ei ollut yhtään ystävää. Hän pelkäsi joka päivä, teki itsemurhan, ja jätti jälkeensä vain lapun, jossa luki”: ”Kohta minua ei enää kiusata.” ”Julisteessa oppilaita kehotetaan puuttumaan kiusaamiseen. Jos sanat eivät tehoa, niin asiasta on ilmoitettava opettajalle tai vanhemmille.” Lähde

Ss blogi 3.4.2016. 4

”Koulukiusaamisella tarkoitetaan sitä, että joku oppilas joutuu jatkuvasti kiusaamisen kohteeksi. Kiusaajia voi olla yksi tai useampia. Kiusaaminen voi olla esimerkiksi tönimistä, lyömistä, haukkumista ja pilkkaamista, seurasta pois sulkemista, ilkeitä puheita – mitä tahansa sellaista, jolla pyritään vahingoittamaan tai loukkaamaan toista. Kiusaaminen merkitsee usein uhrin eristämistä luokan, ryhmän tai virtuaaliryhmän sosiaalisesta kanssakäymisestä.” Lähde

Koulukiusaaminen koskettaa tavalla tai toisella kaikkia koululaisia. Ala-asteelta ylä-asteelle, ammattioppilaitoksissa, lukioissa ja jopa korkeakouluissa. Kiusaaminen on pahimmillaan asia, joka tuhoaa lapsen elämän. Henkinen sekä fyysinen kiusaaminen kestäessään vuosikausia vie kiusaamisen kohteelta kaiken. Tämä asia on lopulta erittäin iso ja merkittävä kun puhutaan lapsen kehitykseen vaikuttavista asioista. Ei voida myöskään väheksyä inhimillisen tuskan lisäksi sitä, mikä vaikutus kiusaamisella on kansantaloudellisestikin. Koulukiusaaminen on siis asia, joka on huomioitava kaikessa koululaisia ja opiskelijoita koskevissa päätöksissä.

Suomessa on toiminut vuodesta 2006 alkaen Kiva Koulu- koulukiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. Kiva Koulu-ohjelman käyttäjiksi on rekisteröitynyt noin 2300 koulua. Se vastaa noin 90 % Suomen perusopetuksesta vastaavista kouluista. Tämä hanke ja toimenpideohjelma tuo varmasti apua koulukiusaamisongelmaan. Kouluilla on tietysti erittäin suuri vastuu oppilaiden hyvinvoinnista. Opettajat ovat isossa roolissa sen suhteen, miten he tunnistavat ja ennenkaikkea puuttuvat ajoissa oikein kiusaamistapauksiin. Koulu ja sen opettajat ovat siis kouluyhteisössä vastuussa siitä, miten oppilaiden annetaan toisiaan kohdella.

Ss blogi 3.4.2016. 2

Koulua ja opettajaa suurempi rooli kiusaamisen ehkäisyssä on tietysti lapsen vanhemmilla. Vanhempien on tiedostettava ja tunnistettava lastensa käyttäytyminen koulussa.
”Kun seuraavan kerran kysyt koulupäivästä, älä tyydy lyhyeen normaalivastaukseen ”Ihan hyvin” tai ”OK”, vaan varaa aikaa enemmän, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa. Sanojen lisäksi kannattaa ”kuunnella” tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Tavoitteena ei ole kuulustelu vaan vuoropuhelu, jossa molemmin puolin vaihdetaan kuulumisia päivän tapahtumista. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.” Lähde

Omakohtainen kokemus kiusaamisesta toi esille sen, että kiusaamiseen pystyy vaikuttamaan yllättävän monelta taholta. Päivitys sosiaalisessa mediassa kiusatuksi tulleen pojan äidiltä laukaisi liikeelle vyyhdin, joka vaikutti positiivisesti siihen että kiusaaminen on nyt tapetilla. Asia on siis opettajien tiedossa paremmin ja kiusaamiseen on puututtu. Asia tarvitsi vain oikenlaisen sysäyksen. Ja tässä tapauksessa se oli toinen oppilas joka oli aktiivinen ja rohkea viedessään asiaa eteenpäin. Samankaltainen tapaus uutisoitiin Ilta-Sanomissa 28.3. Lehdessä kerrottiin hienosti siitä, miten kiusatun kanssa samalla luokalla olevia poikia puuttui kiusaamiseen siten että asettuivat julkisesti kiusatun puolelle ja totesivat yksinkertaisesti että kiusaaminen loppuu nyt! Linkki

Ei siis ole olemassa tekosyytä sille, miksi kiusaaminen olisi koskaan hyväksyttävää. Vanhemman tulee tietää kiusaamisesta ja toimia tarvittaessa. Kiusatun vanhemman tulee tukea 100% omaa lastaan ja kiusaajan vanhemman tulee tehdä kiusaamisesta loppu. On pöyristyttävää että on olemassa esimerkkejä siitä, miten kiusattu lapsi joutuu jopa vaihtamaan koulua kiusaamisen takia. Eikö järkiperusteisempaa olisi se, että kiusaaja vaihtaa koulua.
Kuten Poliisikin myöntää julkisesti, koulukiusaaminen on rikos!

 

Kommentit

 • Seija Hämäläinen

  Kiitos Timo Suhoselle tärkeästä ja perinpohjaisesti laaditusta kirjoituksesta. Toivottavasti tämä pysyy listan yläritsillä pitkään.
  Toinen Timo, konstaapeli Timo Härkönen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen Imatran poliisiasemalta kirjoittaa Facebook sivullaan 24.3. klo 14.36 tekstin, jossa kerrotaan suorin sanoin, kuinka rankkoja pahoinpitelyjä vähätellään kutsumalla niitä koulukiusaamiseksi:
  Hoi!
  Lyönpä oman lusikkani tähän mediassa vellovaan keskustelusoppaan esille nousseessa ”koulukiusaamiskeskustelussa.”

  Tänään 24.03.2016 noudettiin nyrkkirauta ja suurehko linkkuveitsi alakouluikäisiltä lapsilta! Koulussa oli ollut oppilaiden välillä jonkinlaista uhittelua ja heiltä otetiin poliisin haltuun näitä vekottimia. Kyseessä on toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito ja vaarallisen esineen hallussapito.

  Käsitteenä tuo ”koulukiusaamissana” saa minut suorastaan raivostumaan. Olen puhunut tästä asiasta eri yhteyksissä lähes 15-vuotta, että asioita tulisi käsitellä niiden oikeilla nimillä.
  Kun koulun ja vanhempien voimavarat ”kiusaamisasioissa” on käyty, tulee ottaa esiin rikoksen mahdollisuus yksittäisissäkin tapauksissa.

  Jos pesäpallomailalla lyödään koulussa – onko se koulukiusaamista? Jos välitunnilla saa turpiinsa – onko se koulukiusaamista? Jos fillarin renkaat on taas puhkottu – onko se koulukiusaamista? Jos kaverin mopoa rikotaan – onko se koulukiusaamista? Jos takki on sotattu tusseilla ja hihat revitty – onko se koulukiusaamista? Jos välitunnilla uhkaillaan ja pakotetaan tekemään asioita väkivallan pelossa – onko se koulukiusaamista? MURRRR, EI OLE!!

  Jokainen tuollainen teko voidaan loppupelissä eritellä yksittäiseksi rikosnimikkeekseen.
  Miksi sitten tätä koulukiusaamissanaa käytetään edelleen opettajakunnassa ja myös meidän poliisin keskuudessa? Eiköhän puhuta asioiden oikeilla nimillä? Pliis.

  Kerrompa esimerkin vuosien takaa eräältä Etelä-Karjalaiselta yläasteelta.

  Soitto poliisille: ”Meillä ois täällä taas sellainen koulukiusaamisjuttu.. Mentiin partiolla paikalle ja niin oli.. nuorella kaverilla oli huulihalkiturvoksissa ja silmä turpoamassa umpeen. Kerrottiin osallisille ja opettajakunnalle, että kyseessä on taas kerran ihan oikea pahoinpitely, ei edelleenkään ”kiusaamista”.

  Asiaa selvitettäessä tuli esiin muistaakseni kymmenkunta erillistä: pahoinpitelyä, vahingontekoa, laitonta uhkausta, näpistystä ja kunnianloukkausta.. ym. Lisäksi osalliset olivat kirjoiteleet toisistaan some-maailmassa melkoisesti perättömiä tarinoita.

  Kun ”koulukiusaaminen” täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön on puhuttava asioiden oikeillä nimillä – ei ”koulukiusaamisena”.
  Mielestäni tuo ”koulukiusaamissana” vähättelee noiden tekojen julmuutta.

  ”Kiusaamistapauksia” on monesti kuvattu ja niitä ladattu sitten nettiin ja koetettu kiristää kiusattua maksamaan, ettei videoita nettiin ladattaisi. Tämäkin on rikos – ei siis ”koulukiusaamista”.

  Tätä kaikkea siis kutsutaan kansankielessä koulukiusaamiseksi! Entäs jos tätä tapahtuu esim. jonkun työpaikalla tai vapaa-ajalla? Onko se työpaikkakiusaamista vai pelkästään kiusaamista, eikä mikään rikos?

  Kysymys on myös kaikkien oikeusturvasta, niin yksittäisten osallisten kuin koulun henkilökunnan. Kaikilla on oikeus turvalliseen koulupäivään ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta.

  Kuka tahansa meistä; niin nuorista kuin aikuisista voi olla hyvinkin haavoittuvainen ”kiusaamiselle” ja se jättää kauaskantoiset arvet kantajalleen.

  • Timo Suhonen

   Kiitos Seija palautteestasi. Hyvää keväänjatkoa sinulle ja läheisillesi! :)

Kommentointi on suljettu.