Kun kukaan kutsutuista ei tullutkaan syntymäpäiville

Tänään seuratessani tyttömme valmistautumista luokkakaverin syntymäpäiväkutsuille menoa varten, tuli mieleen miten lastenjuhlat ei aina mene kuten toivoisi. Mediassa on ollut jo usean vuoden aikana monta tarinaa siitä, miten pienen lapsen syntymäpäiväjuhlat muuttuivat surulliseksi, yksinäiseksi tapahtumaksi.

http://fi.newsner.com/kukaan-ei-tullut-9-vuotiaan-syntymapaiville-sitten-isoaiti-paatti-tehda-asialle-jotakin

http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-2000000753387.html

Tänään tätä ei tapahtunut kemuissa johon lapsemme meni, koska paikalle meni varmasti toistakymmentä iloista Halloween- asusteista pientä juhlijaa.
Kuvassa pieni juhlija menossa juhlimaan Halloween – hengessä :)

20161106_133528

Perheessämme olemme asiasta keskustelleet paljon, koska meidän nuorimmainen on ollut kutsuttuna sekä kutsujana lasten kemuihin.
Kutsuja miettiessä on puhuttu siitä että olisi hyvä jos tyttäremme saisi kutsuttua mahdollisimman monta kaveria, jotta
mahdollisilta pettymyksiltä vältyttäisiin.
Lapsiasiavaltuutettu on tuonut hyvin lasten synttärijuhlia koskevaa asiaa esiin ja sitä mitä meidän vanhempien tulisi huomioida kun kutsutaan ja kun kutsuja saadaan.

”Lapsiasiavaltuutettuna toivon seuraavaa:”
”1. Ymmärrä, että lapsesi on aina osa ryhmää päiväkodissa ja koulussa. Kutsukaa mieluummin kaikki kuin vain harvat ja valitut. Anna lapsille mahdollisuus kaveruuteen, ystävyyteen. Älä toimillasi sulje osaa lapsia pois. Myönnytys – lapselle ymmärrettävä rajaus voidaan tehdä, esimerkiksi niin, että kutsun saa joko luokan tytöt tai pojat.”

”2. Mieti, miltä sinusta vanhempi tuntuisi työpaikalla, kun tiimistäsi olisit ainoa, joka ei saa kutsua työkaverisi syntymäpäiville. Olisiko mukava kuunnella seuraavana päivänä lounaalla, kahvipöydässä, ennen palaveria, miten kaikilla oli ni-in mukavaa, oi jospa oisit saanut olla muu-kaa-naa? Tuntuisiko hyvältä, olisiko kivi kengässä pitkään? Miltähän tuosta noin metrin mittaisesta sama tuntuu? Hänestä, joka vielä miettii, ovatko toiset ihmiset luottamisen arvoisia, hyviä vai jotain aivan muuta.”

”3. Puhukaa näistä käytänteistä päiväkotiryhmäsi, luokkasi vanhempien kanssa. Opettaja, anna asialle vartti vanhempainillasta.”

”Tuomas Kurttila, lapsiasiavaltuutettu”

Lapset voivat toimia halutessaan erittäin julmasti. Meidän vanhempien on oltava hereillä. Varsinkin synttärit ovat sellainen asia jossa vanhempien olisi oltava tarkkana miten lapsi suhtautuu kutsuihin.
Lasta tulisi mielestäni aina kannustaaa osallistumaan kutsuttuna juhliin kun kutsu tulee.
Aina voi toki tulla aitoja esteitä, mutta lasta on hyvä muistuttaa miten arvokas ja hyvä asia on että on kutsuttu ja ettei sitä kannata missään tapauksessa väheksyä. Kutsutun on myös erittäin tärkeää ilmoittaa mahdollisesta esteestään, jotta kutsun lähettäjä tietää olla odottamatta häntä juhliinsa.

Kutsuja laittaessa on hyvä vanhempien huomioida se, että syrjintää ei tapahtuisi esimerkiksi erityislasten kohdalla.
Voin kuvitella että esimerkiksi meidän lapsemme ollessa diabeetikko, voi jonkun lapsen mielestä olla vaikeaa kutsua tällaista kaveria juhliin koska eihän hän voi edes herkutella muiden mukana? Onneksemme tällaista ei ainakaan vielä ole havaittu.

Yritetään me vanhemmat kaikesta kiireestä huolimatta olla skarppina kun pienet lapsemme viettävät synttäreitään.
Ollaan mukana kannustamassa niin kutsuja tehdessä kuin myös osallistumaan kutsuttuna, koska helposti iloisesta asiasta voi tulla ikimuistoiset arvet pienelle lapselle.

 

 

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Kiitos Timo, sinulla oli asiaa! Tulevana lauantaina eivät mummi ja ukkikaan pääse pikkuisen 1-vuotis synttäreille. Tuon ikäinen tuskin ymmärtää heidän puuttumistaan, miten lie muut siellä olijat? Ukkia ja mummia harmittaa kun eivät pääse kauas näihin kekkereihin. Lapsena meidän perheessä ei juhlittu synttäreitä juurikaan, omat pitivät jotakin pientä. Nyt tuntuvat varsinkin taaperoikäisten ja hieman vanhempien vanhemmat olevan kovasti järjestämässä lapsosilleen melkoisia pippaloita. Onko se aina mieluisaakaan? Valitettavasti kaikkia ei kutsuta. Onko jokaisella edes varaa osallistua, saati mahdollisuutta järjestää synttäreitä? Lahjaankin tarvitaan raha ja juhliin sopivat vaatteet. Kotona voi olla ongelmia synttärijuhlan järjestämiseen monestakin syystä, lapset ymmärtävät aika nuorena mun ja sun synttärit-systeemin. Vanhemmat ja isovanhemmat, kuunnellaan tarkalla korvalla pienten suunnitelmia ja mietteitä, miksei isompienkin.

 • Eino J. (maallikkona)

  Niin,

  vastaava tapahtuma kuvataan myös Raamatun kertomuksissa, kun pitoihin kutsutut eivät tulleet …

  isäntä kävi kutsumassa pitoihinsa kutsuttujen tilalle suoraan kadulta hänelle vieraita ihmisiä juhliinsa syömään …

 • Timo

  Kiitokset Arille ja Einolle kommenteista.
  Blogissa päähuomio oli se että toivottavasti yhtään sellaista pienen lapsen synttärijuhlaa ei tule jossa ketään ei tule paikalle. :)

 • Eino J. (maallikkona)

  hyvä pohdinta! laitoin aiemmin jo peukun! …

  on tietenkin myös niin, että jokaisen on tultava toimeen kaikkien kanssa yleisissä asioissa yhteiskunnassa,

  mutta käytännössä
  kaikki eivät ole tai tule olemaan kaikkien kavereita, mihin tulisi myös lapset kasvattaa, jotta ei aikuisena pety.

  (Syrjintä niin töissä kuin kouluissa on tietenkin vielä eri asia kuin tarkoittamani kaveruus tai harvojen kanssa muodostuva läheinen ystävyys, minkä sanan latinalainen versio on johdettu rakkaus-käsitteestä.)

Kommentointi on suljettu.